Gehavend pover Ajax komt niet in problemen in bekerduel tegen FC Den Bosch (Incl foto’s)

Ondanks een waslijst aan afwezigen door onder andere een griepgolf heeft Ajax zonder een centje pijn de laatste zestien in de KNVB-beker bereikt. Eerstedivisieclub FC Den Bosch was in het geheel geen partij voor de regerend landskampioen, die een eenvoudige 2-0 zege boekte. De nieuwe Ajax-doelman Geronimo Rulli maakte zijn debuut in de hoofdstad van Noord-Brabant. De Argentijn beleefde een rustige avond, want de thuisploeg kon aanvallend totaal geen vuist maken.

Het bekerduel in Den Bosch was een tussendoortje voor Schreuder richting de komende Eredivisieduels tegen FC Twente (thuis) en Feyenoord (uit). Met het oog op die eerste krachtmeting van komende zaterdag baart de griepgolf in zijn selectie Schreuder zorgen. Naast Steven Berghuis, Steven Bergwijn en Mohammed Kudus, die afgelopen zondag tegen NEC al geveld waren door ziekte, ontbraken Jurriën Timber en Edson Alvarez om diezelfde reden. Schreuder merkte op dat zij allemaal actief zijn geweest op het WK in Qatar en vroeg zich af of die inspanning van invloed zou zijn geweest op hun weerstand.

Het was door alle afwezigen improviseren voor Schreuder, die ditmaal een basisplaats inruimde voor Owen Wijndal en Kian Fitz-Jim en Lorenzo Lucca hun basisdebuut liet maken. Brian Brobbey, die in Den Bosch door een schouderblessure ontbrak, verwacht Schreuder sowieso weer terug tegen FC Twente.

Den Bosch was uitgelopen voor het bekerduel. Vooraf gingen de gedachten in de hoofdstad van Noord-Brabant terug naar de jaren tachtig, toen FC Den Bosch tweemaal in eigen huis Ajax had verslagen. Zo’n stunt zat er ditmaal geen moment in. Ajax kwam eenvoudig op voorsprong toen Dino Halilovic in het strafschopgebied Kenneth Taylor ondersteboven gleed en de bal op de stip ging. Dusan Tadic benutte de buitenkans onberispelijk: 0-1.

Francisco Conceição, veelvuldig toegezongen door de Ajax-fans, trof even later de lat, maar na rust verdubbelde Taylor de voorsprong. Met zijn doelpuntviering joeg hij de Bossche fans, die voortdurend bekers bier het veld op slingerden, tegen zich in het harnas. Scheidsrechter Edwin van de Graaf vond zijn gedrag provocerend en trok de gele kaart. Even later werd de wedstrijd tijdelijk stilgelegd, toen Wijndal bij een inworp een enorme bierdouche kreeg.

In het vervolg van de tweede helft was het een grote trainingspartij voor Ajax, dat de bal simpel rondspeelde. Schreuder liet de jonkies Victor Jensen, Christian Rasmussen en de 18-jarige Olivier Aertssen invallen. Voor de laatste betekende het zijn Ajax-debuut. In de slotfase debuteerde ook Jorrel Hato nog. De pas 16-jarige verdediger, evenals Aertssen opgepikt bij Sparta, wordt gezien als het grootste talent in de opleiding van Ajax. En zo beleefde de ploeg van Schreuder een rustige aanloop naar het tweeluik tegen FC Twente en Feyenoord, waarin Ajax na een reeks van vier Eredivisieduels op rij zonder zege weer echt wat moet laten zien en waarin de tegenstand van een heel ander kaliber zal zijn.

Rulli maakt zijn debuut in Ajax 1

Een bomvol uitvak in een regenachtig Den Bosch

Conceicao was de beste speler aan Ajax-zijde

Tadic heeft de 0-1 vanaf 11 meter binnen geschoten

Fitz-Jim controleerde het middenveld

Klaassen zoals we hem kennen: hard werkend

Taylor schiet de 0-2 binnen

In de slotfase debuteert ook de 16-jarige Hato

FC Den Bosch – Ajax 0-2 (0-1)
20. Dusan Tadić 0-1 (pen.)
52. Kenneth Taylor 0-2

Opstelling FC Den Bosch:
Van der Steen; Mulders, Van den Bogert, Van Grunsven, Maas; Ahannach (77. Möller), Van der Heijden; Halilović (66. Van Bakel), Hammouti (77. Leijten), Verbeek (90+3. Patoulidis); Konings.

Opstelling Ajax:
Rulli; Sánchez, Rensch (69. Aertssen), Bassey, Wijndal (85. Hato); Taylor (69. Jensen), Fitz-Jim, Klaassen; Conceição (69. Rasmussen), Lucca, Tadić.

Related posts