Ajax zet grote stap naar finale door 0-1 winst in eerste duel tegen Spurs

Ajax heeft een geweldige stap in de richting van de finale van de Champions League gezet! De ploeg van Erik ten Hag won in Londen met 1-0 van Tottenham Hotspur en moet het volgende week woensdag in de eigen Johan Cruijff ArenA afmaken. Donny van de Beek kroonde zich in het nieuwe stadion van Tottenham tot matchwinaar. De veelzijdige middenvelder, die in de vorige uitwedstrijd in de Champions League (bij Juventus) ook al voor de eerste Ajax-goal zorgde, was na een kwartier het eindstation van een prachtige aanval. Via Hakim Ziyech, David Neres en Lasse Schöne kwam de bal opnieuw bij Ziyech terecht, die razendsnel handelde. De Marokkaan zag in een flits de ruimte die Van de Beek kreeg van Jan Vertonghen en Danny Rose en speelde zijn teamgenoot vrij. Van de Beek wachtte even en schoot vervolgens in de lange hoek raak: 0-1.

Bekijk hier ons fotoverslag van deze wedstrijd

Voor zijn doelpunt was Van de Beek ook al verantwoordelijk voor het eerste gevaar van Ajax. De middenvelder ontfutselde zijn oud-ploeggenoot Davinson Sanchez de bal en zette koers naar het vijandelijke doel, maar eenmaal in het strafschopgebied herstelde Sanchez zijn misser. Kort na de 0-1 kreeg Ajax bijna een tweede treffer in de schoot geworpen, maar Rose schoot een voorzet van Neres nét naast zijn eigen doel.

Een ontzettend flitsende start voor de ploeg van Ten Hag, die met Joël Veltman als rechtsback aan de eerste halve finale was begonnen. Noussair Mazraoui was weer fit nadat hij twee weken geleden bij Juventus geblesseerd was uitgevallen, maar de coach van Ajax hield vast aan Veltman. „Hij heeft het de afgelopen wedstrijden prima gedaan, en we moeten rustig aan doen met Noussair. We krijgen de komende weken alleen maar finales”, verklaarde Ten Hag zijn keuze.

Het gehandicapte Tottenham (onder meer Harry Kane, Heung-min Son en Harry Winks ontbraken in de ploeg van Mauricio Pochettino) kon in de eerste 25 minuten totaal geen potten breken tegen Ajax. De Amsterdammers waren heer en meester, voetbalden vrijuit en veroverden de bal na verlies telkens snel weer terug. De onmacht van Tottenham werd geïllustreerd door oud-Ajacied Vertonghen, die met veel misbaar zijn handen omhoog stak en zijn medespelers aanspoorde tot actie.

Na een prachtige aanval van Ajax had Van de Beek de 0-2 op zijn schoen, maar de maker van de openingsgoal trof Lloris in de korte hoek op zijn weg, waar ook terugtrekken op Neres een optie was geweest. Pas na een klein half uur meldde Tottenham zich in de buurt van het doel van André Onana. Fernando Llorente (bij afwezigheid van Kane en Son de eerste spits) kopte een vrije trap van Kieran Trippier een meter naast.

Ook Lucas Moura zorgde voor dreiging namens de thuisclub, maar de voorzet van de Braziliaan (die Matthijs de Ligt voorbij liep) werd door Onana onschadelijk gemaakt. Kort voor rust blies Vertonghen op trieste wijze de aftocht. De Belg werd in een luchtduel met Onana en ploeggenoot Toby Alderweireld hard geraakt en lag bloedend op het gras. Nadat hij even naar de kant was gegaan en een schoon shirt had aangetrokken, keerde Vertonghen weer terug binnen de lijnen. Lang duurde zijn rentree niet, want de Belg moest binnen een minuut weer groggy van het veld. Met Moussa Sissoko als vervanger van Vertonghen schakelde Tottenham over naar een systeem met vier middenvelders en daarmee kreeg de ploeg meer grip op de wedstrijd. Alderweireld kopte rakelings over en Sissoko kegelde van afstand naast. Het rustsignaal kwam voor Ten Hag als geroepen om even de boel te herschikken.

