Ajax sluit seizoen kenmerkend af met nederlaag tegen Twente: 3-1

Ajax heeft dit teleurstellende seizoen kenmerkend afgesloten met een 3-1 nederlaag uit tegen FC Twente.  Uitgerekend PSV voorkwam dat Ajax helemaal het lachertje van dit seizoen zou worden. Door de zege van de Eindhovenaren bij AZ (1-2), bleef de wanvertoning van de onttroonde landskampioen bij FC Twente (3-1) zonder gevolgen. Ajax gaat zodoende op zijn tandvlees en niet op eigen kracht de Europa League in. Vervelend voor John Heitinga is dat zijn spelers en hij de kersverse directeur voetbalzaken Sven Mislintat nog meer munitie hebben gegeven om afscheid te nemen van de interim-trainer.

Dat de belangen groot waren voor de gasten, werd de eerste twintig minuten duidelijk, want het elftal van John Heitinga stond stijf van de stress. Al na een minuut speelde Edson Alvarez te kort terug, maar Manfred Ugalde wist niet te profiteren. Wat keeper Geronimo Rulli daarna liet zien had meer weg van slapstick dan van voetbal. De keeper schoot de ballen links en rechts over de zijlijn of bracht een medespeler in de problemen.

Het was dan ook een wonder dat het elftal van Ron Jans niet op voorsprong kwam. Michael Sadilek was het dichtstbij, maar trof de lat. Dat Ajax na 31 minuten de leiding nam, was tegen de verhouding in, maar wel in een fase dat ze iets beter in de wedstrijd kwamen. De aanloop tot de 0-1 was een aanval uit het boekje, maar Joshua Brenet moest zich de tegentreffer wel aanrekenen. De verdediger van FC Twente stond op de bal en liet zich aftroeven door Dusan Tadic. Via Mohammed Kudus en Steven Bergwijn kwam de bal bij Kenneth Taylor, die slim Brian Brobbey inspeelde. De spits hield het overzicht en bediende Tadic. Het stiftje van de Serviër, die tegen zijn oude club niet juichte, was Lars Unnerstall te machtig (0-1).

Ramiz Zerrouki was twee minuten later dicht bij het Twente antwoord. De Feyenoord-aanwinst schoot echter over. Daarna had Ajax het duel moeten beslissen maar zoals zo vaak dit seizoen werden veel kansen verprutst. Kenneth Taylor ondernam volledig vrijstaand een slechte schotpoging en Brobbey vuurde net naast.

Het bleken dure misser, want wat zich – met Davy Klaassen als vervanger van Brobbey – aan het begin van de tweede helft afspeelde, was te gek voor woorden. Na de aftrap van Ajax (!) scoorde FC Twente binnen twintig seconden. Taylor leverde de bal als een kleuter in, Wijndal greep half in en Alvarez deed hetzelfde als in de eerste helft: stuntelen. Brenet pakte de bal af, zette voor en Ugalde kopte binnen (1-1).

Vijf minuten later moest Ajax echt gaan vrezen voor de beschamende vierde plaats. Na een overtreding van Klaassen zette Vaclav Cerny voor en kopte Julio Pleguezuelo binnen (2-1). In Alkmaar stond het nog 0-0, waardoor Ajax virtueel nog op de derde (Europa League-) plaats stond. Een treffer van de Alkmaarders zou echter de ’degradatie’ naar de Conference League betekenen. Om niet afhankelijk van het resultaat in het Afas-stadion te zijn, restte de gasten maar één ding: de 2-2 maken.

Dat besefte Heitinga ook, want ondanks de 0-1 in Alkmaar van Xavi Simons, koos hij voor plan B: Lorenzo Lucca en Steven Berghuis in de plaats van Wijndal en Taylor. Maar in plaats van de gelijkmaker, waar Lucca een levensgrote kans op kreeg, scoorde FC Twente uitgerekend via voormalig Ajacied Cerny de fraaie 3-1. Het zorgt ervoor dat de aanstekelijk en goed spelende ploeg van Ron Jans, die zoals verwacht zijn sportieve plicht deed, met liters vertrouwen de play-offs in gaat.

Voor Ajax is het uithuilen en volgend seizoen opnieuw beginnen. Een geluk bij een ongeluk voor Mislintat is dat hij in Enschede op een presenteerblaadje kreeg waar het allemaal aan schort. Het zal hem helpen bij de hoogst noodzakelijke reparatiewerkzaamheden.

FC Twente – Ajax 3-1 (0-1)
31. Dusan Tadic 0-1
46. Manfred Ugalde 1-1
51. Julio Pleguezuelo 2-1
75. Vaclav Cerny 3-1

Opstelling FC Twente:
Unnerstall; Brenet, Pröpper, Pleguezuelo (71.Hilgers), Smal; Sadilek, Vlap (71.Steijn), Zerrouki, Cerny (90+1.Salah-Eddine), Ugalde (71.Van Wolfswinkel), Misidjan (90+1.Brama).

Opstelling Ajax:
Rulli; Rensch, Timber (86.Bassey), Hato, Wijndal (72.Berghuis); Álvarez, Bergwijn, Taylor(72.Lucca); Kudus, Brobbey (46.Klaassen), Tadic.

Related posts