KNVB beslist: Ajax geen kampioen maar wel nummer één, geen promotie/degradatie

Ajax wordt niet uitgeroepen tot landskampioen, maar is met het oog op de verdeling van de Europese tickets wel aangewezen als nummer één van de eredivisie. Dat heeft de KNVB besloten, nu de competitie door de gevolgen van de coronacrisis niet kan worden afgemaakt. Daarnaast is er geen promotie en degradatie in de hoogste voetbaldivisies. ADO Den Haag en RKC Waalwijk, de nummers zeventien en achttien van de eredivisie, blijven actief op het hoogste niveau. Voor SC Cambuur en De Graafschap wacht een nieuw seizoen in de Keuken Kampioen Divisie, hoewel zij met ruime voorsprong de nummer één en twee zijn en de bovenste twee plaatsen recht gaven op promotie.

Het bestuur betaald voetbal van de KNVB besloot de huidige stand op de ranglijst aan te houden voor de verdeling van Europese tickets. De UEFA adviseerde de nationale bonden donderdag al zo dicht mogelijk bij de competitiestand te blijven. Daarom spelen Ajax en AZ in de (voorronde van de) Champions League en gaan de nummers drie tot en met vijf, Feyenoord, PSV en Willem II, de (voorrondes van de) Europa League in.

De uiteindelijke beslissing lag bij Eric Gudde en Jean-Paul Decossaux, die samen de directie betaald voetbal van de KNVB vormen. Maar zij wilden ook dat de clubs digitaal konden stemmen op twee scenario’s: wel degradatie en promotie of geen degradatie en promotie. Een derde scenario, waarbij er wel promotie maar geen degradatie zou zijn, was al eerder afgeschoten door de KNVB, omdat een Eredivisie met twintig clubs niet haalbaar zou zijn. Volgens verschillende media stemden zestien clubs voor degradatie en promotie, negen clubs tegen degradatie en promotie en hadden negen clubs geen mening. De directie betaald voetbal is dus tegen de stemming van de clubs ingegaan.

Het digitale  overleg lag overigens geruime tijd stil omdat de mailbox bij de KNVB overvol was. Het e-mailadres, waar alle clubs hun stem heen moesten sturen, lag namelijk op straat, zo meldde het Algemeen Dagblad. De clubs moesten hun voorkeur mailen naar een mailadres van de KNVB, maar dat mailadres ligt nu op straat. De mailbox bij de KNVB is overvol, want ook particulieren konden een mail sturen naar de voetbalbond. De call kan door dit alles nog niet worden hervat.

Related posts

1 Comment

  1. Charka53

    Dit komt ons wel goed uit volgens mij omdat we als de competitie door was gegaan en we waren niet op ons best had het zomaar kunnen zijn dat we niet op de eerste plek hadden gestaan dus niet getreurd we gaan gewoon Europa in en ik mag hopen met een sterk Ajax

Comments are closed.