Ajax eindigt 2021 met eenvoudige zege op Fortuna Sittard: 5-0

Het vuurwerk ontbrak bij Ajax’ afsluiting van 2021, maar dankzij een eenvoudige 5-0 thuiszege op Fortuna Sittard heeft de ploeg van trainer Erik ten Hag zich wel weer aan kop van de Eredivisie genesteld. Het zal afhangen van concurrent PSV, dat donderdagavond nog in actie komt tegen Go Ahead Eagles, of Ajax de feestdagen ingaat als koploper.

Het was in de Johan Cruijff ArenA een strijd tussen de meest scorende ploeg van de Eredivisie (Ajax) en het team met de meeste tegengoals (Fortuna). Op basis daarvan beloofde het geen lastige avond te worden voor Ajax, dat aanvallend op oorlogssterkte was, maar wel enkele belangrijke defensieve krachten miste. In vergelijking met de gewonnen Klassieker ontbraken Lisandro Martinez en Edson Alvarez bij Ajax. Beide Latino’s zaten met een Ajax-kerstmuts diep over de oren getrokken op de tribune. Hun vervangers waren Davy Klaassen en Devyne Rensch, zodat Ajax met maar liefst acht Nederlanders aan de aftrap verscheen.

In de dertiende minuut greep Ajax de leiding. Daley Blind trof in tweeën doel, de eerste competitiegoal van dit seizoen voor de routinier. Tien minuten later stond het 2-0. Antony klopte Fortuna-doelman Yanick van Osch met een geplaatst schot in de verre hoek. De goalie, dit seizoen regelmatig bekritiseerd, voorkwam met prima keeperswerk dat Ajax in het vervolg de score verder opvoerde. Onder meer Steven Berghuis, Antony, Blind en Sébastien Haller vonden de keeper op hun weg.

In de slotfase tilde Rensch de stand nog naar 3-0. Een mooie opsteker voor de jonge verdediger, die een wisselvallige eerste seizoenshelft achter de rug heeft en emotioneel reageerde op zijn goal. Het niveau van vorig seizoen, toen hij een stormachtige entree maakte in de hoofdmacht, wist hij dit seizoen niet steeds te halen. Onlangs tegen AZ had hij het nog heel moeilijk, maar na een goede invalbeurt tegen Feyenoord speelde hij ook sterk tegen Fortuna.

Het slotakkoord was voor Haller, die eerst een door invaller Kenneth Taylor verdiende penalty benutte en vervolgens hard raak knalde voor de 5-0. Daarmee is de Fransman, die een ongelukkige wedstrijd speelde, alleen topscorer in de Eredivisie met twaalf goals.

Het uitblijven van een nog hogere score was het enige smetje op de afsluiter van het voor Ajax mooie voetbaljaar 2021, dat begon met het behalen van de 35e landstitel en de negende dubbel. In het tweede deel van het jaar wist Ajax de goede prestaties door te trekken.

In de Champions League was het om door een ringetje te halen wat Ajax liet zien met als eerste Nederlandse club ooit een foutloze groepsfase. Maar op nationaal niveau heeft Ajax te veel steken laten vallen. Als PSV vandaag geen fout maakt tegen Go Ahead Eagles, dan zijn de Eindhovenaren winterkampioen en dat heeft Ajax, dat de onderlinge confrontatie met 5-0 won, toch vooral aan zichzelf te wijten. Te vaak was Ajax voor Eredivisieduels niet geïnspireerd genoeg, resulterend in twaalf verliespunten bij slechts vier tegengoals in achttien duels, een heel ongebruikelijke combinatie. De concentratie in verplichte nummers zal omhoog moeten om voor de vierde keer onder Ten Hag als eerste van de Eredivisie te eindigen. Wat dat betreft was het gemak waarmee de afsluitende wedstrijd van 2021 werd gewonnen een goede vingeroefening voor Ajax.

Ajax – Fortuna Sittard 5-0 (2-0)
14. Daley Blind 1-0
23. Antony 2-0
82. Devyne Rensch 3-0
90. Sébastien Haller 4-0 (pen.)
93. Sébastien Haller 5-0

Opstelling Ajax:
Pasveer; Rensch, Timber, Schuurs, Blind; Klaassen, Gravenberch (52′ Tagliafico), Berghuis (85′ Taylor); Antony (85′ Daramy), Haller, Tadić (79′ Neres).

Opstelling Fortuna Sittard:
Van Osch; Tirpan, Angha, Samaris, Janssen, Cox; Ferati, Duarte, Rienstra; Seuntjens, Flemming.

Related posts