Eerste Divisieclubs willen geld zien uit deelname beloftenteams in ‘hun’ competitie

Opnieuw is er discussie over de aanwezigheid van beloftenteams in de Eerste Divisie. Jong Ajax en Jong PSV deden in 2013 voor het eerst hun intrede in de Eerste Divisie. Een jaar later werd er al gediscussieerd en sleutelde de KNVB al aan de regels voor die teams. Eveneens in 2014 lieten de supportersverenigingen van de Eerste Divisie club s al weten niks te zien in de Beloften Teams in ‘hun’competitie. Vorig jaar paste de KNVB de regels opnieuw aan en mogen voortaan alleen nog spelers jonger dan 23 jaar uitkomen in de beloften-elftallen. Ruim zes jaar na de introductie van de beloften teams blijkt het tweede niveau van het Nederlandse voetbal voor veel talenten een uitstekend voorportaal te zijn, daar onder meer Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Donyell Malen in de Eerste Divisie speelden. Op de najaarsvergadering betaald voetbal gaat er gesproken worden over de aanwezigheid van beloftenteams in de competitie en opnieuw is er weerstand: Nu willen de Eerste Divisie clubs meer geld zien. Onlangs maakte de Eredivisie NV bekend dat de er een eerlijkere verdeling komt voor mediagelden voor teams in de Eredivisie. De Eerste Divisie wil nu dus ook een graantje meepikken van de successen van de topclubs en zet daarvoor in op de beloftenteams.

“Nu is de situatie zo dat de topclubs er beter van worden, de talenten zelf en het Nederlands voetbal in zijn totaliteit. Iedereen wordt er beter van, maar worden de clubs in de Eerste Divisie er ook beter van? Tot nu toe niet”, zegt Marc Boele, de directeur van de Coöperatie Eerste Divisie, in gesprek met De Telegraaf. Hij stelt dat het niveau omhoog zou gaan als andere clubs erin zouden meedelen, bijvoorbeeld door een rechtvaardigere mediageldenverdeling, waarbij hij doelt op meer geld voor de Eerste Divisie. Dat zou volgens Boele uiteindelijk weer leiden tot een betere ontwikkeling van de talenten van de topclubs.

“Als ik kijk naar de grote sportieve waarde die het heeft voor ontwikkeling van talent bij de topclubs, dan ben ik er persoonlijk een voorstander van dat de Jong-teams in de Eerste Divisie blijven spelen. Maar ik snap dat de overige clubs ook naar andere dingen kijken”, concludeert de directeur van de Coöperatie Eerste Divisie. Boele stelt dat een deel van de ‘chagrijn’ die bestond rond de beloftenteams in de Keuken Kampioen Divisie voornamelijk zat in de ‘vermeende competitievervalsing’. Door de nieuwe regelgeving spelen clubs nu voornamelijk in een vaste samenstelling.

“Ik denk dat bij het publiek nog steeds chagrijn bestaat over de Jong-teams, maar dat op bestuurlijk niveau bij de clubs in de Eerste Divisie zeker oog is voor het belang van talentontwikkeling voor het Nederlands voetbal”, aldus Boele. “Het is bijzonder dat Frenkie de Jong nog maar drie seizoenen geleden Talent van het Seizoen was in de Eerste Divisie en nu bij Barcelona speelt en basisspeler is bij het Nederlands elftal. Dat is wel iets om trots op te zijn.”

Related posts