Afgekeurd doelpunt Promes zorgt voor veel ophef: Desailly gaat FIFA om opheldering vragen

Ajax verloor woensdagavond het derde groepsduel in de Champions League in eigen stadion van Chelsea met 0-1, door een doelpunt van Michy Batshuayi in de slotfase van de wedstrijd. In de eerste helft leek Ajax via Quincy Promes nog op voorsprong te komen, maar zijn treffer werd geannuleerd na inmenging van de videoscheidsrechter wegens buitenspel. Op sociale media en televisie zijn ernstige twijfels ontstaan over het moment dat gebruikt is om dat aan te tonen.

“Mag ik hier foto’s van maken, om ze naar Nederland te sturen? Dit is het frame na het schot van Hakim Ziyech. Kunnen we terug?”, vraagt Ruud Gullit, die bij beIN Sports als analist naar het fragment kijkt. De oud-international geeft aan dat het moment van spelen anders is dan wat op televisie gebruikt is om aan te tonen dat Promes buitenspel staat. “Kijk, dit is geen buitenspel.” Het fragment waarop Gullit wordt vervolgens gedeeld door beIN Sports.

Ook Kees Kwakman plaatst op Twitter zijn vraagtekens bij het fragment dat gebruikt is. “Foto één lijkt het moment van schieten. Het rechterbeen van Promes is nog ‘in beweging’. Het lijkt geen buitenspel zo”, zo schrijft de analist. “Foto twee, het rechterbeen van Promes is al voorbij zijn linker. Op foto twee kan je ook het ‘schietmoment’ niet zien. Raar, foto twee lijkt me een fractie later genomen.”

https://twitter.com/keeskwakman14/status/1187063677129842692

Ook in de studio van Veronica ontstaat discussie over het moment van het stilzetten van het beeld. “Op dit shotje zie dat Promes een teentje buitenspel staat. Het aparte is dat je op het totaalshot ziet dat de bal al een tijdje weg is van de voet van Ziyech. Als het juiste shot gebruikt zou zijn, is het geen buitenspel”, zeg presentator Wilfred Genee. “We zijn gewoon genaaid. Je schiet er geen reet mee op, maar het wil zeggen dat die VAR er naast zit”, reageert René van der Gijp. “Je moet zo dat moment pakken dat de bal van de voet komt. Als je een meter te laat bent… Dat is echt cruciaal.”

Aankaarten bij de FIFA
Ook internationaal is de merkwaardige beslissing van de VAR inmiddels niet onopgemerkt gebleven. Ook Marcel Desailly is van mening dat het doelpunt van Quincy Promes onterecht is afgekeurd. Volgens de oud-voetballer heeft de VAR verkeerd gehandeld en geeft hij toe dat de Ajax-aanvaller niet buitenspel stond. Bij beIN Sports laat hij weten dat hij als ambassadeur van de FIFA de fout gaat aankaarten bij de wereldvoetbalbond.

In de studio van beIN Sports werd de afgekeurde goal van Promes in de rust besproken. Desailly krijgt te zien dat de Ajacied niet buitenspel stond op het moment dat Ziyech schiet. “Ze hebben niet de tijd genomen om goed te kijken naar de lijn en de afstand van de bal ten opzichte van de voet van de speler. Ik ben ambassadeur van FIFA en ik ga dit aankaarten, want dit is een probleem.”

Desailly vindt dat de arbitrage meer tijd had moeten nemen om goed naar de beelden te kijken. “Om het nauwkeurig te zien moet je misschien wel anderhalf tot twee minuten de tijd nemen”, aldus oud-speler van onder meer Chelsea en de nationale ploeg van Frankrijk, die tot slot beaamt dat het afgekeurde doelpunt misschien wel het verschil is geweest tussen winnen en verliezen.

Related posts

1 Comment

  1. Charka53

    Of het wat helpt ik denk het niet de Mafia daar heeft altijd gelijk maar als ze die goal achteraf toch tellen zal iedereen het er mee eens zijn zelfs Chelsea

Comments are closed.