Nieuwe datum Utrecht-Ajax lastig te vinden: ‘Zelfs een dubbel weekend mogelijk scenario’

Afgelopen zondag werden alle Eredivisie duels afgelast vanwege de storm Ciara. op de voetbalkalender is het lastig zoeken naar ruimte om de wedstrijd FC Utrecht-Ajax in te halen, zo laat Heinrich Welling van de KNVB in gesprek met het Algemeen Dagblad weten. Hij geeft een aantal mogelijke opties.

Het opstellen van het speelschema is voortaan hogere wiskunde met allerlei afhankelijkheden zoals verplichtingen, onderling gemaakte afspraken, UEFA-regels en andere dilemma’s. Bovendien hebben veel clubs allerlei wensen ‘Ze willen niet te vroeg in de vakantie beginnen. Ze willen een ruime winterstop om op trainingskamp te kunnen, en om buitenlandse jongens even naar huis te kunnen sturen. Ze willen het liefst zo weinig mogelijk midweekse speelrondes. Én ze willen niet te vaak dubbelen, twee uit- of thuisduels achter elkaar. Dat soort zaken grijpen allemaal in elkaar. Daarnaast hebben we niet alleen met de betreffende clubs te maken, maar ook met supporters, met politie en overheid, met de rechtenhouders én met de overige clubs’, zo legt Welling uit.

De eerste optie die voorlag was direct afgelopen maandagavond maar bleek al snel geen optie. ‘De maandag hebben we onderzocht en ook als optie voorgelegd, maar zo simpel werkt dat niet. Door de vastgestelde minimale break van twee etmalen tussen twee wedstrijden, zou dat automatisch betekenen dat de bekerwedstrijden AZ – NAC en Vitesse – Ajax naar de donderdag moesten worden geschoven. Gevolg: FC Twente – AZ van zaterdag moet dan óók worden verplaatst, een waar sneeuwbaleffect.’ Bovendien speelde Jong Ajax al uit op maandagavond tegen Jong FC Utrecht.

Wat betreft andere opties lijkt er voor de KNVB en de clubs niets anders mogelijk dan afwachten hoe de resultaten in het binnen- en buitenland op de korte termijn zijn. Zo spelen zowel Ajax als Utrecht deze week nog in de beker. Daarnaast heeft Ajax nog het Europees tweeluik voor de boeg tegen Getafe. Mochten deze wedstrijden tot een uitschakeling leiden, ontstaat er wat ruimte. ‘Maar ook dan zijn we er nog niet. De UEFA heeft ook vastgesteld dat je qua tijd nooit mag overlappen met een Champions League-wedstrijd. Dat betekent dat we die duels op een woensdag alleen op een vroeg tijdstip kunnen spelen. Daarvoor zullen we ook eerst in overleg moeten met alle betrokken partijen.’

Als Ajax ver komt in Europa en FC Utrecht de bekerfinale haalt dan kan de KNVB alleen nog een ‘dubbel weekend’ creëren met een vrijdagse én een maandagse speelronde, zoals in de Keuken Kampioen Divisie af en toe al gebeurt. ‘Dat is het vierde scenario dat we momenteel uitwerken’, aldus Welling. ‘Maar dat heeft wel grote gevolgen voor veel andere wedstrijden en clubs, in de eindfase van het seizoen.’

Related posts

1 Comment

  1. Charka53

    Laten we maar even wachten met spelen zo tegen het einde van de competitie dan hebben we hopelijk genoegd punten voor de schaal dan kan er een partijtje wel bij.

Comments are closed.