Ajax domineert maar verliest van Benfica en is uitgeschakeld in Champions League

Het is Ajax niet gelukt om de kwartfinales te bereiken van de Champions League. Na het gelijkspel (2-2) drie weken geleden in Lissabon werd dinsdagavond in eigen stadion verloren Benfica. Een kwartier voor tijd velde Darwin Nuñez het vonnis voor Ajax dat eigenlijk de complete wedstrijd domineerde maar nauwelijks kansen creëerde en dus verzuimde te scoren.

Ajax startte dreigend en gretig. Een kopbal van Antony in de eerste minuten ging maar net naast. In de 8e minuut was het Sébastien Haller die wel leek te scoren, maar zijn treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. Er waren veel halve kansjes in het eerste half uur, maar de bal viel steeds net niet goed voor Ajax. Ook aan de kant van Benfica waren er geen uitgespeelde kansen. Ajax bleef de betere ploeg. Een knap schot van Steven Berghuis in de 25e minuut ging naast, maar had meer verdiend. Ajax bleef domineren en de dreiging werd groter. Ryan Gravenberch had in de 35e minuut de score kunnen openen, maar zijn pegel werd gepareerd door Benfica-goalie Odisseas Vlachodimos. In de slotseconden van de eerste helft waagde Martinez nog een doelpoging, maar zijn bal ging hoog over zodat beide ploegen zonder te scoren de kleedkamer opzochten.

Ajax kwam ongewijzigd uit de kleedkamer en ging door waar ze waren opgehouden. Binnen enkele minuten had Dusan Tadic het eerste kansje te pakken, maar zijn schot uit een draai ging naast. In de 58e minuut was het dan toch Benfica dat tegen de verhouding in bijna de openingstreffer te pakken had. Na een corner kon Jan Vertonghen vrij inkoppen, maar de ex-Ajacied miste de richting naar het doel en kopte de bal breed waar niemand stond.

Enkele minuten later was het aan de andere kant Antony die tot nu toe de beste kans van de wedstrijd had. Na een voorzet van Daley Blind kopte de Braziliaan maar net over. De tijd voor de verlossende treffer begon steeds meer te dringen, maar een kwartier voor tijd sloegen de Portugezen uit het niets toe. Het was Nuñez die een onterecht gegeven indraaiende vrije trap achter Onana kopte: 0-1. De doelman zag er daarbij niet goed uit. Of zoals Ten hag na afloop zei: ‘Als je komt, moet je hem hebben’.

Ajax moest in de achtervolging om een verlenging af te dwingen. Ten Hag besloot tot een dubbele wissel. Alvarez en de eigenlijk vrijwel onzichtbare Berghuis werden naar de kant gehaald voor Davy Klaassen en Brian Brobbey. Het baatte niet. Ook in de 6 minuten extra tijd werd er niet gescoord zodat er meteen na de groepsfase waarin Ajax alle duels wist te winnen direct een einde komt aan het Champions League-avontuur.

Ajax – Benfica 0-1 (0-0)
77. Darwin Núñez 0-1

Opstelling Benfica:
Vlachodimos; Gilberto (90+1.Lázaro), Otamendi, Vertonghen, Grimaldo; Everton (72.Yaremchuk), Weigl, Taarabt (46.Meite); Rafa Silva, Núñez (81.Goncalves), Ramos (90.Bernardo).

Opstelling Ajax:
André. Onana, Daley Blind, Noussair Mazraoui, Lisandro Martínez, Jurriën Timber (94. Kudus), Edson Álvarez (81. Brobbey), Ryan Gravenberch, Dušan Tadić, Steven Berghuis (81. Klaassen), Sébastien Haller, Antony

Related posts