‘Van Halst, Hendriks en de RvC moeten weg maar ook Steijn zit op de wip’

De Nederlandse media duikt maandagochtend uiteraard volle bak op de crisis bij Ajax. Valentijn Driessen heeft een hard oordeel geveld over het bestuur van Ajax. Volgens de chef voetbal van De Telegraaf is het ontslag van Sven Mislintat slechts het begin en moet Ajax snel beginnen aan een grote schoonmaakactie. Ook trainer Maurice Steijn blijft niet onaangetast. “Alleen snelle prestaties kunnen hem in het zadel houden.”

Ajax werd zondagmiddag historisch van het veld geblazen door Feyenoord, dat na 37 minuten al met 0-3 leidde. Gefrustreerde supporters konden het niet langer aanzien en gooiden tot tweemaal toe vuurwerk het veld op om het bestuur en de RvC wakker te schudden, waarna scheidsrechter Serdar Gözübüyük in overleg met de zogeheten driehoek besloot tot definitieve staking. Volgens Driessen is de positie van een aantal mensen niet langer te houden.

“Pier Eringa heeft als voorzitter van de raad van commissarissen volledig gefaald als toezichthouder van de inmiddels ontslagen technisch directeur Sven Mislintat”, steekt Driessen van wal. De journalist schrijft dat de ontsnappingsroute van Eringa loopt via de functie van korpschef bij de nationale politie. “Als Eringa niet op het aanbod van de politie ingaat, moet de vereniging Ajax met 73% van de aandelen hem via de aandeelhoudersvergadering buiten zetten.”

Ook interim-algemeen directeur Jan van Halst moet het ontgelden. “Ook hij heeft Mislintat zijn gang laten gaan toen hij Ajax 115 miljoen euro lichter maakte. Hij zat overal met zijn neus bovenop en ging mee in alle verhalen van Mislintat, ook al was hij gewaarschuwd voor de praktijken van de Duitser. Wanneer Alex Kroes op 15 maart 2024 begint als algemeen directeur, lost het probleem zich vanzelf op. Ideaal zou zijn als Kroes eerder los kan worden geweekt bij AZ.”

Daarnaast moet Senior Sports Officer Maurits Hendriks ook zijn spullen pakken volgens Driessen. “Hij bekleedt een gecreëerde functie zonder toegevoegde waarde. Zijn vertrek zou geen verlies zijn voor de club.” Driessen schrijft dat het ook voor Hendriks een kwestie van tijd is dat hij vertrekt. “Kroes heeft in kleine kring al laten doorschemeren dat hij de functie gaat schrappen en kiest voor een hoofd jeugdopleiding.”

Maurice Steijn blijft nog even gespaard, maar de 49-jarige Hagenees zal volgens Driessen snel met resultaten moeten komen, anders ligt ook zijn hoofd straks op het hakblok. “Hij zal de defensieve organisatie snel op orde moeten krijgen, want die houdt nu gelijke tred met de puinhoop binnen de Ajax-organisatie en leidt tot een karrevracht aan tegendoelpunten. Alleen snelle resultaten kunnen hem in het zadel houden.”

Ook Johan Inan en Sjoerd Mossou doen een duit in het zakje namens het Algemeen Dagblad. Zij zijn minder mild voor Steijn. “De trainer tracht via de media verbeten zijn eigen positie te beschermen, maar voerde zijn persoonlijke oorlog met Mislintat de voorbije weken zo opzichtig en ordinair ten koste van het clubbelang, dat ook hij haast niet meer te handhaven is”, aldus dit duo.

“Steijn ontkende het na de Klassieker, maar zelfs uit zijn wissels en keuzes zijn statements af te lezen. De ene na de andere aankoop van Mislintat werd tegen Feyenoord gepasseerd of vroeg gewisseld.”

Ook Inan en Moussou sluiten niet uit dat de Raad van commissarissen uiteindelijk weggestuurd gaat worden. “Het orgaan dat pas in maart formeel is benoemd in zijn huidige vorm, onder leiding van voorzitter Pier Eringa. De kans dat ook bij de medeverantwoordelijke toezichthouders koppen gaan rollen, is ondertussen minstens zo groot, maar wat dan? En wie dan?”

Het is tekenend dat er op die vragen eigenlijk geen antwoord gegeven kan worden. “Wie gaat nu een nieuw Ajax bemannen dat haast letterlijk stuurloos is, midden in het seizoen, en met een algemeen directeur – Alex Kroes – die pas medio maart mag beginnen? De voormalig zaakwaarnemer en zakenman zou wel gek zijn om nu al in de club te stappen, op een slagveld dat nog volledig in lichterlaaie staat.”

Mossou en Inan beschrijven 24 september zonder twijfel als ‘een van de treurigste dagen in de clubgeschiedenis van Ajax’. “Schandalig en onwaardig in alle denkbare opzichten, maar de kans is realistisch dat er alleen maar meer ellende volgt. Of het dieptepunt van de crisis al is bereikt, kan niemand met zekerheid zeggen”, zo is de conclusie als besluit.

Related posts