There are no ads, please add some


Ajax ziet Champions League finale-droom in slotseconde uiteen spatten (Incl. foto’s)

De droom van Ajax is op uiterst pijnlijke wijze uiteengespat. De ploeg van trainer Erik ten Hag verloor in de allerlaatste minuut met 2-3 van Tottenham Hotspur en loop de finale van de Champions League mis. Een ongelooflijke ontknoping, die halverwege de wedstrijd niemand meer had zien aankomen. Ajax, dat een 1-0 voorsprong uit de heenwedstrijd had meegenomen, stond na 45 minuten in de Johan Cruijff ArenA met 2-0 voor via Matthijs de Ligt en Hakim Ziyech en de tickets naar Madrid leken geboekt te kunnen worden. Tottenham kwam in het eerste kwartier na rust terug van 2-0 naar 2-2 (via twee goals van Lucas Moura), wat voor een zinderende tweede helft zorgde. Daarin kreeg Ajax kansen op de 3-2, maar waren het de Spurs die aan het langste eind trokken. En weer was het Moura die Onana passeerde. De Amsterdamse droom eindigde alsnog in een nachtmerrie.

Ten Hag had voor de return tegen Tottenham weer gekozen voor Noussair Mazraoui op de rechtsbackpositie boven Joël Veltman, maar moest kort voor de aftrap toch een wijziging in zijn basiself aanbrengen. David Neres bleek uiteindelijk niet fit genoeg om te starten en dat maakte de weg vrij voor Kasper Dolberg aan de aftrap. „Met Kasper kunnen we de ruimte achter Toby Alderweireld en Jan Vertonghen beter bespelen, dat centrum is niet heel mobiel”, verklaarde de coach zijn keuze voor de Deen in plaats van Klaas-Jan Huntelaar, die afgelopen zondag nog twee keer had gescoord in de bekerfinale.

Ajax startte furieus en Dusan Tadic zag na vier minuten een hard schot al uit de hoek geranseld worden door doelman Hugo Lloris. Die had echter uit de daaropvolgende corner meteen het nakijken bij een kopbal van De Ligt. De aanvoerder van Ajax kwam van buiten het strafschopgebied ingestormd, profiteerde goed van een slim door Donny van de Beek gezet blok en kopte hard raak in de verre hoek: 1-0. Een herhaling van De Ligts kunststukje in Turijn, waarmee de captain ervoor zorgde dat Ajax de halve finale bereikte. Heung-Min Son was direct na de 1-0 dicht bij de 1-1, maar André Onana zag tot zijn opluchting hoe de inzet van de Zuid-Koreaan op de paal belandde. Halverwege de eerste helft meldde de spits zich opnieuw gevaarlijk in het Amsterdamse strafschopgebied, maar knap vrijgespeeld door Dele Alli kon Son de bal net niet lekker inschieten. Onana bracht redding.

Nadat Tadic daarna een individuele actie net niet bekroond zag worden met de 2-0, was het via Ziyech wél raak. Van de Beek won op de middenlijn een belangrijk duel van Kieran Trippier, stuurde Tadic weg en die trok de bal terug op de goed vrijlopende Ziyech. Met een verwoestend schot in de lange hoek liet de Marokkaan Lloris kansloos: 2-0.

Iedereen met een Ajax-hart in de Johan Cruijff ArenA leek bij het begin van de tweede helft helemaal niet meer te twijfelen aan de finaleplaats, maar daar dacht het gehavende Tottenham toch even anders over. Trainer Mauricio Pochettino bracht met Fernando Llorente voor Victor Wanyama een extra aanvaller en dat resulteerde binnen een kwartier in twee treffers. Eerst stond het centrale verdedigingsduo Blind-De Ligt van Ajax veel te diep werd Alli via een lange bal van Danny Rose de diepte in gestuurd, en zijn balletje kwam voor de voeten van Lucas Moura terecht. De snelle Braziliaan rondde bekwaam af, en tekende vier minuten later ook voor de 2-2. Onana kon een inzet van Llorente van dichtbij eerst nog keren, maar omdat de doelman én Lasse Schöne de bal samen niet konden wegwerken, kreeg Moura nogmaals de kans om uit te halen: 2-2.

