Ajax Onder-19 mist wellicht twaalf jeugdinternationals vanwege jeugd-WK

Ajax Onder-19 moet in het slechtste geval twaalf jeugdinternationals afstaan aan Oranje Onder-17 voor het jeugd-WK in Brazilië, zo weet De Telegraaf te melden. Het eindtoernooi in Zuid-Amerika vindt plaats tussen 26 oktober en 17 november en in die periode speelt het elftal van trainer John Heitinga competitieduels met de leeftijdsgenoten van NEC en Almere City FC, terwijl Chelsea tot tweemaal toe de tegenstander is in de UEFA Youth League. Ajax staat met zes punten bovenaan in deze competitie.

Heitinga kan geen beroep doen op spelers uit Ajax 1 en Jong Ajax, want deze elftallen hebben in deze periode eveneens een overvol programma. Zo speelt Jong Ajax in die periode uitgerekend tweemaal vrijdag en maandag (tegen Jong FC Utrecht, Excelsior, FC Volendam en FC Den Bosch) en Ajax 1 heeft een midweeks programma in de  Champions League.Hoofd opleidingen Saïd Ouaali bekijkt de complexe situatie echter met het nodige optimisme. “Ajax op een goede manier vertegenwoordigen, het Nederlands elftal op een goede manier vertegenwoordigen en daar als club een groot aandeel in hebben, dat juichen we toe.”

Toch bezorgt de Brazilië-trip Ouaali hoofdbrekens. „Het is best een puzzel, we hebben de uitdagingen met de KNVB besproken. De KNVB heeft de mogelijkheid gegeven om wedstrijden in de competitie te verplaatsen. Maar met het volle programma met beker-, competitie- en Youth Leaguewedstrijden was dat voor ons helaas niet mogelijk. Er is simpelweg geen ruimte voor.” En dus is het behelpen. „De groep zal in deze periode bestaan uit spelers die niet naar het WK gaan en spelers uit de Onder 17

Een geluk bij een ongeluk voor Heitinga en Ouaali is dat de KNVB al twee jaar een competitieopzet heeft, waarin de nummers één tot en met acht zich plaatsen voor de kampioenscompetitie en iedereen in het nieuwe jaar op nul begint. Het kan de Amsterdammers uitkomst bieden. Het gewonde roofdier Ajax staat nu derde en moet bij de eerste acht eindigen, ofwel een voorsprong van vier punten op nummers negen NAC, Heerenveen en ADO Den Haag verdedigen.

Related posts