Ajax loopt na ruime zege op AZ (0-3) uit op ranglijst

Ajax heeft optimaal geprofiteerd van de nederlaag die PSV zondagmiddag in De Kuip heeft geleden. De ploeg van Erik ten Hag won in Alkmaar met 3-0 van AZ en staat nu zeven punten los van de Eindhovenaren. Ook van nummer 3 Vitesse nam Ajax verder afstand. De Arnhemmers waren er zaterdagavond al niet in geslaagd om van RKC Waalwijk te winnen (1-1) en volgen de koploper nu op acht punten.

Ten Hag kon in Alkmaar niet beschikken over Noussair Mazraoui en Nicolas Tagliafico, en daardoor werden de backposities bemand door Devyne Rensch en Daley Blind. Lisandro Martinez had van Ten Hag een basisplaats als linker centrale verdediger gekregen.

Via Rensch was Ajax als eerste dicht bij de openingstreffer, maar na een goede loopactie schoot de jongeling de bal tegen de uitgestoken voet van Marco Bizot. De keeper van AZ moest na een kwartier echter het antwoord schuldig blijven op een schot van Antony. De Braziliaan schoot na een goede aanval via Blind, Davy Klaassen en Sébastien Haller raak in de verre hoek: 0-1.

Na de 0-1 kreeg Ajax nog een aantal grote kansen om de score te verdubbelen. Eerst was Klaassen dichtbij (Bizot redde op zijn kopbal) en even later misste Edson Alvarez op een haar na (liggend op de grond duwde hij de bal met zijn hoofd richting doel).

De Alkmaarders kregen via Albert Gudmundsson twee enorme kansen om nog voor rust tegen de verhoudingen in de 1-1 te noteren, maar de IJslander toonde zich niet kil in de afwerking. Beide keren was André Onana hem na een kopbal de baas. Omdat Dusan Tadic aan de overkant verzuimde een grote kans te benutten, was het na 45 minuten 0-1.

Na de thee kwam AZ sterk uit de startblokken en was het gevaarlijk via Jesper Karlsson en Gudmundsson, maar beide aanvallers mikten over het doel van Onana. Ajax gooide na een uur spelen de wedstrijd in het slot. Blind bediende Tadic en diens voorzet werd door de volle bak vooruit sprintende Klaassen langs Bizot geschoten: 0-2.

Fredrik Midtsjø was met een fraai schot nog dicht bij een Alkmaarse treffer, maar echt in de problemen kwam Ajax niet meer. Boadu kreeg tien minuten voor tijd nog dé mogelijkheid op de 1-2, maar schoot oog in oog met Onana in het zijnet. De ingevallen Neres scoorde voor Ajax maar de treffer werd na ingrijpen van de VAR afgekeurd wegens buitenspel van Haller. Toch scoorde neres alsnog. de Braziliaan bleef koelbloeding bij een mooi uitgespeelde aanval van Ajax: 0-3. Daardoor sloot Ajax de zware januarimaand met een uitstekend gevoel af. AZ zag Feyenoord passeren en zakt naar plaats 5.

Een basisplaats voor Devyne Rensch

En ook voor Edson Alvarez op het middenveld

Doordat Tagliafico geschorst was speelde Martinez centraal en Blind als linksback

Antony schuift de 0-1 in de lange hoek

de bekende gebaartjes van de Braziliaan

Gravenberch dueleert met Gudmundsson

Gravenberch met Koopmeiners

Haller speelde onopvallend maar nuttig

Klaasen scoort een mooie 0-2

Tevredenheid bij Ten Hag

Pats: 0-3 de naam is Neres

Effe dollen met maatje Antony na de treffer

AZ- Ajax 0-3 (0-1)
14. Antony 0-1
60. Davy Klaassen 0-2
90+4 David Neres 0-3

Opstelling AZ:
Bizot; Sugawara, Hatzidiakos, Martins Indi; Wijndal; Midtsjö, Koopmeiners; Stengs, Gudmundsson (64.Evjen), Karlsson (77.Aboukhlal), Boadu.

Opstelling Ajax:
Onana; Rensch (64.Timber), Schuurs, Martínez, Blind; Álvarez, Gravenberch, Klaassen (89.Labyad); Antony (76.Neres), Tadic; Haller (89.Brobbey).

Related posts

3 Comments

 1. EugAjax

  Een herboren en zeer goed Ajax vandaag in Alkmaar. De hele grote clubs die staan er als het echt moet en als er geprofiteerd kan worden van falen concurrentie. Zoals bijv Bayern München en Juventus al jaren doen in eigen land.

  Wat een terechte foto van de redactie bij dit artikel. Want Tadic, Klaassen, Blind en Gravenberch zijn het geraamte van dit elftal. Als dit viertal in vorm is dan heeft Ajax in Nederland van niemand wat te duchten.

  Tadic al jaren de beste Ajacied, een klasbak en een genot om naar te kijken. Houdt ook het elftal bij elkaar. Een echte leider. Blind vaak verguisd, maar van zoveel waarde voor Ajax. Werd minder na zijn hart problemen, logisch dus maar inmiddels met meer vertrouwen in zijn lichaam een onmisbare schakel. Ik vond hem zelfs nu als linksback beter als centrumverdediger. Maar ook daar is hij top. Vooral in voetbal naar voren. Klaassen een echte Ajax speler. Ik gaf het laatst al een keer aan. Volgens mij moet hij aanvallende middenvelder zijn en geen 6. Dan heeft hij meer waarde voor het elfal en is ook nog eens gevaarlijk voor de goal. Plus maakt en creëert ruimte voor medespelers.

  Eerste goal fantastisch overstapje, tweede goal weergaloos ruimte gezien aangeven bij Tadic die legt hem dan precies panklaar en dan in 1 beweging afgemaakt.
  Ja heren De Nees en Kbouter, keken jullie mee??

  En dan Gravenberch. Wat een talent en hopelijk nog vele jaren bij ons. De drive, techniek het lijkt allemaal zo makkelijk te gaan.

  Onana mag natuurlijk ook niet onvernoemd blijven. Wat een top doelman. Bijna niet te passeren.

  De veelbesproken januari maand dus zeer goed voor Ajax. Niet altijd even geweldig, maar het laatste uur tegen PSV, de eerste half uur tegen Feyenoord en de twee wedstrijden tegen AZ laten zien dat Ajax op eenzame hoogte staat in Nederland.

  Benieuwd of Ajax dit kan doortrekken en dan met name in de twee duels met PSV en Lille in Februari. Dan moeten de mannen hierbovengenoemd er weer staan.

  Overigens compliment voor Alvarez en Martinez. Ze waren beide vandaag ook zeer goed. Misschien is het middenveld Klaassen, Alvarez, Gravenberch wel de puzzel die in elkaar valt om ook Europees toch nog wat te presteren.

  Op naar Februari met opnieuw mooie affiches

 2. KBouter

  Schei uit man..als Klaassen voor jou het niveau is waar Ajax naar toe wilt, kunnen ze net zo goed v Rhijn ook weer terughalen.

  Middenveld met Gravenberch-Kudus _ Alvarez zie ik eerder

 3. De Nees

  Idd schei uit man…Klaassen heeft gewoon geen extra klasse, hij nam ‘m lekker op de schoen maar speltechnisch brengt hij te weinig. Zelfs Labyad pikt soms een goaltje mee maar blijft een speler van niks. Met Martinez en Alvarez krijgt dit Ajax weer een body, dat hebben we nu in 2 wedstrijden tegen AZ gezien.

Comments are closed.