Met Veltman en Daley Sinkgraven voor Schöne en Dolberg probeerde Ten Hag de nodige reparatiewerkzaamheden te verrichten, want Ajax had het uiterst zwaar in de tweede helft. Ziyech schoot uit een counter een voorzet van Tadic net voorlangs en Toby Alderweireld kopte namens de Spurs een hoekschop rakelings naast. Het piepte en kraakte bij tijd en wijle bij Ajax achterin, en de ruim 50.000 fans in de bomvolle ArenA hielden hun adem in. Ajax kreeg nog een grote kans maar Ziyech raakte de paal. Vijf minuten voor tijd had niemand op de tribune het meer, toen Jan Vertonghen namens de Spurs op de lat kopte en de rebound van de Belg door Veltman uit de doelmond werd weggehaald. Tien seconden later kwam Son weer dreigend door over de linkerkant, maar de Zuid-Koreaan zag zijn ziedende schot via de lat over het doel van Onana verdwijnen. Met Lisandro Magallan voor Van de Beek nam Ten Hag zijn laatste maatregel en Ajax leek het over de streep te trekken, maar het mocht niet zo zijn. De scheidsrechter had vijf minuten bijgeteld maar weigerde na die tijd af te fluiten waardoor Moura in de 96e(!) minuut vrijgespeeld werd door Alli en de 2-3 in de verre hoek schoot. Tot afgrijzen van alles en iedereen dat Ajax een warm hart toedraagt. Ajax mocht nog aftrappen en kennelijk was het horloge van de scheidsrechter helemaal stuk want hij telde nog ruim een minuut bij maar Ajax zat stuk en kon niet meer. Over en sluiten van een prachtig Europees seizoen!

Halve finale Champions League
Ajax – Tottenham Hotspur 2-3 (2-0)
4. Matthijs de Ligt 1-0
36. Hakim Ziyech 2-0
55. Lucas Moura 2-1
59. Lucas Moura 2-2
90 +6. Lucas Moura 2-3

Opstelling Ajax:
Onana; Mazraoui, De Ligt, Blind, Tagliafico; Schöne (55. Veltman), De Jong; Ziyech, Van de Beek (90. Magallán), Tadic; Dolberg (67. Sinkgraven).

Opstelling Tottenham Hotspur:
Lloris; Trippier (81. Lamela), Alderweireld, Vertonghen, Rose (83. Davies); Wanyama (46. Llorente), Sissoko, Eriksen; Lucas, Alli, Son.

Drukte voor de ingang op Zuid: Waarom pas 1,5uur voor aanvang de poorten open?

Volle bak!

Een geweldige sfeer

Neres haakt tijdens de warming up toch af

Zijn vervanger is Kasper Dolberg

Na amper vijf minuten kopt De Ligt de 1-0 binnen

Donny van de Beek in duel met de gemaskerde Jan Vertonghen

Als Ziyech 2-0 maakt lijkt Ajax op rozen te zitten

Maar Moura scoort de 2-1

En amper een paar minuten later de 2-2

In de aller, allerlaatste seconde gaat het dan toch nog mis

De verslagenheid is onbeschrijfelijk in woorden maar wel in dit beeld

Vertonghen troost Sinkgraven

Alderweireld bekommert zich over Tadic

Jan en Daley

Gerelateerde posts

12 reacties

  1. vak411

   zondag er weer vol achter staan. helemaal kut dit maar de dubbel en halve finale C.L. is ook prachtig. juist nu moeten we de mannen steunen! de wereld kijkt weer tegen Ajax op!

 1. ajax62

  Mannen bedankt voor het prachtige Europese seizoen. Ik heb genoten. Enorm zuur dat het zo moest eindigen. Complimenten voor spelers en staf. Hoop dat jullie je weer kunnen opladen voor de laatste twee wedstrijden. Op naar het kampioenschap.

 2. Wenen 1995

  Het is inderdaad bijna niet te bevatten…. En dan die stilte in het stadion (op een vakje na….) na het laatste doelpunt was echt bizar en maakte diepe indruk op mij. We mogen en moeten enorm trots zijn op onze jongens. Nu “gewoon” kampioen worden, please

  1. HURBIE

   AJAX bedankt voor alle mooie wedstrijden die we hebben mogen zien
   Alleen maar lof
   Niemand had dit verwacht in het begin van het seizoen
   Schaam jullie niet maar wees trots op jullie prestaties

   VOOR MIJ ZIJN JULLIE DE KAMPIOEN 🥇🥇🥇🥇

 3. Charka53

  😅 Kolere wat heb ik een kater zo dicht bij en dan toch in de laatste minuut hoe moeten onze jongens zich wel niet voelen en dit is voetbal alleen hier koop je niks voor en ik heb erg genoten van deze Europese reeks en bedank ik de spelers en de staf voor .

 4. hubert

  Bijzonder jammer… We waren er zo dicht bij. Maar wat ajax heeft gepresteerd in de champions leage is echt fantastisch wat hebben we kunnen genieten van ajax geweldig gevoetbald we kunnen met zijn allen zeer trots zijn op de jongens en techtnische staf en alles wat er bij hoort. Natuurlijk zijn we teleurgesteld maar overal in europa word er weer over ajax gepraat. Ik hoop dat onze jongens de teleurstelling kunnen verwerken en het kampioenschap kunnen pakken. Geweldig wat we van jullie hebben kunnen genieten dank je wel

 5. a.p.

  de teleurstelling is een beetje gezakt maar we Moeten vooruit denken Zondag MOET het gebeuren anders dit jaar ook geen 34e titel

Reageren is niet mogelijk.