Van der Ende pleit voor hoogwaardige, specifieke VAR-opleiding; Ajax gaat geen navraag doen

Ajax werd afgelopen woensdag tot twee keer toe genaaid tegen Chelsea. Volgens oud-scheidsrechter Mario van der Ende is het gewoon een kwestie van de kwaliteit van de VAR. „Marciniak (red; de scheidsrechter van dienst afgelopen woensdag) beoordeelt de situatie hier gewoon verkeerd. Bij de eerste situatie met de handsbal en de penalty die Ajax niet krijgt vanwege buitenspel (in de tweede minuut, red.) gaan de scheidsrechter en zijn assistent niet vrijuit. Ten eerste was het geen buitenspel en daarna honoreert de scheidsrechter te snel het vlagsignaal door te fluiten. Bij twijfel moet hij door laten spelen. Wacht hij namelijk twee seconden dan constateert hij die handsbal en wordt gekeken of er buitenspel aan vooraf is gegaan. Omdat het geen buitenspel was, zou Ajax dus een paar seconden later een penalty hebben gekregen. Ik blijf erbij dat kwaliteit van de mensen bepaalt of de VAR goed functioneert of niet en pleit daarom voor een hoogwaardige, specifieke VAR-opleiding voor een kleine groep experts. Dit vergroot ook nog eens de kans op uniform acteren.”

Ajax doet geen navraag bij UEFA
Ajax gaat geen navraag doen bij de UEFA naar aanleiding van het afgekeurde doelpunt van Promes en het feit dat de VAR het verkeerde beeld gebruikt heeft, zo meldt AjaxLife. ‘Terwijl we hiernaar vragen bij de perschef – niet met het idee om een rel te ontketenen – heft Ten Hag zijn handen ten hemel en gebruikt het woord “achterhoedegevecht”. Nog een opmerking of twee later blijkt dat Ajax geen plannen heeft om bij de UEFA te vragen of alles goed is verlopen’, aldus AjaxLife.

FIFA-ambassadeur en nota bene oud-speler van Chelsea Marcel Desailly gaat de zaak wel aanhangig maken bij de wereldvoetbalbond. „Ze hebben niet de tijd genomen om goed te kijken naar de lijn en de afstand van de bal ten opzichte van de voet van de speler. Dat is een probleem. Waarom bekijkt de VAR geen meerdere beelden? Om het nauwkeurig te zien moet je misschien wel anderhalf tot twee minuten de tijd nemen.”

Related posts