Ajax onder druk
Na rust zorgden Nicolas Tagliafico (schot net naast) en Dele Alli (volley in de handen van Onana) voor het eerste gevaar, terwijl Ajax vervolgens een counter niet succesvol kon afronden. De Amsterdammers kwamen er met vier man gevaarlijk uit, maar Neres, Van de Beek, Dusan Tadic en Ziyech konden allemaal net niet lekker afdrukken. Tottenham kreeg na die mogelijkheid voor Ajax de overhand, maar het gemis van de vaste spitsen deed zich voelen.

De ploeg kwam regelmatig gevaarlijk opzetten richting het vijandelijke strafschopgebied, maar Onana werd amper aan het werk gezet. Het noopte Ten Hag wel tot ingrijpen, want de coach bracht Mazraoui er op het middenveld bij in plaats van Lasse Schöne. En invaller Mazraoui stond een kwartier voor tijd bijna aan de basis van de 0-2. De middenvelder stoomde op tot in het strafschopgebied en bediende Ziyech, die breed legde op Neres. De Braziliaan zag zijn schot achter de kansloze Lloris op de paal uiteen spatten.

In de ’jacht’ op de gelijkmaker bracht Tottenham-caoch Pochettino de verdedigers Ben Davies en Juan Foyth voor de backs Rose en Trippier maar Tottenham kwam niet dichter bij de 1-1 dan andermaal een kopbal van Alderweireld. Ajax hield stand in de slotfase en zette zo een enorme stap om voor het eerst sinds 1996 weer in de finale van de Champions League te komen.

Halve finale Champions League eerste duel:
Tottenham Hotspur – Ajax 0-1 (0-1)
15.  Donny van de Beek 0-1

Opstelling Tottenham Hotspur:
Lloris; Trippier (80. Foyth), Sánchez, Alderweireld, Vertonghen (39. Sissoko), Rose (80. Davies); Wanyama, Eriksen, Dele; Lucas, Llorente.

Opstelling Ajax:
Onana; Veltman, De Ligt, Blind, Tagliafico; Schöne (65. Mazraoui), Van de Beek, De Jong; Ziyech (87. Huntelaar), Tadic, Neres.

Related posts

29 Comments

 1. Daisy

  gefeliciteerd mannen. Volgende week wacht ons een moeilijke wedstrijd maar ik verwacht geen probleem.

 2. Joodjuh

  Ik heb totaal geen schrik voor de return. 0-1 is gewoon een super uitslag uit. En als veltman op de bank word gezet en de rest blijft de gehele wedstrijd bij de les dan heeft Ajax niks te vrezen.

  1. JohnDoe77

   Jammer dat het automatisme qua reacties op Veltman weer boven komt. Hij speelde deze wedstrijd prima, die opmerking is ongefundeerd!

   1. Joodjuh

    Hij stond constant verkeerd te dekken en er zit totaal geen snelheid in. Gewoon weer Mazraoui op die positie.

    1. Bakkie

     Mazra is gewoon een betere voetballer dan Veltman, heel simpel. Ik vond het persoonlijk wel heel mooi dat Mazraoui op het middenveld kwam te spelen, aangezien Klitmanen hier gisteren verkondigde dat Mazraoui NOOIT op het middenveld zou komen te spelen haha

   2. Iamsterdam2015

    Nee hoor niet ongefundeerd. Maakte een goeie aktiendoor de bal netjes weg te tikken in het strafschopgebied, verder een zeer matige pot net als Neres. Maar goed ieder zijn mening natuurlijk. Ik persoonlijk denk dat je volgende week meer aan Maz hebt. Verder de tweede helft goed analyseren en van leren….. maar dat zal vast wel gebeuren.

   1. Iamsterdam2015

    Oe maar dat zeker. Niets meer dan lof voor zijn “ come back” absoluut!!! Maar vond hem persoonlijk minder gister maar zeker niet slecht.

