Verval Ajax zet door: Bekeruitschakeling in Utrecht: 2-0 (Incl. foto’s)

Ajax is al weken lang volledig de weg kwijt en het verval lijkt per wedstrijd groter te worden. In een meeslepende halve finale van de TOTO KNVB-beker werd ook van FC Utrecht verloren: 2-0..Inmiddels mag het woord ‘crisis’ wel genoemd worden. Ajax verspeelde de tweede kans op een prijs in een week tijd, nadat Getafe vorige week Ajax al uit de Europa League stootte. Tussendoor zag Ajax in de Eredivisie AZ door een zege in de onderlinge confrontatie langszij komen aan kop van de ranglijst, waardoor de strijd om de landstitel ook weer helemaal open is.

Eerder dit seizoen bij het bezoek aan FC Utrecht aan de Johan Cruijff ArenA was Ajax nog oppermachtig en speelde Ajax misschien wel de beste wedstrijd van het seizoen. Het werd overtuigend 4-0. Hoe schil is het contrast met de bekerwedstrijd in Utrecht. Ajax is  geen schim meer van de soepele voetbalmachine die vorig seizoen en de eerste maanden van het huidige seizoen zoveel indruk maakte. De club is aan een ongekend slechte serie bezig. Sinds de thuisnederlaag tegen Willem II op 6 december van het vorige jaar heeft de ploeg van Ten Hag acht van de zestien wedstrijden verloren. Niet alleen Willem II, Valencia, Getafe en AZ (tweemaal) waren te sterk voor Ajax, maar ook FC Groningen, Heracles Almelo en deze woensdagavond dus ook FC Utrecht.

Ajax startte wederom matig. Het oogt allemaal onsamenhangend en kansen worden er nauwelijks gecreëerd. De angst is zichtbaar in de ploeg en niemand durft te voetballen of doet soms net op de verkeerde momenten een stapje extra. De beste mogelijkheid was voor Nicolas Tagliafico, wiens loeiharde schot door FC Utrecht-doelman Jeroen Zoet met de vingertoppen op de lat werd getikt. Het agressief spelende FC Utrecht speelde gegroepeerd en kwam er telkens snel uit, een strijdwijze die uitstekend uitpakte. Omdat het ontbrak aan nauwkeurigheid bij de laatste pass en in de afronding had de thuisploeg een stilstaande situatie nodig om op voorsprong te komen. Uit een vrije trap van Gustafson was het Van de Streek die de bal achter André Onana kopte waarbij de Ajax-verdediging er slecht uit zag. FC Utrecht had de gewenste voorsprong en Ajax moest weer in de achtervolging. Kenmerkend voor de moeizame fase waarin het team van Ten Hag zit, is dat Ajax in het restant van de wedstrijd weinig afdwong. Slechts een paar schietkansen waren er en daarbij stond FC Utrecht-doelman Zoet steeds paraat.

In de tweede helft kon FC Utrecht de marge verdubbelen toen scheidsrechter Björn Kuipers de bal op de stip legde, nadat Alvarez in het zestienmetergebied Van de Streek licht aantikte. Gustafson benutte de buitenkans koel: 2-0.

Ten Hag bracht nog  Klaas-Jan Huntelaar, Danilo en Marin maar ook dat drietal kon het tij niet keren en dus gaat niet Ajax maar FC Utrecht naar de bekerfinale. Voor Ajax rest nu alleen het kampioenschap nog. De club zal alle zeilen bij moeten zetten om alles weer op de rails te krijgen. Dooddoeners als ‘het moet beter’ en ander gelul gaat niet helpen. De magie lijkt uitgewerkt. Sterkhouders als Ziyech, Blind en Promes dolen apatisch over het veld. De mouwen zullen opgestroopt moeten worden, te beginnen aanstaande zaterdagavond al als Ajax weer een warm avondje te wachten staat op bezoek bij sc Heerenveen.

KNVB Beker halve finale
FC Utrecht – Ajax 2-0 (1-0)
33. Sander van de Streek 1-0
65. Simon Gustafson 2-0

Opstelling FC Utrecht:
Zoet; Klaiber, Van der Maarel, Hoogma, Guwara; Maher, Van Overeem, Van de Streek, Gustafson; Kerk, Bahebeck (40. Abass).

Opstelling Ajax:
Onana; Dest, Álvarez (81. Marin), Martínez, Tagliafico; Van de Beek, Blind; Ziyech, Ekkelenkamp (69. Huntelaar), Promes (81. Danilo); Tadić.

Utrecht zit er vanaf het begin kort op

Foutje achterin: 1-0

Alvarez moet leren dat als je een sliding maakt dat je dan minimaal de bal moet raken

Penalty: 2-0

Alleszeggende beelden…

Bij elkaar rapen en zaterdag er eindelijk weer staan!

Related posts

1 Comment

  1. Charka53

    Wat was het weer naatje jongens , zijn jullie het voetballen verleert ? Geen bal komt aan een bal vast houden lukt niet en als het op fysiek aankomt is er ook niemand thuis, zijn we nu in een week alles kwijt ik ben bang van wel.

Comments are closed.