Go Ahead doelman Gorter in beeld bij Ajax: ‘Voetballend behoor ik bij de beste keepers van Nederland’

Jay Gorter (20) heeft over belangstelling niet te klagen. De goalie van Goa Ahead Eagles evenaarde bij de 3-0 zege van Go Ahead tegen Almere City FC het stokoude record van Tonnie van Leeuwen. Gorter hield liefst 23 keer de nul dit seizoen. Nooit hield een doelman in het Nederlands betaald voetbal vaker de nul in één seizoen. En dus neemt de belangstelling toe. Een van de clubs waarmee Gorter veelvuldig in verband wordt gebracht, is Ajax.

Er is sprake van dat Scherpen zal worden verhuurd aan een Eredivisie-club en er in Amsterdam dus een plekje vrijkomt. ‘Ik zal niet ontkennen dat ik het ook heb gehoord’, zegt Gorter. ‘Eerlijk gezegd zou ik het een heel mooie stap vinden. Ik ben jong en het is echt niet zo dat ik nu al ten koste van alles in de Eredivisie moet keepen. Ik geef mezelf de tijd. Er zit voldoende rek in me en als ik elke dag op het allerhoogste niveau met de beste spelers van Nederland kan trainen, word ik daar ook absoluut beter van’, aldus de doelman tegenover Voetbal International.

Gorter speelde al in de jeugd bij Ajax en kent de club dus. ‘Voetballend zou ik er in elk geval zeker passen. In het huidige topvoetbal is het, denk ik, zeventig procent echt keeperswerk en dertig procent meevoetballen. Ik durf wel te zeggen dat ik op dat vlak bij de beste keepers van Nederland behoor. Komt echt door Ajax. Daar kwam het voor dat je je handschoenen binnen kon laten liggen en alleen maar meedeed met de positiespelletjes. Daar heb ik veel aan gehad. Een ploeg als Ajax neemt vaak veel risico in de opbouw, dan is het gewoon heel belangrijk dat je een keeper hebt die dat goed beheerst. Bij Go Ahead ben ik ook vaak bepalend in de opbouw, dat is een keeper bij Ajax nog meer’, denkt Gorter. ‘Ik heb geen enkele angst in grote ruimtes te spelen. Ik hou er zelfs van als ik een te korte terugspeelbal krijg, even een spits uit te spelen om zo een nieuwe situatie voor de opbouw te kunnen creëren. Keepers worden in de opbouw steeds belangrijker.’

Related posts