Ajax bevestigt: Van den Boomen komt transfervrij over van Toulouse

Branco van den Boomen is Ajax’ eerste aanwinst voor het volgende seizoen, zo bevestigt de club het eerdere bericht via Ajax.nl. Van den Boomen komt transfervrij over van het Franse Toulouse en was eerder actief in de Ajax-jeugd en bij Jong Ajax en tekent een contract tot medio 2027.

Van den Boomen kwam in 2011 naar Akax. Hij kwam over vanuit de jeugdopleiding van Willem II/RKC Waalwijk. Hij doorliep alle jeugdelftallen tot aan Jong Ajax, waarvoor hij vijftien keer in actie kwam. Na zijn tijd bij Ajax koos hij voor FC Eindhoven waar hij door sc Heerenveen werd opgepikt. Later ging hij naar Willem II. Na opnieuw een periode bij FC Eindhoven en daarna bij De Graafschap, vertrok hij in 2020 naar Toulouse.

Bij Toulouse maakt hij indruk. Hij speelde zijn wedstrijd met name als centrale middenvelder, maar kwam ook geregeld uit als de meest verdedigende middenvelder. Vooral vanuit standaardsituaties, het leveren van doelpunten en assists. Hij speelde in totaal 120 wedstrijden, waarin hij 23 maal scoorde en 45 keer een assist wist te leveren. De statistieken trokken de aandacht van Ajax maar ook andere Franse, Engelse, Duitse en Nederlandse clubs. De middenvelder kon in Engeland naar verluidt ‘een veelvoud’ van zijn salaris bij Ajax verdienen. Toch kiest hij dus voor een transfer naar Nederland. “Door mijn eerdere periode bij Ajax ken ik de ambities, de grootte en de uitstraling van de club”, legt Van den Boomen uit. “Daarnaast denk ik dat ik het Nederlands elftal – een van de doelen die ik mezelf heb gesteld – en het spelen in de Champions League beter via Ajax kan realiseren dan bij een subtopper of middenmoter in Engeland of Duitsland.”

Van den Boomen mag zich de eerste aankoop van directeur voetbalzaken Sven Mislintat noemen. Zijn contract gaat op 1 juli 2023 in. Het gesprek met Mislintat dat Van den Boomen onlangs voerde en bijna anderhalf uur duurde beviel ‘erg goed’. De technische man van Ajax had de middenvelder al hoog op zijn verlanglijst staan tijdens diens tijd als technisch directeur bij VfB Stuttgart. “Tijdens het gesprek dat ik met hem voerde en mij over de streep trok om voor Ajax te kiezen, zei hij dat mijn data en prestaties bij Toulouse hem toen al geregeld opvielen. Daardoor wist ik helemaal zeker dat ik wilde terugkeren. We hebben tot in de details over voetbal gesproken, hoe hij het spelletje ziet en hoe ik dat zie”, aldus Van den Boomen.

De middenvelder belooft daarnaast dat de Ajax-supporters ‘een heel andere speler te zien krijgen dan het jongetje dat Jong Ajax in 2014 inruilde voor FC Eindhoven’. “Ik ben nu de vader van een dochtertje en ons tweede kindje is op komst. Ik sta nu heel anders in het leven en heb me als speler goed ontwikkeld. Ik heb nooit opgegeven en stevige stappen gemaakt, met de Franse bekerwinst als absolute beloning.” Met vijf goals en acht assists heeft Van den Boomen dit seizoen een onmiskenbaar aandeel in de huidige dertiende plek van Toulouse en ook in bekerverband droeg hij zijn steentje bij. Met één goal en vijf assists deelde hij in grote mate mee in de winst van de Coupe de France.

 

Toullousse heeft inmiddels een mooie video als eerbetoon aan Van den Boomen geplaatst via het Twitterkanaal van de Franse club.

Related posts