Ajax verslaat Feyenoord op gitzwarte avond en gaat naar bekerfinale

Op een gitzwarte avond in de historie van de Klassieker is Ajax als sportieve winnaar uit de strijd met Feyenoord gekomen en mag het zich opmaken voor de finale van de KNVB-beker. De Amsterdammers krijgen daardoor de kans om met John Heitinga als coach toch nog een hoofdprijs te veroveren. Dusan Tadic en Davy Klaassen hielpen Ajax met ieder een doelpunt aan de 2-1 zege.

Dat Ajax daarvoor opnieuw naar de Rotterdamse Kuip moet afreizen is lastig, want elk bezoek aan Rotterdam-Zuid gaat gepaard met een mega-veiligheidsoperatie. Die zal na woensdagavond alleen maar groter worden. Er was letterlijk sprake van bloed, zweet en tranen voordat Ajax zich mocht kronen tot finalist.

Een bloedende hoofdwond bij Davy Klaassen, die hem verhinderde de wedstrijd uit te spelen, een tijdelijke staking door scheidsrechter Allard Lindhout en een woedende John de Wolf, die met een grote vloek de eigen supporters toeschreeuwde hun verstand te gebruiken, vormden drie even dramatische als betreurenswaardige momenten tijdens de derde Klassieker van dit seizoen.

Vuurwerk hoort al jaren bij De Klassieker, maar wat zich aan het begin van de wedstrijd aan de noordzijde van het stadion afspeelde was de overtreffende trap van alles waarvoor het de voorbije seizoenen UEFA-boetes regende. De enorme waterkanonnen van Duitse makelij, die wederom waren ingehuurd om eventuele bestormingen van de Ajax-bus vooraf tegen te gaan, konden bijna rechtsomkeert maken.

Nadat scheidsrechter Allard Lindhout het duel al na 21 seconden voor vijf minuten had stilgelegd hoopte het thuispubliek dat het vuurwerkspektakel de voorbode was voor een explosief Feyenoord. Maar ze kwamen bedrogen uit, want Ajax nam in de meest vijandige sfeer stoïcijns de regie in handen en kwam binnen een kwartier ook op voorsprong. De voorzet van de Mexicaan Jorge Sanchez leek aanvankelijk een simple prooi voor Feyenoord-back Marcus Pedersen, maar die werd ondersteboven gelopen door zijn te hulp schietende ploeggenoot Alireza Jahanbakhsh. Dusan Tadic zei ’dankjewel’ en schoot feilloos binnen: 0-1.

Toch kwam Feyenoord op slag van rust op gelijke hoogte. Nadat Santiago Gimenez al een keer op doelman Geronimo Rulli was gestuit  sloeg de spits van Feyenoord op slag van rust wél toe. Uit een voorzet van Jahanbakhsh, die even eerder nog de paal had geraakt, kopte Gimenez de gelijkmaker binnen.

Heitinga moet desondanks in de rust tevreden zijn geweest over alles wat zijn ploeg tijdens de eerste helft liet zien. Hij had een sterk voetballend middenveld, waar Davy Klaassen zich ontpopte tot de meest agressieve en hardst werkende Ajacied. Klaassen zette de toon en zorgde met een ongekende dosis kracht voor de 1-2 aan het begin van de tweede helft. Hij liet in z’n eentje zien dat Ajax ondanks alle ellende en kritiek nog niet dood en begraven is.

Dat uitgerekend hij daarna het slachtoffer werd van supporters die het nodig vonden om de spelers te bekogelen met aanstekers zal toeval zijn. Feit was dat hij een flinke hoofdwond opliep, waaruit binnen een seconde het bloed gutste. Voor alle 45.000 toeschouwers was het bloedspoor over zijn kaalgeschoren hoofd te zien en het was voor Lindhout direct aanleiding om de wedstrijd na 63 minuten te staken.

Wie het decor zag waarin het duel werd afgewerkt – nog los van de hoeveelheid vuurwerk en rookbommen – kwam in dat eerste uur al tot de conclusie dat er aan de ontmoetingen tussen Feyenoord en Ajax langzamerhand een ziekelijke sfeer kleeft. Vijftien enorme zwarte palen stonden er rond het veld met daartussen de metershoge netten die ook bij Europese wedstrijden van Feyenoord worden geplaatst. Het moet het gooien van voorwerpen en bekers met bier voorkomen. Met wat voor krankzinnige menigte om in bedwang te houden heb je dan te maken?

Halve finale KNVB Beker
Feyenoord Ajax 1-2 (1-1)
14. Dusan Tadić 0-1
45+2 Santiago Giménez 1-1
51. Davy Klaassen 1-2

Opstelling Feyenoord:
Wellenreuther; Pedersen (67. Kasanwirjo), Trauner (68. Paixao), Hancko, Hartman; Wieffer, Szymanski (67. Bullaude), Kökçü; Jahanbakhsh (68. Danilo), Gimenez, Idrissi (82. Dilrosun).

Opstelling Ajax:
Rulli; Sánchez, Timber, Álvarez, Baas (74. Hato); Taylor, Berghuis (74. Bassey), Klaassen (66. Brobbey); Kudus (61. Conceição), Tadić, Bergwijn.

Ajax speelde de wedstrijd uit en liep als terechte winnaar van de avond van het veld. Ajax mag zich opmaken voor de bekerfinale tegen PSV.

Related posts