Ajax wederom onderuit tegen Napoli

Napoli heeft Ajax voor de tweede keer binnen een week van drie punten beroofd in de Champions League. De vernedering was minder groot (4-2) dan in Amsterdam (1-6), maar ook in het Stadio Diego Armando Maradona werd duidelijk dat we vooralsnog de aansluiting met de Europese top enigzins kwijt zijn.

Davy Klaassen mocht door de schorsing van Dusan Tadic tegen Napoli opdraven. Jorge Sanchez nam zoals verwacht als rechtsback de plaats in van de geblesseerde Devyne Rensch. Met zijn opstelling gaf Schreuder zijn spelers de kans hun ware gezicht te tonen en te bewijzen dat de historische nederlaag in de thuiswedstrijd een incident was. De opdracht was naast compact te spelen zorgvuldig en moedig aan de bal te zijn. Dat laatste lukte bij vlagen. Maar dat het vooral Kenneth Taylor was, die onbevangen speelde, moet de beleidsbepalers van Ajax aan het denken zetten. Het is namelijk het zoveelste bewijs dat goed opleiden sportief veel meer loont dan lukraak kopen.

Zoals verwacht stoof Napoli uit de startblokken en de eerste de beste kans was raak. Hirving Lozano liep vorige week Blind aan alle kanten voorbij en maakte nu duidelijk ook niet wakker te hebben gelegen van de Ajax-switch, waardoor Calvin Bassey zijn directe tegenstander werd. Bassey werd even eenvoudig gepasseerd, waarna de oud-PSV’er de combinatie zocht met Piotr Zielinski en vrij kon binnenkoppen (1-0).

Ajax liet via Steven Bergwijn, wiens van richting veranderde inzet knap werd gestopt door Alex Meret, en Steven Berghuis (bekeken poging millimeters naast) zien dat er inderdaad wat te halen viel. Kudus leek in buitenspelpositie te staan en was waarschijnlijk alsnog door de VAR ’teruggefloten’, maar had op aangeven Steven Bergwijn de 1-1 moéten maken. Na ruim een kwartier leek het over met de Amsterdamse pret, nadat Giacomo Raspadori de 2-0 tegen de touwen joeg.

Toch kreeg Ajax na de 2-0 ook kansen. Taylor schoot in het zijnet en een van richting veranderd schot van Berghuis was hetzelfde lot beschoren. Waar Ajax in het thuisduel met de Italianen na de 1-4 op gaven, gaf Ajax in Napels niet op. De beloning kwam drie minuten na rust toen Klaassen uit een voorzet van Bassey binnenkopte (2-1). Het was een fenomenale treffer van Klaassen, die al de ruimte in sprintte, voordat de voorzet werd gegeven, waarna hij ver boven zijn tegenstanders uit torende.

De Amsterdamse vreugde was van korte duur, want na ongezien hands van Jurriën Timber door de scheidsrechter en een VAR-ingreep kon Kwaratskhelia vanaf de strafschopstip de 3-1 scoren. Met Youri Baas voor de zeer zwakke Sanchez, Florian Grillitsch voor Taylor en Brian Brobbey voor Kudus moest de schade in het restant van de wedstrijd beperkt worden gehouden.

Maar nadat Brobbey werd vastgehouden en Bergwijn de penalty benutte (3-2), was er opeens geloof in een stunt, waaraan de invallers Francisco Conceiçao en Lucas Ocampos konden bijdragen. De 3-3 viel echter niet meer en een kapitale blunder van Blind kostte Ajax de 4-2 van Victor Osimen. Schreuder zag ondanks de nieuwe nederlaag lichtpuntjes. En de doelstellingen kampioen worden en Europees overwinteren (in de Europa League) zijn nog altijd haalbaar.

Lozano kopt al vroeg de 1-0 binnen

Binnen het kwartier is het 2-0

Ajax recht de rug en Klaassen zorgt voor 2-1

Na de 3-1 komt Ajax weer terug via Bergwijn: 3-2

Maar wederom verliest Ajax van Napoli en overwinteren in de Champions League wordt heel lastig

Napoli – Ajax 4-2 (2-0)
4.  Hirving Lozano 1-0
16. Giacomo Raspadori 2-0
49. Davy Klaassen 2-1
62.  Khvicha Kvaratskhelia 3-1 (pen.)
83. Steven Bergwijn 3-2 (pen.)
89. Victor Osimhen 4-2

Opstelling Napoli:
Meret; Di Lorenzo, Kim, Jesus, Olivera; Anguissa (49′ Ndombele), Lobotka, Zielinski; Lozano, Raspadori (50′ Osimhen), Kvaratskhelia.

Opstelling Ajax:
Pasveer; Sánchez (65. Baas), Timber, Blind, Bassey; Álvarez, Taylor (64. Grillitsch), Klaassen; Berghuis (84. Conceição), Kudus (65. Brobbey), Bergwijn (84. Ocampos)

Related posts

1 Comment

  1. De Nees

    Alfred dumm-ass Schroothoop is nu wel uitgespeeld bij Ajax, kan dit niet meer aanzien. Geen NL trainers meer, snappen al decennia niet wat internationaal wordt gevraagd in het voetbal. Roberto Martinez na WK ophalen bij België.

Comments are closed.