Ajax verliest van Valencia en gaat verder in Europa League

Het Champions League-avontuur van Ajax zit er voor dit seizoen op nadat de Ajacieden de thuiswedstrijd tegen Valencia met 0-1 hebben verloren. Ajax begon nog als koploper in groep H aan de wedstrijd maar door de nederlaag gaat Valencia als groepswinnaar naar de laatste zestien. Chelsea dat thuis won van Lille (2-1) verzekerde zich van de tweede plaats. Ajax gaat als nummer drie van de groep na de jaarwisseling door in de Europa League.

Ajax wist dat het genoeg zou hebben aan een gelijkspel maar de Ajacieden lieten vanaf het eerste fluitsignaal zien daar niet op te willen gokken. In de eerste tien minuten was Ajax gevaarlijk en misten Donny van de Beek en Dusan Tadic de kans op de openingstreffer. Het elftal van Ten Hag was dominant, maar werd gaandeweg ook steeds slordiger. Die slordigheid kwam Ajax na 24 minuten duur te staan. Valencia kon razendsnel omschakelen, waarna Ferrán Torres Rodrigo vrijspeelde in de zestien. De spits haalde oog in oog met André Onana verwoestend uit en bracht Valencia zo aan de leiding: 0-1. Na ruim een half uur gaf Ziyech de bekende steekbal waaruit Promes een aantal keren wist te scoren maar doelman Domènech was alert en tikte de bal bij de tweede paal weg.

Erik ten Hag greep in de rust in en wisselde de tegenvallende Edson Alvarez voor rechtsback Sergiño Dest, waardoor Noussair Mazraoui kon opschuiven naar het middenveld. Halverwege de tweede helft had Hakim Ziyech de gelijkmaker moeten scoren na een mooie pass van Van de Beek maar Ziyech schoot vervolgens uit kansrijke positie naast. Terwijl de frustratie groter werd, mede door het warig fluiten van de Franse scheidsrechter Turpin, sloop bij Ajax de angst in de ploeg en werd het spel er niet beter op. Huntelaar, ingevallen voor Lang, kon het tij ook niet keren. Onana raakte in de slotfase betrokken bij een opstootje en ontving daarvoor een gele kaart, waardoor de doelman geschorst zal zijn voor de volgende Europese wedstrijd van Ajax. In de slotfase kregen Ziyech en Tadic nog kansen, werd Paulista in blessuretijd wegens een kopstoot met rood van het veld gestuurd en betekende het laatste fluitsignaal van Turpin dat Ajax in het nieuwe jaar zal uitkomen in de Europa League.

Ajax – Valencia 0-1 (0-1)

’24 Rodrigo 0-1

Scheidsrechter: Turpin (Fra)
Toeschouwers: 51.931
Gele kaarten: Alvarez, Tagliafico, Onana, Van de Beek, Tadic (Ajax), Domenech, Parejo, Vallejo (Valencia)
Rode kaarten: Paulista (Valencia)

Opstelling Ajax: Andre Onana, Noussair Mazraoui, Joël Veltman, Daley Blind, Nico Tagliafico, (/89 Siem de Jong), Lisandro Martinez, Donny van de Beek, Edson Álvarez, (/46 Sergino Dest), Noa Lang, (/70 Klaas-Jan Huntelaar), Dusan Tadic, Hakim Ziyech

Opstelling Valencia: Domenech, Wass, Paulista, Diakhaby, Gaya, Torres (/90+5 Mangala, Coquelin, Parejo, Soler, Gameiro (/54 Vallejo), Rodrigo

Related posts

2 Comments

  1. Charka53

    Het is echt jammer maar er zat gisteravond niet meer in er lukte bijna niets het was niet het Ajax wat we gewend zijn en het automatisme was ver te zoeken dus nu maar hopen dat we tegen AZ alles weer op de rails hebben en volgend jaar maar voor de EL al is dit voor onze sterren te weinig maar het is toch een prijs.

  2. De Nees

    Op resultaat spelen is een vies woord bij Ajax, maar als je niet sterk bent moet je slim zijn. Waarom zo geforceerd met wings spelen als je ze niet hebt? Altijd weer dezelfde strijdwijze zelfs als je de spelers niet hebt, europees is geen ED maar dat kwartje valt maar niet bij Ajax. Overhaast op zoek naar een doelpunt terwijl een gelijkspel genoeg is. Speel met 4 man op MV, rondspelen, geduld, vang Valencia op die moesten toch komen. Ook bizar dat thuis zo slecht wordt gepresteerd, dan gaat tactisch alles los en spelen ze va banque, dood of de gladiolen! Zo naïef dit, weer ‘s gebleken dat tegenstander hier antwoord op heeft. Om een topclub te zijn is Ajax nog niet volwassen genoeg. Uit zijn ze iets meer behoudend, meer reactief en scherper in de kansen, maar dan speelt Ajax zoals de tegenstander in de Arena speelt…

Comments are closed.