There are no ads, please add some


Nieuwe CL-plannen UEFA roepen veel verzet op

De UEFA wil vanaf 2024 enorme veranderingen doorvoeren. de bond wil de groepsfase van de Champions League wijzigen van acht poules van vier naar vier poules van acht clubs. In dat geval zijn clubs verzekerd van minimaal veertien Europese duels, wat financieel enorm aantrekkelijk is. Daarnaast is de bond voornemens er voor te zorgen dat 24 van de 32 ploegen al verzekerd blijven van deelname en er slechts vier clubs zich kunnen plaatsen via hun nationale competitie. ‘Er is veel verzet’, aldus Jacco Swart, directeur van de European Leagues – een samenwerkingsverband van 36 competities in 29 landen. De onenigheid binnen Europa over de opzet van het toernooi dreigt diverse partijen uit elkaar te drijven, zo vertelt Swart tegenover De Volkskrant.

Onder meer algemeen directeur Edwin van der Sar van Ajax, die bestuurslid is van de European Club Association, neemt het op voor clubs uit middelgrote landen en hij zou een ‘warm pleidooi’ hebben gehouden. Van der Sar wil minder kwalificatiewedstrijden zien voor deze clubs en daarnaast wil hij meer tv-gelden regelen voor clubs uit landen als Nederland, België, Schotland en Oekraïne.

Swart spreekt dan ook over een belangrijke en spannende periode. ‘Vanwege het ontwerp van het Europese clubvoetbal op de middellange termijn, met alle mogelijke gevolgen voor de nationale competities. Wij willen alles doen om de nationale competities de bakermat te laten blijven van het voetbal’, zegt hij.

De kans is volgens Swart aanwezig dat met de nieuwe opzet van de Champions League de financiële verschillen in Europa alleen maar groter worden. ‘Het gat zal nooit meer worden gedicht, maar het voetbal is er niet alleen voor de grote clubs. Een nieuwe opzet mag niet ten koste gaan van al die andere clubs’, aldus Swart, die aangeeft dat de absolute top klein is. ‘Slechts twaalf clubs hebben een omzet van 300 tot 800 miljoen euro. Ze betalen tot 500 miljoen aan salarissen. De UEFA dient op te komen voor het hele voetbal. Niet alleen voor Juventus, ook voor Excelsior.’

Gerelateerde posts

1 reactie

Reageren is niet mogelijk.