Supporters hebben er zo geen zin in: ‘Als dat niet kan, is de lol er wel vanaf’

Nu de bal eindelijk weer rolt zou je zeggen dat iedere supporter staat te springen om weer naar het stadion te gaan maar het tegendeel is waar: De oefenwedstrijd Ajax-FC Utrecht van vanavond is niet eens uitverkocht terwijl er slechts 4500 toeschouwers worden toegelaten. Ook bij andere clubs is dit het geval. Het Algemeen Dagblad zoekt naar antwoorden.

Is het niet de angst voor een besmetting, dan zijn het wel de aan corona gekoppelde restricties die een stadionbezoek minder aantrekkelijk maken’, aldus de de krant. Natuurlijk speelt de vakantieperiode en de extreme hitte ook een rol. ‘In deze tropische omstandigheden komen de supporters bovendien niet bij een stadion uit voor een beetje verkoeling. Wie verplicht is om een uur voor de wedstrijd het toegewezen stoeltje te bezetten en nauwelijks nog te verlaten, vraagt haast om een zonnesteek.’

Matthijs Keuning, voorzitter van het Supporterscollectief Nederland, noemt het voetbal veelal een ontmoetingsplek van vrienden. ‘Je gaat er vaak heen met je maten, om te kletsen, een biertje te drinken, samen te juichen en samen te balen. Dat kan alleen niet meer. En dat raakt in essentie waarvoor je naar het stadion gaat. Als dat niet kan, is de lol er wel af. Nu gaat het sportief nog nergens om. Maar waar het wel om gaat, is dat clubs uit deze periode hopelijk aanknopingspunten halen om voetbal niet alleen veilig, maar ook leuk te maken, want de competitiestart nadert alweer met rasse schreden.’

Het zijn niet eens zozeer de obstakels die genomen moeten worden om in het stadion te geraken, maar vooral de verplichte passieve houding die de rentree tot één grote hindernis maakt. De tijdzones, het vaste stoeltje, schoonmakers, een verplicht mondkapje; supporters dienen zich haast als robots te gedragen. Ook omdat bij recidive zelfs een stadionverbod kan volgen op verbale uitspattingen. “Kun je dat handhaven als straks weer in de slotseconden wedstrijden worden beslist?”, vraagt het AD zich dan ook af.

Zie ook eerdere bericht:
Nagtzaam: ‘Ik ken veel trouwe supporters die nu zeggen: geef mijn portie maar aan fikkie’

Related posts