Clubs akkoord met plannen bij nieuwe pandemie

Als er in de toekomst een nieuwe pandemie uitbreekt, dan zijn de clubs uit het betaald voetbal akkoord over de afwikkeling van competities die niet kunnen worden afgerond. Na de eerste divisie zei gisteren ook de eredivisie massaal ‘ja’ tegen drie modellen van een werkgroep, zo schrijft het Algemeen Dagblad. De ploegen uit de Keuken Kampioen Divisie waren al akkoord met de plannen, waarna de Eredivisieclubs ook de modellen te zien kregen. In eerste instantie stond de inzage voor de clubs op het hoogste niveau gepland voor maandag, maar zij gaven op zondag al hun ja-woord.

De drie modellen
Zijn er pas één tot zeventien duels gespeeld, dan telt het seizoen niet en gaan er ook geen clubs promoveren en degraderen. Een kampioen komt er dan ook niet en het laatst afgemaakte seizoen telt als leidraad voor de verdeling van de Europese tickets.

Zijn er achttien tot 28 wedstrijden gespeeld, dan telt de stand van dat moment als eindstand. Promotie, degradatie en het kronen van een kampioen gebeurt dan alsnog niet, tenzij daar op dat moment al officieel sprake van is. De eindstand bepaalt in dat model wel de manier waarop de verdeling van de Europese tickets plaatsvindt.

Pas wanneer er 85 procent van de competitie is gespeeld, 29 wedstrijden in de Eredivisie, zal er een club tot kampioen gekroond worden. Ook promotie en degradatie vindt dan plaats. Een extra regel gaat over het onderscheid tussen doelsaldo en het onderling resultaat. Het eerstgenoemde blijft, zoals nu ook het geval is, leidend.

Twistpunt
Een twistpunt bij het tussentijds stopzetten van de vorige competitie was dat nog niet alle clubs op een gelijk aantal wedstrijden stonden. Onder meer FC Utrecht had 25 competitieduels afgewerkt, tegenover een club als Willem II 26. De KNVB gaf de Tilburgers een Europa League-ticket, terwijl Utrecht in theorie nog over de Brabanders heen had gekund. In dit soort gevallen gaat het gemiddeld aantal punten per wedstrijd als richtlijn gelden.

Related posts