KNVB protocol: Zoveel mogelijk publiek, veel hygiëne voorschriften en geen uitsupporters

De KNVB heeft donderdag het protocol gepresenteerd. De bond gaat voor het spelen van wedstrijden met zoveel mogelijk publiek binnen de anderhalve-meter-regelgeving, zo meldt de nationale voetbalbond via de officiële kanalen. ‘Het goede nieuws is wel dat het spelen met een beperkt publiek – vijftien tot 35 procent op weg naar het spelen met volle stadions’, aldus de bond. De bedoeling is dan ook om zo snel mogelijk weer te spelen in volle stadions met eigen fans én uitspporters. Het Algemeen Dagblad geeft meer informatie gegeven over het vullen van de stadions.

Het belangrijkste pijnpunt lijkt de in- en uitstroom in het stadion te worden’, aldus de krant. Mogelijk moeten clubs met tijdsloten gaan werken. ‘Wat ervoor gaat zorgen dat supporters al lang van tevoren aanwezig moeten zijn en ook moeten wachten voordat ze het stadion na de wedstrijd weer kunnen verlaten. De voetbalbond pleit er dan ook voor dat clubs rondom de wedstrijden voor de nodige amusement zorgen.’

Om terug naar het ‘normaal’ te gaan is men afhankelijk van de ontwikkelingen van het virus en de coronamaatregelen van het kabinet. ‘Daar moet iedereen zich aan houden, ook de KNVB, de clubs en de bezoekers in de stadions. Dat is niet nieuw, dit is de afgelopen maanden in de samenleving ook prima gelukt.’ Ajax Life concludeert uit het protocol van de KNVB dat er publiek aanwezig kan zijn tijdens het oefenduel tussen Ajax en RKC Waalwijk op 8 augustus. Dit duel wordt gespeeld in de Johan Cruijff ArenA. Welke gevolgen dit zal hebben, zal later bekend worden.

De KNVB heeft in haar protocol behoorlijk wat hygiënische voorschriften opgenomen voor de spelers. Zo is lichamelijk contact alleen op het veld toegestaan en is spugen op het grasveld verboden. Verder worden wedstrijdballen voor én tijdens de wedstrijd gedesinfecteerd en er moeten persoonlijke waterflessen worden gebruikt. Mondkapjes zijn echter niet verplicht voor de technische staf en de wissels in de dug-out.

Verder worden spelers en trainers in ieder geval één keer per week getest op het coronavirus. Bovendien worden ze 24 uur voor een wedstrijd nog eens getest of zij het virus hebben of niet. Ook opvallend: de KNVB ziet het liefst dat de voetballers en leden van de technische staf op eigen vervoer naar wedstrijden gaan in plaats van met de spelersbus.

Supporters van de bezoekende club zijn in de opstartfase niet welkom, zo meldt FOX Sports. Daarnaast zal het stadiongebied rondom mogelijk wedstrijden worden afgesloten. In het protocol van de KNVB is verder niet opgenomen hoe clubs moeten handelen wanneer supporters in groepsverband hard schreeuwen of zingen. Vanuit de overheid is dat voorlopig verboden, maar de KNVB heeft bepaald dat bij overtreding van deze maatregel in het uiterste geval een stadionverbod van drie maanden kan worden opgelegd. De bond zou vooral hopen dat clubs in gesprek gaan met fans om zulke situaties te voorkomen.

Related posts