UEFA dringt aan op uitspelen seizoen voor 3 augustus; Nog onduidelijkheid over contracten spelers

De UEFA heeft woensdagmiddag na een grote videovergadering waarin de coronacrisis werd besproken er op aangedrongen om het seizoen op alle Europese voetbalcompetities ondanks de uitbraak van het virus uit te spelen. Om dit mogelijk te maken is de interlandperiode in juni tot nader orde uitgesteld en krijgen de nationale bonden tot 3 augustus om de seizoenen af te ronden. Hoe het dan zit met spelers waarvan het contract op 1 juli afloopt zoals bijvorrbeeld Hakim Ziyech bij Ajax is nog niet duidelijk. ‘Los van details over het resterende competitieprogramma, liggen er bij UEFA en FIFA nog veel vragen, met name over per 1 juli aflopende spelerscontracten en transfers. Op die kwesties komt UEFA nog terug, onder andere in een algemene vergadering die voor half april gepland staat’, aldus de KNVB in een reactie.

Ook de Champions League en de Europa League zullen dus pas hervat worden zodra dit verantwoord is. ‘Daarmee is duidelijk wat het internationale standpunt is ten aanzien van hervatting van de door de corona-crisis noodgedwongen onderbroken professionele voetbalcompetities. Hierbij is aangegeven dat alle competities in Europa voor 3 augustus moeten zijn afgerond’, laat de KNVB in een reactie weten.

De KNVB richt zich nu dus op het scenario waarin de Eredivisie alsnog gaat worden uitgespeeld. Op welke manier en wanneer dit eventueel zal gaan gebeuren, zal op korte termijn met alle betrokken partijen worden besproken. “Dit houdt in dat er in de tweede helft van juni zal moeten worden gestart met hervatting van de competitie. Daarbij blijft voor ons het belang van de nationale gezondheid het uitgangspunt, inclusief die van onze voetballers, trainers, supporters en scheidsrechters. We gaan hoe dan ook pas voetballen als het volgens het RIVM veilig is. Gezondheid staat voorop, altijd en vooral nu”, voegt de KNVB toe in een persbericht. De KNVB houdt echter ook nog altijd rekening met ‘scenario 3’, waarbij er definitief een streep door het seizoen in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie gezet zal worden.

Ook op interlandgebied zal er voorlopig niet gespeeld worden. De play-off wedstrijden voor het naar volgend jaar doorgeschoven EK in juni kunnen geen doorgang vinden en moeten zodoende in een later stadium ingehaald worden. Hetzelfde geldt voor de oefeninterlands die het Nederlands elftal in mei en juni tegen Griekenland en Wales zou spelen. Ook de geplande oefenwedstrijden van de Oranje Leeuwinnen tegen België en Noorwegen gaan niet door.

Related posts