There are no ads, please add some


Waarom Bergwijn op dertienjarige leeftijd moest vertrekken bij Ajax

Ajax heeft interesse in PSV-speler Steven Bergwijn. De in Amsterdam geboren Bergwijn genoot, overigens net als zijn Eindhovense clubgenoten Pablo Rosario en Donyell Malen, een deel van zijn jeugdopleiding bij Ajax. Hij kwam tot het Onder 14-elftal uit voor Ajax, waarna hij naar PSV verhuisde. Een incident tijdens een jeugdtoernooi in Zweden zou de reden zijn voor de breuk tussen Ajax en Bergwijn, zo onthulde Henk Spaan eerder in zijn boek Nouri, de belofte. De aanvaller was destijds bij Ajax samen met Abdelhak Nouri ‘het dodelijkste duo op de Nederlandse velden’, met Nouri op tien en Bergwijn in de spits.

Tot het moment dat jeugdtrainer Orlando Trustfull een ander idee had en voor een iets grotere en iets bonkerige spits koos. Als Bergwijn mocht invallen, dan deed hij dat bovendien als rechtsbuiten. Daar spraken Bergwijn senior en de aanvaller met Ajax over, maar dat leidde niet tot een consensus. De bom barstte tijdens een jeugdtoernooi in Zweden, in een wedstrijd tegen het nationale elftal van Wit-Rusland. Ajax speelde slecht, stond na een kwartier met 2-0 achter en Bergwijn zat op de bank. Bergwijn senior pakte een witte zakdoek en begon te zwaaien. Niet veel later was het einde verhaal voor Bergwijn, memoreerde voormalig Ajax-jeugdtrainer Hans Bergsma in het boek. “Stevie mocht niet meer meedoen, mocht niet meer in de kleedkamer van de jongens. Het was een enorme fout van Jan Olde Riekerink (voormalig hoofd jeugdopleiding, red.), die gewoon een straf had moeten uitdelen en er alles aan had moeten doen om Bergwijn voor Ajax te behouden.”

“Ten slotte heeft PSV niet eens een vergoeding hoeven betalen, ze lieten Stevie zomaar gaan. Ik vond het verschrikkelijk”, beaamde Bergsma. Bergwijn zelf blikte vorig jaar zomer terug op zijn tijd bij Ajax. “Ik heb veel gehad aan mijn tijd bij Ajax. Ik heb er de basistechnieken geleerd”, vertelde hij aan radiozender FunX. “Ik heb daar zes jaar lang gespeeld. Daarna is er ruzie ontstaan en ben ik weggestuurd. Ik ga denk ik niet meer terug naar Ajax. PSV zit gewoon in mijn hart nu. Ik heb bij Ajax mooie tijden beleefd. De volgende dag trainde ik echter al bij PSV.”

Gerelateerde posts

13 reacties

 1. AJAXForever61

  Tja, zo verlies je dus toppers in spé en heel veel geld, de waarheid zal in het midden liggen, dus echt een mening kan ik ook niet geven. Het is ook slecht voor de naam van de jeugdopleiding dat zulke zaken naar buiten komen!

 2. Charka53

  Niet alleen de spelers hebben een ego ook trainers hebben er last van.

 3. Zlatan4ever

  Laten we vooropstellen dat weg sturen van jeugdspelertjes nooit goed is. Maar sommige ouders van die kidz sporen niet in hun fanatisme dat hun kind “moet” slagen om ooit in het 1e te komen. Het zwaaien met een witte zakdoek zal absoluut niet het enige incident zijn wat heeft plaats gevonden……….
  Anders had Ajax als management het niet goed gekeurd dat hij mocht vertrekken

 4. AB

  Olderiekerink moest destijds niet voor niets wegwezen bij Ajax. Paste totaal niet in de ideeen van destijds.

  1. -buitenkantje rechts-

   Helaas kwam hij uiteindelijk nog bij Heerenveen terecht.. Slechtste trainer van de afgelopen 20 jr daar.

   1. Amoebe

    Ook weer lekker genuanceerd!

    Hele club worstelt al jaren en dat komt echt niet alleen door hem.

Reageren is niet mogelijk.