Topclubs willen niet verder maar Eredivisie CV wil dinsdag pas beslissen

De Eredivisie CV houdt vast aan de bestaande plannen. Ook nu de topclubs Ajax, PSV en AZ hebben aangegeven dit seizoen niet meer te willen spelen vanwege de coronacrisis. De organisatie van de clubs uit de eredivisie wil eerst het overleg van aanstaande dinsdag met de KNVB en vertegenwoordigers van de clubs afwegen. “7 april praten we verder over de scenario’s. Daarna kunnen we een goede afweging maken”, zegt Mattijs Manders, directeur van de Eredivisie CV. Ondertussen dreigt de UEFA op afstand met maatregelen als de Nationale competities niet worden uitgespeeld.

De Eredivisie CV hoopte gezamenlijk op te kunnen trekken, maar deze dagen werd duidelijk dat dat niet lukt. Ajax liet woensdagavond al weten het beter te vinden dat de competitie niet meer wordt hervat. PSV en AZ sloten zich daar donderdagmiddag bij aan, net als een aantal kleinere clubs in de eredivisie, met name clubs die laag op de ranglijst staan. En dat terwijl er een dringend beroep aan de clubs was gedaan om “samen op te trekken”.

Feyenoord vindt het nog te vroeg voor een besluit en wil ook wachten tot dinsdag. De Rotterdammers zijn teleurgesteld dat clubs voor die tijd met een eigen standpunt naar buiten zijn getreden maar de Rotterdammers vrezen vooral de financiële domper door onder andere het dreigende mis lopen van de bekerfinale. Financiële afwegingen lijken in Rotterdam Zuid de voorkeur boven veiligheid in deze bizarre situatie.

De KNVB heeft alle clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie uitgenodigd voor de videoconferentie komende dinsdag. De nationale voetbalbond wil de clubs uit het betaald voetbal bijpraten over de gevolgen van de twee scenario’s die nu nog voor de rest van het seizoen op tafel liggen. De nationale bond hoopt nog steeds dat de eredivisie en eerste divisie vóór 3 augustus worden uitgespeeld, mits het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt dat de bestrijding van het coronavirus dat toelaat. Het doemscenario is dat het seizoen al is afgelopen. Dat zal de meeste financiële gevolgen hebben.

De KNVB heeft alle clubs uitgenodigd voor het videogesprek, dat in fasen zal worden gehouden. Ook zogenoemde stakeholders als het CBV (coaches betaald voetbal), FBO (federatie van betaald voetbal organisaties) , spelersvakbond VVCS, BSBV (belangenvereniging scheidsrechters) en het supporterscollectief mogen aanschuiven. De nationale voetbalbond benadrukt in de uitnodiging dat gezondheid van spelers, trainers, scheidsrechters en supporters vooropstaat.

Related posts