Ajax onderuit in Eindhoven tegen PSV: 2e plek lijkt ver weg

PSV heeft een flinke tik uitgedeeld aan Ajax in de strijd om de tweede plaats in de Eredivisie. De Eindhovenaren wonnen in het Philips Stadion met 3-0 van Ajax en hebben nu met nog vier duels te gaan een voorsprong van drie punten op Ajax. De topper werd door scheidsrechter Serdar Gözübüyük in de tweede helft volgens de aangescherpte richtlijnen van de KNVB tijdelijk gestaakt, toen er twee bekers bier het veld op werden gegooid.

Het was geen kwalitatief hoogstaande wedstrijd in Eindhoven, waar de twee ploegen, die voor het seizoen dachten om de titel te gaan strijden, een belangrijk duel uitvochten in de strijd om de troostprijs: de tweede plek. Dat is wel een belangrijke troostprijs omdat daaraan het voorrondeticket van de Champions League is verbonden.

Bij afwezigheid van Edson Alvarez was Ajax kwetsbaar in de lucht. Calvin Bassey verving Alvarez in de Ajax-defensie. PSV kwam al vroeg op voorsprong. In de 13e minuut kopte De Jong knap raak met Bassey en Timber in zijn buurt op een voorzet van de jonge Johan Bakayoko.

Ajax, dat speelde met dezelfde ploeg als tegen FC Emmen, uitgezonderd Alvarez dan, kon aanvallend niet veel afdwingen. Er waren goede schietkansen voor Steven Bergwijn (tweemaal) en Kenneth Taylor, maar die leverden PSV-doelman Walter Benitez geen grote problemen op.

In de tweede helft zette Ajax direct een offensief in, maar de betere kansen waren voor PSV. Een schot van Joey Veerman trof geen doel en na een snelle counter via De Jong en Xavi Simons plaatste Bakayoko de bal in kansrijke positie naast. Meteen daarop was het wel raak. Simons werd weggestuurd, Sanchez stond te slapen en Ajax-doelman Geronimo Rulli gleed naar de bal en was te laat, waarbij hij de PSV’er onderuit gleed en de bal op de stip werd gelegd. Het was Simons zelf die het klusje klaarde: 2-0.

Na iets minder dan een uur werd aan de zijlijn met een beker bier gegooid. Die miste Steven Berghuis maar volgens de aangescherpte richtlijnen staakte scheidsrechter Serdar Gözübüyük de wedstrijd. De sfeer was tot dan goed geweest in het Philips Stadion, maar het werd prompt onrustig op de tribunes, waar een soort klopjacht op de werper werd ontketend en mensen van hun plek liepen.

Na een afkoelingsperiode van een kwartier werd de wedstrijd hervat. Ajax zocht vol de aanval en was dicht bij de aansluitingstreffer, maar een schot van Taylor ketste via de binnenkant van de paal uit het doel, waarbij de andere doelpaal werd getoucheerd. Aan de andere kant besliste PSV de wedstrijd. Wederom liet Sanchez zich aftroeven door Simons en was het Luuk de Jong, die via Florian Grillitsch doel trof: 3-0.

Het was de vierde opeenvolgende zege op rij van PSV op Ajax. Eerder wonnen de Eindhovenaren de KNVB-bekerfinale van vorig seizoen (2-1), de strijd om de Johan Cruijff Schaal aan het begin van dit seizoen (5-3) en de competitietopper in Amsterdam (2-1). Komende zondag volgt een herkansing voor Ajax, als PSV en Ajax elkaar in De Kuip treffen voor de KNVB-bekerfinale.

PSV – Ajax 3-0 (1-0)
13. Luuk de Jong 1-0
54. Xavi Simons 2-0
78. Luuk de Jong 3-0

Opstelling PSV:
Benítez; Teze, Ramalho (73. Boscagli), Branthwaite, Van Aanholt; Sangaré, Til (65. Gutiérrez), Veerman; Bakayoko (65. Hazard), De Jong (86. Silva), Xavi Simons (86. Saibari)

Opstelling Ajax:
Rulli; Sánchez (85. Lucca), Timber, Bassey (46. Brobbey), Hato; Klaassen, Grillitsch, Taylor; Berghuis, Tadić, Bergwijn.

Related posts