Ajax met speels gemak langs Sparta

Ajax heeft in aanloop naar de return tegen Lille in de Europa League geen schade opgelopen in de Eredivisie. In de Johan Cruijff ArenA werd Sparta eenvoudig opzij gezet: 4-2.

Ten Hag had, met het oog op de return tegen Lille, enkele spelers rust gegeven. Zo speelden Mazraoui en Tagliafico niet door blessures. Zij zijn dan ook onzeker voor de confrontatie met de Fransen. Mohammed Kudus keerde na lang blessureleed terug in de basis.

Waar Sparta goed begon en prompt een kans kreeg was de eerste kans voor Ajax wel direct raak: Een diepe bal van Lisandro Martinez werd op waarde geschat door Dusan Tadic, die vervolgens Sébastien Haller in staat stelde om simpel de trekker over te halen: 1-0.

Tien minuten later lag de tweede er al in. Uit nota bene een corner van Sparta counterde Ajax via een lange bal van Daley Blind naar de diepgaande Antony. De Braziliaan vond Tadic: 2-0. Althans, dat leek zo, want Antony bleek buitenspel te hebben gestaan. Het bleef 1-0.

Even later was het toch 2-0. Blind legde de bal op het hoofd van Edson Alvarez, die vervolgens weer terugkopte op Haller. De Franse goaltjesdief verdubbelde met zijn kop alsnog de voorsprong tegen de Spartanen, zo vlak voor rust. Perr Schuurs zette Ajax op slag van rust op 3-0 door een vrije trap, die welliswaar van richting veranderd werd, binnen te schieten.

Enkele minuten na rust tekende Kudus na een aanval via Neres en Tadic voor de 4-0 aan. Een afstraffing dreigde, maar in de tegenaanval scoorde na sterk doorzetten invaller Danzell Gravenberch – de broer van Ryan – namens Sparta de eretreffer: 4-1.

Ajax wisselde en bracht Oussama Idrissi die daarmee zijn competitie debuut maakte in Ajax-shirt. Door het wat slordige spel kregen ook de Spartanen wat mogelijkheden om de score nog wat dragelijk te maken en dat gebeurde ook nog. Het was wederom Gravenberch die het eindstation was van een Sparta-counter: 4-2. Het betekende meteen ook de einduitslag.

Ajax – Sparta 4-2 (3-0)
14. Sébastien Haller 1-0
37. Sébastien Haller 2-0
45+4. Perr Schuurs 3-0
50. Mohammed Kudus 4-0
53. Danzell Gravenberch 4-1
90+1. Danzell Gravenberch 4-2

Opstelling Ajax
Stekelenburg; Timber, Schuurs, Martínez, Blind; Gravenberch, Kudus (60.Klaassen), Álvarez (75.Labyad); Antony (46.Neres), Haller (75.Brobbey), Tadić (60.Idrissii).

Opstelling Sparta
Okoye; Abels (46.Engels), Beugelsdijk, Vriends (46.L. Duarte), Heylen, Pinto; Harroui, Fortes, Smeets (46.Gravenberch), D. Duarte (46.Mijnans); Thy (78.Burger)

Related posts