Pinchhitter Huntelaar schiet Ajax in slotseconde met twee treffers langs Twente: 1-3

Ajax heeft donderdag op bezoek bij FC Twente ternauwernood puntverlies kunnen voorkomen. het had uiteindelijk de late 1-3 zege te danken aan de 37-jarige supersub Klaas-Jan Huntelaar. The Hunter kwam in de 88ste minuut binnen de lijnen bij een 1-1 stand en schiet binnen amper twee minuten twee keer raak: 1-3.

Erik ten Hag verkoos tegen Twente Jurriën Timber in het hart van de defensie boven Perr Schuurs die plaats moest nemen op de bank. Recordaankoop Sébastien Haller zette de bezoekers na acht minuten op voorsprong. De Franse spits, voor 22,5 miljoen euro overgenomen van West Ham United, liet zien waarom hij tegen PSV ook al basisklant had mogen zijn. Hij kopte een voorzet van rechtsbuiten Antony ogenschijnlijk simpel in het doel achter FC Twente-doelman Joël Drommel: 0-1.

Ondanks het nieuwe defensieduo bleef André Onana niet gevrijwaard van gevaarlijke momenten voor zijn doel. Zo moest hij al snel handelend optreden bij schoten van Vaclav Cerny en Queensy Menig. Huurling Danilo, die door de transfer van Haller in een voor zijn gevoel hopeloze situatie is beland, had zijn werkgever in de slotfase van de eerste helft pijn kunnen doen, maar faalde oog in oog met Onana. Vlak na rust mocht Ajax de VAR danken dat een treffer van Queensy Menig werd afgekeurd, omdat de knie van de aanvaller na het trekken van diverse lijnen millimeters buitenspeler bleek te hangen.

Amper tien minuten in de tweede helft had Quincy Promes het duel in het slot moeten gooien, maar de aanvaller schoot over nadat Haller de bal onbaatzuchtig opzij had gelegd. De Fransman had niet veel later de 2-0 op het hoofd, maar zag zijn kopbal voorlangs stuiteren. Ajax miste nog veel meer kansen en was ronduit slordig in de afronding.

Met het wisselen van Promes en Antony, voor Jurgen Ekkelenkamp en Zakaria Labyad, liet Ten Hag zien dat hij al bezig was met de Klassieker, maar in de 84e minuut kreeg Ajax onverwacht de rekening gepresenteerd voor het missen van de vele kansen. Julio Pleguezuelo tikte de 1-1 binnen, nadat Ryan Gravenberch er niet in slaagde een kopbal van Daan Rots weg te werken na een corner.

Met Huntelaar, die in de belangstelling staat van zijn Schalke 04, als pinchhitter ging Ajax alsnog op jacht naar een winnende treffer. En met succes. De spits schoot koud in het veld, in de 90e minuut, van dichtbij raak na terugleggen van Haller met het hoofd. Twee minuten later maakte hij zelfs de 1-3 (zijn 251e goal als prof) waarmee hij liet zien dat Ajax er goed aan doet om hem in Amsterdam te houden.

Door de driepunter in Enschede staat Ajax nu drie punten los (38 om 35) van Feyenoord, dat de tweede plaats deelt met Vitesse. De Rotterdammers hebben echter een beter doelsaldo. PSV staat vierde met een totaal van 34 punten.