Ajax speelt gelijk tegen AZ maar kan zich opmaken voor 36ste landstitel

Ajax heeft zondagmiddag met 2-2 gelijkgespeeld tegen AZ maar kan woensdag toch kampioen worden aangezien PSV hetzelfde resultaat behaalde tegen Feyenoord. Op bezoek bij AZ kwamen de Ajacieden via Brobbey op voorsprong maar in de tweede helft kreeg Stekelenburg twee tegendoelpunten te verwerken, waarna Alvarez uiteindelijk nog voor een punt wist te zorgen.

Ajax begon net zoals vorige week tegen PEC Zwolle in een 4-4-2-formatie. Alleen waar toen Dusan Tadic naast Sébastien Haller stond, was die rol nu voor Brian Brobbey. Direct vanaf het eerste fluitsignaal ging Ajax nadrukkelijk op zoek naar de openingstreffer. De eerste doelpoging die niet afgevlagd werd wegens buitenspel kwam van de voet van Sébastien Haller. De spits hoopte met een hakbal te scoren uit een hoekschop, maar zijn inzet ging rakelings naast. Ajax dicteerde in de eerste helft en het wachten was op de openingstreffer maar die viel vlak voor rust. Kenneth Taylor stuurde Brian Brobbey de diepte in en met een bekeken lob verdween de bal in het doel. AZ wist dat het uit een ander vaatje moest tappen en kreeg na 32 tellen in de tweede helft ook direct zijn grootste kans. Wederom was het Karlsson die kon aanleggen, maar hij krulde de bal net naast het doel. Even later had Brobbey zijn tweede van de middag kunnen maken, maar hij vond Peter Vindahl op zijn weg. Na slordig balverlies van Haller kwam Owen Wijndal aan de linkerkant van het veld in de gelegenheid om een voorzet op maat af te leveren bij Pavlidis. De spits was veel alerter dan Daley Blind en knikte van dichtbij de 1-1 binnen. Ten Hag zag daarna Brobbey geblesseerd uitvallen en besloot om Mazraoui en Berghuis in het veld te brengen. Een kwartier voor het einde van de reguliere speeltijd vond AZ de voorsprong. Karlsson bezorgde met veel gevoel een voorzet bij Evjen, die volledig werd vrijgelaten. Met de binnenkant van zijn linkervoet rondde Evjen op koelbloedige wijze af: 2-1. Ajax knokte zich de voorbije maanden met enige regelmaat in de slotfase naar een (beter) resultaat en stond nu weer voor diezelfde opdracht. Vijf minuten voor tijd werd de mentale weerbaarheid van de ploeg weer omgezet in een doelpunt. Wederom gaf Berghuis goed voor – dit keer met een corner – en Edson Alvarez kopte overtuigend de bal tegen de touwen. Nadat later op de middag PSV een 0-2 voorsprong toch nog uit handen gaf tegen Feyenoord kan Ajax aanstaande woensdag thuis tegen SC Heerenveen de 36ste landstitel in de wacht slepen.

AZ – Ajax 2-2 (0-1)

’42 Brobbey 0-1
’62 Pavlidis 1-1
’75 Evjen 2-1
’86 Alvarez 2-2

Scheidsrechter: Higler
Toeschouwers: 18.033
Gele kaarten: Clasie, Pavlidis, Wijndal (AZ), Klaassen (Ajax)

Opstelling AZ: Vindahl, Jensen, Sugawara, Hatzidiakos, Martins Indi, Wijndal, Midtsjö, De Wit, Clasie, Evjen  (Reijnders/
88), Pavlidis (Aboukhlal/90+4), Karlsson

Opstelling Ajax: Maarten Stekelenburg, Devyne Rensch (Noussair Mazraoui/67), Jurrien Timber, Daley Blind (Mohammed Kudus/82), Nico Tagliafico, Davy Klaassen, Edson Alvarez, Dusan Tadic, Kenneth Taylor (Steven Berghuis/56), Sebastien Haller, Brian Brobbey (Mohamed Daramy/70

 

Related posts