Ajax legt Rangers ook in Glasgow over de knie: 1-3

Slechts vier minuten hoefde Ajax overeind te blijven in het Schotse stormpje, dat na de treffer van Steven Berghuis was uitgeraasd. Daardoor had het elftal van Alfred Schreuder net als in de thuiswedstrijd geen kind aan het povere Rangers FC (1-3). Door de zege plaatste Ajax zich eenvoudig voor de knock-outfase van de Europa League.

Alfred Schreuder durfde het aan om Daley Blind – al jarenlang een van de leiders in de kleedkamer – aan de kant te houden ten faveure van Owen Wijndal, die volgens hem steeds beter in zijn vel steekt en een kans verdiende. Daarnaast keerde Kenneth Taylor weer terug in de basisploeg en dat ging ten koste van Davy Klaassen.

De reserverol van Blind is een hard gelag voor de 94-voudig international, die zeven keer kampioen werd met Ajax en in het door corona afgebroken seizoen 2019/’20 als eerste eindigde. Sinds hij in 2018 voor 16 miljoen euro bij Manchester United werd teruggehaald als verloren zoon, speelde hij 188 van de 216 officiële Ajax-duels. De 28 keer dat hij niét in actie kwam, was vijftien keer door een blessure, zevenmaal door de hartproblemen waarmee hij kampte, één duel door ziekte, één wedstrijd vanwege een schorsing en drie keer omdat Erik ten Hag hem in nietszeggende bekerpotjes tegen Te Werve, Barendrecht en Excelsior Maassluis aan de kant hield. Alleen op bezoek bij AZ, op 21 januari 2021, beleefde hij dezelfde pijnlijke ervaring als in de Schotse hoofdstad.

Owen Wijndal stuurde in de vierde minuut Dusan Tadic weg, die op zijn beurt Mohammed Kudus bereikte. De vervanger van de niet helemaal fitte Brian Brobbey behield het overzicht en gaf Steven Berghuis de 0-1 op een presenteerblaadje. De middenvelder raakte de bal zo ’slecht’ dat die voorbij de verbouwereerde Allan McGregor hobbelde. Met een bekeken balletje was de Ajax-spelmaker ook dicht bij de 0-2, maar McGregor was net op tijd terug in zijn doel om redding te brengen.

Sakala’s harde kopbal werd aan de andere kant – ook met het hoofd – gepareerd door Calvin Bassey, die op de voor hem vertrouwde grond een goede wedstrijd speelde. Net als heel Ajax, dat een heerlijk ’oefenpotje’ voetbalde en het goede spel in het eerste half uur tegen Liverpool zodoende een vervolg gaf. Taylor (inzet met rechts te zacht) had de 0-2 al op zijn schoen, alvorens Kudus in alle competities zijn tiende treffer van het seizoen aantekende. En daar had Wijndal een nog groter aandeel in dan in de 0-1. De opstomende linksback hield de bal op de achterlijn knap binnen en stelde Kudus in staat via Leon King af te ronden. Bergwijn en Kudus hadden de geplaagde Van Bronckhorst voor rust nog meer pijn kunnen doen, maar die ellende bleef de Nederlander bespaard.

Na rust plaatste Ajax de voet op het rempedaal, kwam Rensch voor de geblesseerd uitvallende Wijndal, Klaassen voor Berghuis. Kudus leek de 0-3 te maken. De Ghanees stond bij de voorzet van Rensch echter buitenspel. In de slotfase kwam Rangers nog terug tot 1-2, nadat James Tavernier door Edson Alvarez van de bal werd gelopen waar de scheidsrechter een strafschop in zag.

invaller Francisco Conceicao gooide vrijwel direct daarna echter de wedstrijd in het slot met zijn eerste Ajax-treffer. Schreuder en zijn spelers, die in Glasgow 2,8 miljoen euro voor de club verdienden, gaan met vertrouwen richting de Eredivisie-kraker tegen PSV, waarin de Eindhovenaren op zeven verliespunten achterstand kunnen worden gezet.

Onderweg naar het stadion

De warming up

Vuurwerk in het uitvak bij opkomst van de spelers

Al voor rust de 0-2 voorsprong

Tadic

Bergwijn

 

Bassey terug bij zijn oude club

Francisco Conceição valt in en scoort direct de 1-3

Rangers FC – Ajax 1-3 (0-2)
0-1 Steven Berghuis (4′)
0-2 Mohammed Kudus (29′)
1-2 James Tavernier (86′, pen.)
1-3 Francisco Conceição (89′)

Opstelling Rangers FC:
McGregor; Tavernier, King, Sands, Barisic; Arfield, S. Davis (61. Kamara); Sakala, Tillman (61. Wright), Kent; Colak (61. Morelos).

Opstelling Ajax:
Pasveer; Sánchez, Timber, Bassey, Wijndal (44. Rensch); Álvarez, Taylor (87. Grillitsch), Berghuis (55. Klaassen); Bergwijn (87. Conceição), Kudus, Tadić.

Related posts