Ajax wint ook in Dortmund en is al zeker van laatste zestien Champions League

Ajax is na vier wedstrijden al geplaatst voor de laatste zestien van de Champions League. In Dortmund won het elftal van trainer Erik ten Hag ook het vierde duel in de Europese campagne. Tegen een tiental van Borussia kwam Ajax een achterstand te boven: 1-3 winst. Ajax is zelfs al zeker van de groepszege. Nooit eerder won Ajax de eerste vier duels in de Champions League. Met nog twee duels te gaan heeft Ajax zes punten meer dan Borussia Dortmund én Sporting Lissabon, dat Besiktas versloeg: 4-0. De Turken zijn de volgende tegenstander van Ajax, op 24 november.

Al in de eerste minuut werd duidelijk dat Ajax het waarschijnlijk een stuk lastiger zou krijgen tegen de Duitser topper dan twee weken geleden in Amsterdam. Mats Hummels mocht volledig vrijstaand koppen op het doel van Remko Pasveer, maar mikte te hoog. In de achtste minuut was het weer gevaarlijk voor het doel van Ajax na een glijpartij van Lisandro Martinez. Thorgan Hazard bediende Jude Bellingham, die de bal rakelings naast kopte. Halverwege de eerste helft hield Pasveer ook Marco Reus nog van scoren af.

Vervolgens kreeg de thuisclub de schrik van de avond te verwerken. Een onbesuisde charge van de ervaren Mats Hummels was volgens arbiter Michael Oliver goed voor een directe rode kaart. De 32-jarige Duitser raakte Antony bijna niet, maar desondanks hoefde Oliver van de VAR geen blik meer te werpen op het scherm: rood!

Ondanks het numerieke ondertal was het toch Dortmund dat de leiding nam. Noussair Mazraoui raakte Bellingham ongelukkig tegen zijn been en die ging graag naar de grond. Nu zocht de scheidsrechter wel de kant op om het moment nader te bestuderen. Een penalty was het gevolg. Pasveer zat akelig dicht bij de strafschop van Reus, maar kon de bal net niet genoeg van richting veranderen: 1-0 in de 37e minuut.

Een volgende gevoelige tik voor Ajax was de gele kaart voor Edson Alvarez. De Mexicaan kreeg eerst zelf een duwtje en deelde toen een overtreding uit, die geel opleverde. Alvarez mist daardoor het uitduel met Besiktas.

Maar ook Ajax kreeg vervolgens kansen. Martinez joeg de bal na een hoekschop net naast het doel van goalie Gregor Kobel. Vlak voor rust bediende Daley Blind aanvaller Steven Berghuis. Die moest met zijn rechterbeen uithalen maar Kobel hield zijn doel schoon.

In de tweede helft was Ajax de betere ploeg zonder aanvankelijk veel kansen te creëren. Halverwege het tweede bedrijf kreeg Klaassen op aangeven van Antony een goede kans om te scoren, maar hij kon de bal niet met het hoofd verlengen tot doelpunt. Twintig minuten voor tijd was het dan toch raak. Tadic kreeg de bal met kunst- en vliegwerk in het vijandige doel. De aanvoerder leek zich bij het maken van de goal nog te blesseren in de schaamstreek, maar dat viel uiteindelijk mee.

In de 86e minuut sloeg Ajax opnieuw toe. Antony bediende Haller, die schitterend de tweede goal erin kopte. De goal van Davy Klaassen, opnieuw op aangeven van Antony, was de kers op de taart: 1-3.

Een bomvol Ajax uitvak in het Westfalenstadion in Dortmund

Vuurwerk van de thuisploeg

De basiself van deze avond

Hummels kan vertrekken bij Borussia: Rood

Even later roept de VAR de scheidsrechter en krijgt Ajax een penalty tegen

Reus mist niet en dus kunnen de Duitsers juichen

Antony was wederom ongrijpbaar

Scoren kan ook pijnlijk zijn: 1-1

1-1 dus!

Even later kopt Haller de 1-2 binnen

En in de slotminuut verwerkt ook Klaassen de 3e assist van Antony tot doelpunt: 1-3

Borussia Dortmund – Ajax 1-3 (1-0)
37. Marco Reus 1-0 (pen.)
72. Dušan Tadić 1-1
83. Sébastien Haller 1-2
90+2. Davy Klaassen 1-3

Opstelling Borussia Dortmund:
Kobel; Meunier, Hummels, Akanji; Wolf (58. Passlack), Witsel, Bellingham, Hazard (33. Pongracic); Reus (75. Knauff), Tigges (75. Malen), Brandt.

Opstelling Ajax:
Pasveer; Mazraoui, Timber, Martínez, Blind; Álvarez (46. Klaassen), Gravenberch, Berghuis (67. Kudus); Antony, Haller, Tadić.

Related posts