Coëfficiënt-premies CL verdwijnen wellicht

De European Leagues, een organisatie die het opneemt voor zo’n negenhonderd clubs in 32 verschillende voetbalcompetities, wil graag een financiële herverdeling zien zodat ook clubs die niet Europees spelen een financieel sterkere positie kunnen krijgen. Het voetbal moet eerlijker worden voor alle teams uit alle landen, aldus deze organisatie. Een mogelijke wijziging die men voorstaat is het verdwijnen van de ‘historical coefficient payments’, oftewel de coëfficiënt-premies op basis van prestaties uit het verleden, zo meldt The Guardian.

De Europese grootmachten zien door de huidige verdeling al voordat er een bal gespeeld is de miljoenen jaarlijks binnenstromen. Onder de 32 deelnemers van de Champions League keert de UEFA liefst 585 miljoen euro uit. Een aandeel is 1,108 miljoen euro waard. De nummer één op de coëfficiëntenlijst ontvangt 32 aandelen, de nummer twee 31 aandelen, enzovoorts. Ajax staat – van de deelnemende Champions League-teams – op een veertiende plek en ontvangt daarmee negentien aandelen. Dat levert Ajax dit seizoen – naast het startbedrag van 15,25 miljoen euro plus winstpremies – al ruim 21 miljoen euro op.

Verder zou de European Leagues ook voorstellen om de nummers vier van Engeland, Spanje, Italië en Duitsland geen automatisch ticket meer te geven voor de Champions League. Deze ploegen zouden zich eerst moeten kwalificeren voor het miljardenbal.

Related posts

1 Comment

  1. Arie

    Prima idee en meteen die idioten aanpakken die een club als speeltje hebben laat iedere club weer zijn eigen broek ophouden en alleen geld als je presteerde met een maximum graag en ook het aantal contract spelers beperken en die idiote bedragen voor transfers aanpakken.

Comments are closed.