Ontketend Ajax speelt Vitesse van de mat en uit de beker en blijft op koers voor drie prijzen

Na een aantal zeer roerige dagen, waarin het in Amsterdam geen moment over voetbal ging, moest Ajax woensdagavond de knop omzetten teneinde een plek in de halve finale van het bekertoernooi te bemachtigen. Het nieuws rondom technisch directeur Marc Overmars domineerde de nieuwsmedia, waardoor er in aanloop naar het bekerduel van woensdagavond nauwelijks een verslaggever te vinden was geweest die zich bezig hield met de kwartfinale.

Ten Hag had echter al eerder bewezen zijn ploeg uitstekend uit de wind te kunnen houden tijdens bestuurlijke crises binnen zijn club, en toen de bal woensdagavond eenmaal rolde bleek al snel dat hem dat ook ditmaal weer was gelukt. Ajax begon buiten de afwezigen Noussair Mazraoui en Ryan Gravenberch in haar sterkste basisopstelling gretig aan de wedstrijd. Het voetbalde fris en liet Vitesse geen moment in haar spel komen. Binnen tien minuten was het ook raak. Dom balverlies van Tomás Hajek leidde tot de tegenaanval. Antony nam de bal mee en bleef oog in oog met Jeroen Houwen ijzig kalm: 1-0. De vroege voorsprong deed Ajax goed. Al binnen een half uur viel de tweede goal. Sébastien Haller schoot na een heerlijke pass van Davy Klaassen in de korte hoek raak: 2-0.

Vitesse zette er totaal niets tegenover. De gasten mocheten blij zijn met slechts 2-0 de rust tgehaald te hebben. Koud terug op het veld leverde Steven Berghuis vanaf links een perfect afgemeten voorzet af aan Haller die zijn punt tegen de bal zette: 3-0. Het was inmiddels wel duidelijk dat Ajax het duel aangreep om alle bestuurlijke frustratie eens flink van zich af te voetballen. Het was  hogeschoolvoetbal troef. De thuisploeg hanteerde een ontzettend hoog tempo en gaf haar tegenstander geen centimeter ruimte. Dat leidde niet lang na de 3-0 van Haller tot een volgende goal, toen aanvoerder Dusan Tadic een vrije trap heerlijk in de kruising joeg. Een monsterscore werd daarmee een realistisch scenario, zeker toen Antony er 5-0 van maakte voor er goed en wel een uur gespeeld was.

Na inmiddels op drie plekken een wissel te hebben doorgevoerd – Nicolas Tagliafico, Perr Schuurs en Kenneth Taylor stonden inmiddels binnen de lijnen – moest Ten Hag evenwel constateren dat zijn elftal enigszins gas terug nam. Kansen ontstonden er nog wel, bijvoorbeeld via Antony die zijn hattrick had kunnen completeren. Erger dan dat werd het voor het dol gespeelde Vitesse niet meer, want de score droogde bij de riante stand van 5-0 op en arbiter Bas Nijhuis maakte na exact negentig minuten een eind aan de lijdensweg van de Arnhemmers.

Met de vorm op het veld bleek het in Amsterdam dus meer dan goed te zitten, maar toch liep Ten Hag als een boer met kiespijn het veld af. De wond die de ’affaire Overmars’ bij de oefenmeester heeft geslagen zal niet alleen bij hem maar ook bij Ajax waarschijnlijk nog lang dooretteren.

Kwartfinale KNVB Beker
Ajax – Vitesse 5-0 (2-0)
17. Antony 1-0
30. Sébastien Haller 2-0
46. Sébastien Haller 3-0
51. Dusan Tadić 4-0
61. Antony 5-0

Opstelling Ajax:
Pasveer; Rensch, Timber, Martínez (55. Tagliafico), Blind; Álvarez (65. Schuurs), Klaassen (78. Kudus), Berghuis (65. Taylor); Antony, Haller (78. Danilo), Tadić.

Opstelling Vitesse:
Houwen; Dasa, Doekhi, Bazoer, Hajek, Wittek; Tronstad, Bero, Grbic; Baden, Buitink.

Related posts