Officieel: Ajax stuurt Sven Mislintat per direct de laan uit

Sven Mislintat is ontslagen als directeur voetbalzaken bij Ajax, zo meldt Ajax in een persbericht. ‘Het gebrek aan een breed draagvlak binnen de organisatie is de reden voor dit besluit’, aldus Ajax. Mislintat, die twaalf aankopen deed voor in totaal 112 miljoen euro, wordt verantwoordelijk gehouden voor de enorme sportieve crisis die de club doormaakt. Zondag stond Ajax al na 37 minuten met 0-3 achter tegen Feyenoord, waarmee een nieuw dieptepunt werd bereikt.

Geen van alle twaalf aankopen die Mislintat deed functioneert naar behoren. Al na de dramatische wedstrijd tegen Fortuna Sittard (0-0) liet Steijn doorschemeren dat hij door Mislintat totaal niet betrokken is in het aankoopproces. “Wij hebben onze voorkeuren aangegeven, maar Sven heeft daarin andere keuzes gemaakt”, zei Steijn onder meer. Dat de coach niet overtuigd is van veel aankopen, bleek zondag ook uit de opstelling tegen Feyenoord.

Steijn liet tegen Feyenoord de miljoenenaankopen Diant Ramaj, Chuba Akpom, Sivert Mannsverk, Jakov Medic, Georges Mikautadze, Gastón Ávila en Benjamin Tahirovic allen op de bank beginnen. Alleen Anton Gaaei, Borna Sosa en Josip Sutalo, Carlos Forbs en Branco van den Boomen startten in de basis. Tot overmaat van ramp zakte Gaaei totaal door het ijs. De rechtsback maakte een zwakke indruk bij de 0-1 van Santiago Giménez en blunderde vervolgens met een dramatische pass bij de 0-2 van de Mexicaan. Steijn haalde Gaaei daarop na een half uur terecht naar de kant, een vernederende wissel voor de jonge vleugelverdediger.

Inmiddels bestaan er ook twijfels over de integriteit van Mislintat. Ajax heeft forensisch accountants ingeschakeld om de transferdeals die de Duitser deed te onderzoeken. Dat is begonnen bij de onthulling van de NOS dat Sosa op Deadline Day van Mislintat te horen zou hebben gekregen dat hij alleen met een bevriende zaakwaarnemer, namelijk Arthur Beck, een transfer naar Ajax kon maken. Beck blijkt drie procent van de aandelen te bezitten van Matchmetrics GmbH, een databureau waarvan Mislintat grootaandeelhouder is.

Ajax is dramatisch aan het seizoen begonnen onder trainer Maurice Steijn. Ajax staat met vijf punten uit vier wedstrijden veertiende op de ranglijst in de Eredivisie. Een volgende nederlaag zit in het vat, want Ajax kijkt tegen een 0-3 achterstand aan tegen Feyenoord. De wedstrijd werd zondagmiddag in de 55ste minuut gestaakt nadat supporters voor de tweede keer vuurwerk op het veld gooiden. Het is nog onbekend hoe de Klassieker wordt afgewikkeld.

Related posts