‘Alleen huidige seizoen nietig verklaren kan rechtszaken tegen KNVB voorkomen’

Nu duidelijk is dat profvoetbal tot 1 september definitief verboden is neemt de KNVB neemt vrijdag een beslissing over de huidige seizoenscompetities. Volgens De Telegraaf kan de KNVB, als het niet wil worden bedolven onder rechtszaken, maar één besluit nemen: het huidige seizoen nietig verklaren.

ADO Den Haag heeft bijvoorbeeld al aangekondigd naar de rechter te willen stappen als de club, die nu 17e staat op de ranglijst, moet degraderen. “De financiële afrekening komt op het conto van de profclubs. Kunnen die een greintje objectiviteit opbrengen, dan moet daar uit te komen zijn zonder rollebollend met elkaar over straat te gaan bij de verdeling van de euro’s.”

Als de KNVB inderdaad beslist het seizoen nietig te verklaren dan zou dat betekenen dat de Europese tickets op dezelfde manier als vorig seizoen verdeeld worden, terwijl SC Cambuur en De Graafschap niet promoveren. Volgens het Algemeen Dagblad wil de UEFA juist dat zoveel mogelijk de huidige ranglijst wordt aangehouden, wat zou betekenen dat Ajax, AZ, Feyenoord, PSV en Willem II de Europese tickets zouden krijgen.

Voor degradatie zouden er drie scenario’s liggen. In het eerste scenario wordt de huidige ranglijst aangehouden, waardoor ADO en RKC Waalwijk degraderen en Cambuur en De Graafschap promoveren. Volgens het tweede scenario promoveert of degradeert er niemand, terwijl de KNVB in het derde scenario ‘de clubs consulteert en de meest gesteunde variant kiest’. Het Algemeen Dagblad benadrukt dat er vrijwel zeker geen Eredivisie-seizoen met twintig clubs afgewerkt gaat worden.

Related posts