KNVB experimenteert bij Johan Cruijff Schaal met VAR beslissingen

Aanstaande zaterdag zal de KNVB een proef gaan doen met beslissingen van de VAR. Doel van dit experiment is het verduidelijken van de beslissingen voor de stadionbezoekers. Er is gebleken dat toeschouwers in het stadion of voor de tv niet wisten waarom de VAR ingreep. Ook zal de scheidsrechter in een later stadium, net als bij het American Football, de genomen beslissing door middel van ‘on-field-announcements’ gaan benoemen, zo staat in De Telegraaf te lezen. 

‘Bij het duel om de Johan Cruijff Schaal starten we met een pilot om de VAR-momenten in het stadion te verduidelijken. Elk VAR-moment zal op het videoscherm in het stadion en bij de live-uitzending op FOX Sports schriftelijk gecommuniceerd worden. Op het moment dat de VAR contact zoekt met de scheidsrechter over een mogelijke herziening van een beslissing, voert de assistent-VAR vanuit het Replay Center per tablet in om welke situatie het gaat.  Bijvoorbeeld: mogelijke strafschop vanwege handsbal of mogelijke rode kaart vanwege overtreding. Dit bericht wordt rechtstreeks gepubliceerd op het videoscherm in het stadion en in de uitzending bij FOX Sports’

De KNVB wil verder gaan met uitleg tijdens de wedstrijd:’Het klopt dat we voornemens zijn vanaf de kwartfinales van de TOTO KNVB Beker een on-field-announcement te testen. Dat is op dit moment nog onderwerp van gesprek met onder meer de clubs. Na evaluatie wordt besloten of deze communicatiewijze breder wordt ingevoerd in de Eredivisie en de KNVB Beker’.

Related posts

24 Comments

 1. Iedereen heeft een mening

  Mooi, kunnen wij, als supporter, de VAR beslissing aanvechten. ???

  1. FrankiC

   Een van de aanbevelingen cq verwachtingen die op dit forum een jaar geleden geuit werden…

 2. Ralph

  Prima ontwikkeling! Was Ajax kampioen geworden zonder VAR? Ik denk zelf van niet. Maar er zillen hier vast mensen zijn die dat wel precies kunnen zeggen.

 3. Ralph

  Prima ontwikkeling! Was Ajax kampioen geworden zonder VAR? Ik denk zelf van niet. Maar er zillen hier vast mensen zijn die dat wel precies weten.

  1. De Nees

   Ajax is vast ook een keer géén kampioen geworden door het ontbreken van de VAR.

 4. a.p.

  goed initiatief dat wij op de tribunes ook zien en horen wat er aan de hand is /was

  1. JohnDoe77

   Zien helaas nog niet. En horen is alleen: “Hands geconstateerd, penalty”. Het is nog geen hawkeye helaas!

 5. Charka53

  Wat een gelul nu gaan de wedstrijden veel langer duren als elke keer alles uitgelegd moet worden leve de VAR.

 6. Bert Betondorp

  De VAR DWAASHEID gaar steeds verder. Kijken we nu naar een voetbal wedstrijd of naar een voetbal/scheids/ VAR clownerie?

  1. JohnDoe77

   Prima systeem! Werd tijd dat de sport professioneler werd, in veel grote sporten gebruiken zij dit al jaren!

   1. -buitenkantje rechts-

    Ja, want het zijn een stel amateurs geweest de afgelopen jaren..

   1. Ajax 1

    Haha, drie extra minuten tijdens var momenten om een bud te halen. Wat dacht je daar van?

 7. HDfan

  Hoe eerlijker en opener, hoe beter; goeie zaak dus. Wel een terecht punt hierboven over effectieve speeltijd. Dat zou nog mooier zijn.

 8. -buitenkantje rechts-

  Ik denk dat de KNVB een pilot moet starten over momenten waarbij de VAR wel dan niet moet ingrijpen.
  We gaan hopelijk niet naar een situatie dat elk tikkie en duwtje een open discussie wordt met 50.000 man publiek. Vreselijk lijkt me dat.
  Ook het argument dat het open en eerlijker wordt is niet persé waar. Het afgelopen seizoen heeft laten zien dat ook de VAR arbitrair is. Het blijft altijd een kwestie van interpretatie.
  Alleen bij grove nalatigheid van de scheids ingrijpen en bij strafschop momenten. Verder accepteren dat de scheids beslist of jij het er mee eens bent of niet.

  1. De Nees

   Eens BR. Gaat steeds verder en maakt steeds groter onderdeel uit van het spel, het wordt daardoor robotischer onder het mom van ’eerlijker’. FIFA zou snel grondregels moet neerleggen nu we pas zijn begonnen en toch meer overlaten aan de scheids. Vooral in de 16m, neervallen als stervende zwanen bij een lichte ruk, in slowmo is het 10x erger et voila strafschop. Het voetbal gaat straks richting American Footbal waar door onderbrekingen een half uur speeltijd 3 uur duurt. Incl reclame, maar ik zie een paar gladde reclamejongens dit ff snel opvullen tijdens de VAR, hoeft slechts een paar keer te gebeuren en het wordt al rap normaal gevonden.

   1. -buitenkantje rechts-

    Slim de Nees. Daar had ik nog niet aan gedacht.. Het kan zo ook een verdienmodel worden door er even een reclameboodschap tussen door te doen. Qua kijkspel wordt het er niet leuker op.

    1. De Nees

     Dat is de voetbalwereld BR, achter elk nadeel weten ze heel rap een euro voordeel te vinden, laat dat maar over aan de marketingafdelingen. ?

Comments are closed.