Mislintat over nieuwe salarishuishouding en de doorstroming van jeugdspelers

Sven Mislintat geeft in gesprek met het Algemeen Dagblad aan dat er bij Ajax een nieuwe salarisstructuur is gecreëerd sinds zijn komst. ‘De nieuwe structuur is een grote verbetering. Het komt erop neer dat er een reductie is als we geen Champions League spelen. Dit hebben we in alle nieuwe contracten meegenomen. Dat is wat we wilden. Financieel is dat duurzaam. Dan ben je voorbereid op alle scenario’s.’

Door het mislopen van Champions League-voetbal moet er gewerkt worden met een verminderd budget. ‘Het is ook belangrijk dat je alle spelers laat begrijpen dat ze moeten presteren om Champions League halen en dat voelen als ze dat niet doen. Dat zij dat gaan merken, net zoals ons dat pijn doet. De komende jaren zullen we dat in alle nieuwe contracten implementeren. Een dergelijke structuur was er niet. Dat beschouw ik niet als fout, maar als iets cultureels bij Ajax.’

Ondanks dat Ajax de afgelopen transferperiode zoveel spelers kocht vindt Mislintat dat hij de doorstroming van de jeugd niet uit het oog verloren is. ‘In de eerst twee wedstrijden hebben we met zeven spelers uit de eigen jeugd gespeeld. Vanuit de academie wordt nog steeds geleverd. We hebben niet voor niets vijf spelers overgeheveld. We geven ze toegang. Dat zie je ook op de positie van Davy Klaassen en Francisco Conceição terug, waar we er ook voor kiezen onze eigen jongens te promoten. Daar hoeven we niet teveel over te klagen, want als het gaat om opleiden zijn we nog steeds dé club in Nederland’, aldus Mislintat.

Mislintat geeft aan wel degelijk geprobeerd te hebben deze zomer om voormalige Ajacieden terug te halen naar de club. ‘Dat was nu gezien de salarissen van bepaalde spelers ook onmogelijk. We overwegen het echt, en denken altijd na over wat we al hebben. Dit is de ene kant, dat we de deur naar de selectie openen, maar daarna zijn prestaties doorslaggevend of we een eigen speler of iemand uit Scandinavië of de Ligue 2 op te stellen.’

Volgens Mislintat moeten de jeugdspelers geduld opbrengen voordat ze de kans krijgen in het eerste elftal. ‘Ik vind dat trainer Erik ten Hag daarin een goed voorbeeld gaf. Dat als je presteert, je ook gaat spelen. We kijken er steeds aandachtig naar: wat hebben we? Wie kunnen we promoten en ontwikkelen? Daarbij moeten we ook oppassen dat we onze eigen jeugdspelers niet opblazen en te snel willen brengen’.

Related posts