Wordt het voorronde, pot 3 of toch nog pot 2 voor Ajax in Champions League?

De ontwikkelingen in de eindfase van zowel de Champions League als Europa League zijn van groot belang voor de positie die Ajax krijgt in de komende editie van de Champions League. Ajax is nog altijd niet honderd procent zeker van een ticket voor de groepsfase: alleen als Olympique Lyon níet de Champions League weet te winnen, heeft Ajax toegang tot de groepsfase. Daarnaast heeft Ajax zelfs nog zicht op indeling in Pot 2, maar de kans daarop is erg klein.

Er moet aan drie criteria worden voldaan om Ajax in Pot 2 te doen belanden:

1) Bayern München of Paris Saint-Germain wint de Champions League
Indien Bayern München of Paris Saint-Germain de Champions League wint, krijgt FC Porto als kampioen van Portugal een plek in Pot 1. Dat geeft Ajax kans om door te schuiven naar Pot 2, indien óók aan de andere twee voorwaarden wordt voldaan. Wanneer RB Leipzig het miljardentoernooi wint, zit Ajax gegarandeerd in Pot 3. Wint Olympique Lyon het toernooi, dan moet de Nederlandse topclub zich via de play-offs kwalificeren. Tegenstanders daarin zouden kunnen zijn: Dinamo Zagreb, FK Astana, Slavia Praag en Ludogorets.

2) Sevilla  wint de Europa League
De winnaar van de Europa League verwerft automatisch een plek in Pot 1 voor de Champions League van volgend seizoen. Mocht Sevilla de Europa League winnen, dan schuift die club op van Pot 2 naar Pot 1, waardoor Ajax mogelijk kan doorschuiven van Pot 3 naar Pot 2. Daarvoor moet uiteraard ook aan de andere criteria worden voldaan.

3) Benfica overleeft de voorronde van de Champions League niet
Benfica heeft een hogere coëfficiënt dan Ajax, en zou in de potindeling daardoor boven Ajax terechtkomen. Indien de nummer twee van Portugal daar niet in slaagt, dan schuift Ajax op richting Pot 2, indien ook aan de vorige twee criteria is voldaan. Benfica moet twee voorronden overleven om in de groepsfase terecht te komen. De Portugezen zouden AZ kunnen treffen; andere mogelijke tegenstanders zijn: AA Gent, Viktoria Plzen, Rapid Wien, Besiktas en FK Krasnodar.

Related posts