  1. Zlatan4ever

   Ajax4ever61, Veltman was 1 van de betere in deze wedstrijd maar ik blijf hem “gevaarlijk” vinden met die overtredingen, die zijn te opzichtig en leveren alleen maar kaarten op. Daarnaast bestaand de kans dat hij dat ook in de 16 doet en dat je dan een penalty tegen krijgt. Ik hoop ondanks het redelijke spel van Veltman toch Maz er weer staat met zijn aanvallende impulsen.
   Sorry voor de Veltman fans

   1. AB

    Persoonlijk vondik Veltman zwak optreden. Hij werd minimaal 4 keer gepiepeld op snelheid en slimheid. Hij lette niet op de bal maar keek naar de, voor hem te snelle, tegenstander. Ook werd heel duidelijk dat Ziyech/Veltman niet de combinatie is die Ajax aan de rechterkant sterker maakt. Maz voor Schone inzetten vond ik ook geen goede zet. Maz is niet de controleur en heeft niet de “bezem” factor. Hij werd opie plek op het middnveld overlopen. Bij de actie waarbij Ners op de paal schoot zag je waar zijn kracht wel ligt. Beter had Ekkelenkamp voor Schone kunnen komen.

  2. Bert Betondorp

   Veltman was sterk en heeft een goede wedstrijd gespeeld. Hou op met die
   Anti-Veltman hysterie

   1. Zlatan4ever

    Bert, kan je niet lezen ?
    Ik geef Veltman juist alle credits.
    Maar ik heb een persoonlijke voorkeur voor Maz

    1. Charka53

     Je hebt wel gelijk Zlatan hij zou wat groter en forser moeten zijn dan kon hij het duel beter ingaan zonder in de fout te gaan .

 3. Donderbol

  Geweldig toch!! Tuurlijk kunnen we kritisch zijn over de tweede helft, bepaalde spelers die niet helemaal uit de verf kwamen etc, maar ze hebben het toch gewoon geflikt. In een stadion met 60000 man gewoon een 0-1 overwinning wegslepen!
  Super knap!

 4. Frip

  Het was een wedstrijd met 2 gezichten 1e helft was ajax gewoon echt goed 2e speelt de spurs een ander systeem waardoor ajax het moeilijk heeft maar uiteindelijk wen mooi resultaat en nu op naar volgende week om het af te maken

 5. -buitenkantje rechts-

  Eerste helft speelde Ajax subliem.. geweldig positiespel..snelle balcirculatie.. echt een lust voor het oog.
  De 2e helft gooide Tottenham het over een andere boeg.. Voetballend konden ze geen weerstand bieden dus gooiden ze de beuk erin.. Fysiek hard spelend wat goedgevonden werd door de scheids. Ajax had het daar moeilijk mee. Daar zal een oplossing voor gevonden moeten worden..
  Uiteindelijk een prima uitslag! 0-3 had ook gekund.. Beek had even moeten terugzeggen op Neres.. Neres op de paal..
  Ik kan de finale al ruilen!

  1. Bert Betondorp

   Dat is misschien wel het zwakke punt bij Ajax. Ploegen die de beuk erin gooien
   maken dat Ajax de weg kwijt raakt. Maar…..Ajax laat je niet wegzetten en speel je eigen spelletje en ga vooral niet mee in he gebeuk!

 6. Slingertje.

  Nogmaar niet tevroeg juichen want de 2e helft was niet best van Ajax.
  Spurs zal volgende week ook fysiek de strijd weer aangaan want die zagen ook dat je Ajax dan kan pakken.
  En dan is ook Son en misschien Kane weer terug dus dan wordt het toch echt even anders.
  Ajax zal echt bloedscherp moeten zijn en de fysieke duels moeten vermijden want dat winnen ze niet van die reuzen.

  1. Bigboss

   Son is beter als dat lange end, ze gaan dan meer voetballen ipv pompen en dat ligt ajax veel beter ?

Comments are closed.