De koerswijziging van Ajax: De Cruijff visie 2.0

Zo’n twee jaar geleden werd door de clubleiding van Ajax een nieuw beleid met een nieuwe koersrichting ingezet. Vier belangrijke pijlers worden door het Algemeen Dagblad belicht. De visie van Cruijff wordt nog gevolgd, maar wel in een anno 2019 jasje. Versie 2.0 dus eigenlijk.

 1. Het salarisplafond is fors verhoogd
  Gevolg was dat Ajax niet alleen goede spelers met nieuwe, lucratieve contracten kon behouden, de club was ook opeens in staat om de zo gewenste ervaring (Dusan Tadic en Daley Blind) binnen te hengelen.
 2. Uitbreiden van de scouting in Zuid Amerika
  Ajax doet sinds de zomer van 2016 steeds meer zaken in Zuid-Amerika. In de afgelopen drie jaar werden Davinson Sánchez, Mateo Cassierra, David Neres, Luis Manuel Orejuela, Nicolás Tagliafico, Lisandro Magallán en Lisandro Martínez binnengehaald, terwijl Edson Álvarez vanuit Mexico kwam.
  “De mentaliteit van spelers uit Zuid-Amerika is vaak anders, aanvullend voor de voetballers die wij in Nederland hebben. Ik heb eerder weleens gezegd dat je qua mentaliteit en instelling niet zomaar tien De Ligtjes uit de opleiding ziet komen. Dus zoekt onze scouting zulke kwaliteiten elders. Zo kunnen we het team versterken”, legt Overmars die koerswijziging uit. “Nederland blijft veranderen, wat niet helpt bij het kweken van de juiste mentaliteit. Symbolisch is de opkomst van de elektrische fiets, waar kinderen tegenwoordig op naar school gaan. Dat gaan wij niet veranderen, maar we hebben er wel mee te maken”, stelt de directeur voetbalzaken van Ajax. Hij benadrukt overigens dat Ajax zich niet louter richt op Zuid-Amerika. “Scouten in Denemarken of België kan bijvoorbeeld heel succesvol zijn, dat doen we dan ook nog steeds. Maar in Denemarken wonen vijf miljoen mensen. In Brazilië, een land dat vijf keer wereldkampioen werd, ruim tweehonderd miljoen”, vervolgt Overmars. ‘Scouten en opleiden’ van Nederlandse talenten blijft voor Ajax nummer één en hij noemt Kjell Scherpen en Kik Pierie als voorbeelden. “Er zijn er maar weinig die bij het eerste komen en er op jonge leeftijd meteen staan. Maar dagelijks trainen met het eerste elftal en je wedstrijden spelen in de Eerste Divisie bij Jong Ajax, daar word je beter van. Wij hebben vertrouwen in deze spelers en hebben hoge verwachtingen van hen.”
 3. Talentenvijver
  Ajax heeft de grootste externe talenten in Nederland als pijler. Richairo Zivkovic (2,15 miljoen), Dennis Johnsen (2,4), Perr Schuurs (2), Frenkie de Jong (transfervrij) en afgelopen zomer nog Kjell Scherpen (1,5) en Kik Pierie (5). Spelers die aan het einde van hun tienerjaren op het punt van doorbreken stonden bij hun club en door Ajax naar de hoofdstad werden gehaald. Om daar Jong Ajax in het begin als podium te hebben. ,Scouten en opleiden van Nederlandse talenten is en blijft nummer één voor ons’’, geeft Overmars aan. ,,Voor dit soort spelers is Ajax een stap hoger.’’
 4. Weg met de olympische gedachte
  De tijd dat tieners bij Ajax speelden omdat ze tieners waren, is verleden tijd. Alleen de allerbeste komen naar Ajax. Zijn die spelers niet op de eigen Toekomst voor handen, dan elders. Met slechts één onontgonnen gebied als prikkelend perspectief: de beste speler bij de concurrent weghalen…

Menno Pot schreef al verschillende boeken over Ajax door de ogen van de supporters zoals de inmiddels Klassieker Vak127. In zijn nieuwste boek ‘Het nieuwe Ajax’, schrijft ook Pot over hoe Ajax zichzelf opnieuw heeft uitgevonden.

Related posts