Kudus schiet Ajax naar kwartfinale beker

Ajax heeft donderdagavond de kwartfinale van de TOTO KNVB-beker bereikt door FC Twente in eigen huis met 0-1 te verslaan. Mohammed Kudus scoorde twintig minuten voor tijd, op het moment dat het Twentse stormpje was uitgeraasd, de winnende treffer.

Heitinga zag geen reden om zijn succesformule van de afgelopen twee wedstrijden te wijzigen en startte met precies dezelfde elf namen als tegen SC Cambuur (0-5) en Excelsior (1-4). Dat betekende onder meer dat Tadic op papier als spits begon en met Kudus als hangende rechtsbuiten. Om FC Twente met zijn rappe buitenspelers Vaclav Cerny en Virgil Misidjan niet te veel in zijn kracht te laten komen, besloot Heitinga zijn backs Devyne Rensch en Owen Wijndal niet ’back op back’ te laten spelen, maar bleven zij bij Twents balbezit laag staan. Daardoor werden de ruimtes voor Cerny en Misidjan klein. Ajax had in de eerste helft meer balbezit maar tot uitgesproken kansen kwam het niet. Ook de thuisploeg wist niet te imponeren al had Cerny de grootste kans op de openingstreffer. Na rust dwong Misidjan de goed meevoetballende Rulli tot een redding en had Van Wolfswinkel zijn vizier niet op scherp staan. Aan de overzijde bezorgde een pegel van Taylor FC Twente-doelman Lars Unnerstall de grootste moeite. In de zeventigste minuut was het Ajax dat wel scoorde. Op aangeven van Dusan Tadic rondde Mohammed Kudus af (0-1) en dat bleek genoeg voor de winst in Enschede. Door de zege blijft Ajax in de laatste maanden van het seizoen op drie fronten actief. Zondag wacht RKC Waalwijk in de titelstrijd in de Eredivisie en over een week is de eerste confrontatie met Union Berlin in de Europa League.

FC Twente – Ajax 0-1 (0-0)
’70 Kudus 0-1

Scheidsrechter: Makkelie
Toeschouwers: 29.000
Gele kaarten: Zerrrouki, Van Wolfswinkel, Ugalde (FC Twente), Owen Wijndal, Edson Alvarez, Kenneth Taylor, Steven Berghuis (Ajax)

Opstelling FC Twente: Unnerstall; Brenet (Sampsted 81′), Bruns, Pröpper, Smal; Zerrouki, Steijn (Ugalde 81′), Salah-Eddine (Vlap 86′); Cerny, Van Wolfswinkel, Misidjan

Opstelling Ajax: Geronimo Rulli, Devyne Rensch, Jurrien Timber, Edson Álvarez, Owen Wijndal, Davy Klaassen (Francisco Conceição 58′), Kenneth Taylor (Calvin Bassey 76′), Steven Berghuis, Mohammed Kudus, Dusan Tadic, Steven Bergwijn (Brian Brobbey 76′)

Related posts