Pover Ajax ziet door gelijkspel bij Eagles landstitel steeds verder uit zicht raken

Ajax stevent af op een rampseizoen met de hoofdletter R. Ajax vergaloppeerde zich voor de vierde keer op rij tegen Go Ahead Eagles (0-0), kunnen de landstitel zo goed als zeker op hun buik schrijven en de tweede plaats bemachtigen wordt nog een hele klus. Als woensdag in De Kuip de halve finale van de TOTO KNVB-beker tegen Feyenoord het eindstation blijkt, dan is het rampseizoen compleet.

Na de verloren Klassieker nam Heitinga geen halve maatregelen. De trainer gaf onomwonden aan ontevreden te zijn over Owen Wijndal en gunde op de linksbackplaats Youri Baas zijn ongelukkige basisdebuut. Omdat Steven Bergwijn na de lichte knieblessure, die hem zijn interlandweek bij Oranje kostte, nog geen hele wedstrijd kon spelen, verhuisde Dusan Tadic naar de linksbuitenplaats en kreeg Brian Brobbey een nieuwe kans in de spits.

Met de centrumaanvaller was direct de gevaarlijkste man aan Ajax-zijde genoemd. Aangespeeld door Kenneth Taylor bezorgde Brobbey de bal bij Klaassen, die zijn inzet net van richting zag worden veranderd. Na een assist van Dusan Tadic vond hij Jeffrey de Lange op zijn weg. En weer in stelling gebracht door Taylor schudde Brobbey zijn directe tegenstander Jamal Amofa van zich af, maar kwam Eagles-doelman De Lange weer als overwinnaar uit de strijd.

In de hoogst vermakelijke eerste helft was het razendsnel omschakelende Go Ahead Eagles echter minstens zo gevaarlijk. Finn Stokkers had na het zoveelste slordige balverlies van Steven Berghuis de 1-0 op zijn schoen, maar werd gestuit door Geronimo Rulli. En na gestuntel van Ajax-rechtsback Jorge Sanchez had Isac Lidberg moéten scoren. Maar Rulli redde opnieuw.

Na 33 minuten leek Ajax, dat de touwtjes meer en meer in handen nam, dan toch op voorsprong te komen. Een voorzet van Berghuis werd door Mohammed Kudus binnen geknikt, maar assistent-scheidsrechter Polman stak zijn vlag omhoog. Ten onrechte zo leken de tv-beelden te bewijzen. Maar omdat de falende VAR Teuben in Zeist niet in staat bleek om de lijntjes te trekken, kon scheidsrechter Sander van der Eijk niets anders dan de beslissing van zijn assistent overnemen. Een regelrechte aanfluiting.

In het tweede bedrijf zakte Ajax ver weg. Met Wijndal en Bergwijn voor Baas en Brobbey en later nog Francisco Conceiaçao voor Berghuis probeerde Heitinga alsnog onnodig puntverlies te voorkomen. Klaassen nam als eerste het doel van de Deventenaren onder vuur, maar vond De Lange op zijn weg. Jurriën Timber kreeg uit een corner van Tadic een kopkans.

Maar wat Ajax in Deventer liet zien, was veel te pover om aanspraak te kunnen maken op de drie punten. En dus luidt de harde conclusie dat het bestuurlijke chaos in Amsterdam doorwerkt op het veld. En dat moeten Edwin van der Sar en Klaas-Jan Huntelaar zich aanrekenen.

Heitinga is niet bang dat hij het volgende slachtoffer wordt van de bestuurlijke wanorde bij Ajax. „Ik ben er ingestapt om te helpen”, zei hij na het gelijkspel bij Go Ahead Eagles (0-0). „Ajax is mijn club. We praten aan het einde van het seizoen of misschien wel eerder over mijn positie. Zo is het afgesproken.”

Davy Klaassen gaat ondanks het slechte spel van Ajax in Deventer met vertrouwen naar De Kuip. „Wij gaan nooit met knikkende knieën naar een wedstrijd”, zei de middenvelder. „Het moet beter dan hier tegen de Eagles. Maar Feyenoord zal ook ons meer ruimte geven. We willen daar woensdag gewoon de finale halen.”

Go Ahead Eagles – Ajax 0-0 (0-0)

Opstelling Go Ahead Eagles
De Lange; Deijl, Amofa, Nauber, Oppegard (80.Fontan); Idzes, Rommens, Adekanye (90.Kuipers), Willumsson; Stokkers (68.Edvardsen), Lidberg.

Opstelling Ajax
Rulli; Sanchez (87.Lucca), Timber, Álvarez, Baas (68.Wijndal); Taylor, Klaassen, Berghuis (80.Conceiçao); Kudus, Tadic; Brobbey (68.Bergwijn).

Related posts