Ajax wil Johan Cruijff ArenA zo snel mogelijk kopen

Ajax is van plan om de Johan Cruijff ArenA te kopen, zo heeft algemeen directeur Edwin van der Sar volgens De Telegraaf aan de aandeelhouders van de club laten weten. Ajax betaald momenteel tien miljoen euro aan huur per jaar om in het stadion wedstrijden te mogen spelen en daar wil de club vanaf. Ajax wil met het kopen van het stadion, of in elk geval de meerderheid van de aandelen, een stap dichter naar de Europese top zetten.

Er is al langere tijd sprake van een conflict tussen de directie van de ArenA en die van Ajax. Zo is er onmin over de verschillende sponsorcontracten: Ajax en het stadion sluiten onafhankelijk van elkaar sponsordeals, waardoor het kon gebeuren dat het stadion bier van Heineken schenkt, terwijl Bud de sponsor van Ajax is. Ook is het de voetbalclub een doorn in het oog dat het stadion meeprofiteert van zijn successen: hoe meer toeschouwers Ajax trekt, hoe hoger de huur, zo zijn de afspraken.

Ook zijn de horeca-inkomsten volledig voor de ArenA en ook die zijn de afgelopen jaren als gevolg van de successen van Ajax flink gestegen. De club heeft het stadion tientallen miljoenen euro’s geleend voor verbouwingen, omdat het stadion dat niet kon betalen. Wat Ajax steekt is dat de ArenA de laatste keer voor een lening bij ABN Amro aanklopte, en de lening van Ajax ‘achterstelde’: die wordt daardoor als laatst terugbetaald.

Edwin van der Sar is duidelijk in zijn mening over de problemen tussen Ajax en de directie van de Johan Cruijff ArenA. ‘De verstandhouding is het afgelopen jaar verder verslechterd. Ajax is huurder, aandeelhouder, certificaathouder en schuldeiser (leningverstrekker, red.) en dus de belangrijkste stakeholder’, aldus Van der Sar. ‘De ArenA is niet bereid om goed samen te werken. Op diverse vlakken zal de ArenA een andere houding moeten aannemen tegenover Ajax. Denk aan de verdeling van de opbrengsten uit catering en de rechterlijke uitspraak over de commerciële rechten op wedstrijddagen. Denk ook aan de consequente weigering van de ArenA in gesprek te gaan over het verwerven van een meerderheidsbelang in de ArenA.’

‘Een meerderheid voor Ajax zou een oplossing voor de financiële en operationele problemen kunnen bieden. Op alle genoemde beleidsterreinen zijn door de ArenA stappen teruggedaan in plaats van vooruit. De ArenA schuift de belangen van Ajax en van haar stakeholders consequent terzijde.’

Related posts

1 Comment

  1. EugAjax

    Hebben ze dan eindelijk mijn rapport van de Johan Cruijff University opleiding uit de la getrokken ?⚽️⚽️⚽️.? Zeer goed moment gekozen om dit aan te vliegen !

Comments are closed.