Ajax moeizaam langs stug verdedigend Groningen: 2-0

Ajax heeft met de nodige moeite thuis van FC Groningen gewonnen. De ploeg van Danny Buijs hield lang stand, treuzelde bij spelhervattingen en kreeg daarvoor door de van blessures teruggekeerde Kuipers de rekening gepresenteerd. Tweemaal zag de tukker het tijdrekken door de vingers en bij de derde keer in de 73e minuut besloot hij ex-Ajacied Django Warmerdam daarvoor op zijn tweede gele kaart te trakteren. Drie minuten later brak Lisandro Martinez de ban met een schot van afstand. Weer drie minuten later zorgde Klaas-Jan Huntelaar voor de 2-0, was de wedstrijd gespeeld en bleef Ajax zonder kleerscheuren overeind in aanloop naar Valencia woensdag in de Champions League.

Voor rust ontspon zich tegen de Groningers eenzelfde wedstrijd en spelbeeld als tegen Fortuna Sittard drie dagen ervoor. Ajax viel aan, zonder veel overtuiging, kreeg weinig uitgespeelde kansen en FC Groningen beperkte zich tot verdedigen in de hoop gevaarlijk te worden via de counter met de snelle Charlison Benschop. Overigens zag Ajax-trainer Erik ten Hag dat anders. „Ik heb een uitstekende eerste helft gezien, waarin het alleen ontbrak aan scherpte en effectiviteit in de eindfase. Daarmee gaven we FC Groningen het geloof in een goed resultaat en ging het na rust moeizamer. We hadden het sneller moeten afdwingen en breken uiteindelijk de ban met elf tegen tien.”

Waar Fortuna Sittard in de 50e minuut capituleerde en in een helft vijf treffers incasseerde, daar hield het elftal van Buijs langer stand en incasseerde het minder tegendoelpunten. Maar door de knieën gingen de Groningers uiteindelijk wel na tussenkomst van de scheidsrechter. Op de beslissing van Kuipers viel wel iets af te dingen, want het was wel heel gemakkelijk om geel te geven en er een optelsom van te maken. Waarom pas bij de derde keer en niet bij de tweede of vierde keer tijdrekken. Willekeur van de eerste orde, terwijl Kuipers ook andere maatregelen tot zijn beschikking heeft als scheidsrechter. Namelijk het aantal door Groningen gestolen minuten bijtellen in plaats van zo nadrukkelijk een stempel op de ontmoeting te drukken met een rode kaart.

Iedereen bij FC Groningen was die mening ook toegedaan, maar ze beten ook allemaal op hun tong om niet achteraf geschorst te worden. „Een lachertje, schandalig en belachelijk”, zei aanvoerder Mike te Wierik. „Verder kan ik beter niets zeggen, want anders speel ik volgende week niet.” En Buijs: „We hebben terecht verloren, maar dit was een lachwekkende beslissing van Kuipers.”

Ten Hag wilde niet een direct verband leggen. „Het is niet altijd zo dat het met een man meer gemakkelijker gaat. De openingsgoal viel vlak daarna, maar ik zag ook slechte dingen met elf tegen tien. De openingstreffer viel snel na die rode kaart”, vertelde Ten Hag. „Of het terecht geel was na zo’n optelsom? Daar heb ik geen oordeel over. Daarvoor moet je bij de scheidsrechter zijn. Wel is het irritant als een tegenstander vanaf het begin tijdrekt.”

Ajax – FC Groningen 2-0 (0-0)
1-0 Lisandro Martínez (76′)
2-0 Klaas-Jan Huntelaar (80′)

Opstelling Ajax:
Onana; Mazraoui (67. Dest), Veltman, Blind, Tagliafico; Van de Beek, Martínez; Ziyech, Promes, Neres (58. Huntelaar); Tadic (82. Siem de Jong).

Opstelling FC Groningen:
Padt; Zeefuik, Te Wierik, Itakura, Van Hintum; Matusiwa, El Messaoudi; Hrustic, Lundqvist, Warmerdam; Benschop.

Related posts

4 Comments

 1. Charka53

  Het duurde even maar dan toch de drie punten binnen en Haggie kan nu welzeggen dat we de eerste helft goed speelde en dat is ook zo als het om wie de bal het langste in de ploeg kan houden maar oke ik ben blij met de winst.

 2. ajaxhoger

  Ten Hag moet eens stoppen met spelers op verkeerde plekken n eer te zetten , niks als wisselen .
  En een spits kopen die scoort , of klaas erin , tadic voldoet totaal niet meer , raakt op het moment geen knikker ,en zo zijn er nog wel meer nu in de selectie .
  Lekker druk hier trouwens .

  1. Bakkie

   Sinds de mobiele app niet meer bestaat, is dit forum een beetje dood. Je kunt ook geen duimpjes meer geven/krijgen, daar zal het ook wel mee te maken hebben haha

Comments are closed.