AD: ‘Van der Sar verlengt vandaag contract bij Ajax met vier jaar’

Edwin van der Sar (49) zal vandaag,  tijdens de aandeelhoudersvergadering in de Johan Cruijff Arena, voor vier jaar bijtekenen als algemeen directeur van Ajax,  meldt het Algemeen Dagblad deze ochtend. Van der Sar zal zich de komende jaren moeten gaan focussen op de groei van Ajax nationaal en internationaal, en de mensen in de organisatie om zich heen. Bij Ajax, in zijn rol bij de ECV en internationaal bij de ECA, waarin hij de Nederlandse belangen behartigt. Over het salaris dat Van der Sar en de andere directeuren ontvangen loopt echter nog een pittige discussie. De beloningsmethoden van Ajax voor zijn directeuren Marc Overmars en Edwin van der Sar roepen vraagtekens op bij de Vereniging van Effectenbezitters, zo werd eerder bekend deze week.

De tekst ‘kappen met die shit!’, waarmee Van der Sar (49) enkele jaren geleden tijdens de bekerfinale tegen PEC Zwolle de fans toesprak, is sinds die voorjaarsdag in 2014 een gevleugelde uitspraak bij Ajax. Binnen de club wordt de algemeen directeur gezien als een bevlogen harde werker, die altijd zichzelf is, en de laatste jaren in zijn rol is gegroeid. Van directeur marketing, met die post begon Van der Sar eind 2012 bij Ajax, tot algemeen directeur, drie jaar geleden.

Van der Sar had een aanlooptijd nodig om zijn rol in de organisatie te vinden. Problemen binnen het technisch hart, met uiteenlopende visies, kwamen op het bordje van Van der Sar terecht, die vaak conflicten vermeed en voor het harmoniemodel koos. Een belangrijke karaktertrek. In de tussentijd presteerde Ajax sportief teleurstellend. De directeur kreeg dan ook flink wat kritiek te verwerken, onder meer over zijn voorkomen.

Nouri
Het zwaarste dossier moest nog komen. Het stoeien met de rvc om het salarisplafond op te hogen, de machtsstrijdjes in het technisch hart, de naamswijziging en zeggenschap in het stadion en de trainerscarrousel. Het viel allemaal in het niets bij de tragedie rond Abdelhak Nouri. In Oostenrijk zag Van der Sar met eigen ogen het drama aan.  Vervolgens werden juridische en medische specialisten erbij betrokken. Al snel kwam vVAn der Sar daardoor in een spagaat tussen het emotionele en zakelijke aspect. De tranen van Van der Sar tijdens de bewuste persconferentie waren veelzeggend. Het deed hem veel pijn hoe alles was verlopen.

Visitekaartje
Edwin van der Sar is een lopend visitekaartje voor Ajax waardoor vele deuren geopend worden. Waar de Amsterdammers ook spelen, van Thessaloniki tot Orlando, overal klampen fans en televisiestations hem aan. Menno Geelen, commercieel directeur bij Ajax, weet daar alles van. In de afgelopen maanden trok hij samen met Van der Sar naar de Verenigde Staten en China, om lucratieve deals te sluiten. ,,Hij is voor zo veel mensen echt een legende”, aldus Menno Geelen, commercieel directeur bij Ajax, tegenover Ajax Media. ,,Zeker in Engeland, maar ook in Azië, voelt het alsof je met Madonna op straat loopt. Iedereen wil op de foto met hem.”

Related posts