Ajax probleemloos langs Excelsior: 6-2

Ajax heeft het thuisduel met Excelsior probleemloos gewonnen. Via een 6-2 zege op de Rotterdammers verstevigde de ploeg van trainer Erik ten Hag de koppositie in de Eredivisie, waarin het nu drie punten voorsprong heeft op PSV dat vandaag in het eigen Phillips Stadion De Graafschap ontvangt. Het doelsaldo (op basis waarvan Ajax afgelopen weekend de koppositie had overgenomen) is nu dertien doelpunten in het voordeel van Ajax.

In vergelijking met het thuisduel met Juventus van afgelopen woensdag had Ten Hag twee wijzigingen in zijn basiself doorgevoerd. De woensdag nog geschorste Noussair Mazraoui was terug als rechtsback in plaats van Joël Veltman, terwijl Lasse Schöne op de reservebank moest plaatsnemen ten faveure van Klaas-Jan Huntelaar. De basisplaats van laatstgenoemde in de spits hield in dat Dusan Tadic meer vanaf het middenveld speelde.

De tweede mogelijkheid die Ajax kreeg was raak: Donny van de Beek stuurde Huntelaar met een prachtige dieptepass weg, waarna de geslepen spits feilloos de bal over de doelman chipte.

Blessure De Jong
Na een klein half uur was het al einde wedstrijd voor Frenkie de Jong, die plaats maakte voor Jurgen Ekkelenkamp. De Jong greep bij het ingaan van de catacomben naar zijn hamstring, maar het is afwachten hoe ernstig het euvel van de veel geprezen middenvelder is. Vanuit de kleedkamer hoorde De Jong hoe de Johan Cruijff ArenA in korte tijd twee keer opveerde, omdat Ajax de stand naar 3-0 tilde.

Eerst kreeg Huntelaar een door Jurgen Mattheij uitverdedigde bal tegen zijn been aan, waardoor Tadic bij toeval vogelvrij stond om de 2-0 binnen te schuiven. En na een fraaie aanval via Tadic en Ziyech stond Huntelaar bij de tweede paal klaar om zijn tweede en Ajax’ derde van de avond binnen te tikken. Met zijn goal schoot Tadic zich de geschiedenisboeken in, want de Serviër is de eerste Ajacied sinds Jari Litmanen in 1994 die in acht opeenvolgende thuisduels in de Eredivisie doel treft. Litmanen lukte dat zelfs twaalf wedstrijden op rij.

De bezoekers uit Rotterdam hadden nog wel voor rust de aansluitingstreffer te pakken, die op naam kwam van oud-Ajacied Mounir El Hamdaoui. Op slag van rust schreeuwde de Johan Cruijff ArenA nog om een strafschop, toen Matthijs de Ligt bij een hoekschop werd gehinderd door Matthys. De videoscheidsrechter vond die situatie niks, maar liet scheidsrechter Pol van Boekel na een kwartier in de tweede helft wél zelf naar het scherm kijken. De arbiter legde een duel tussen De Ligt en Ryan Koolwijk niet uit als overtreding, maar kwam na het bekijken van de beelden op zijn mening terug. De bal ging op de stip en Tadic zette van elf meter de 4-1 op het scorebord.

En nadat Huntelaar op aangeven van Ziyech halverwege de tweede helft de 5-1 had binnen geknald, was het voor Ten Hag tijd om te wisselen. Veltman en Kasper Dolberg namen de plaatsen in van Tadic en Huntelaar, en Dolberg had maar weinig tijd nodig om ook zijn aandeel in de feestvreugde op te eisen. De Deen liep bij een vrije trap slim weg, controleerde de door Ziyech snel genomen bal op zijn borst en volleerde met links kiezelhard raak.

In het slot van de wedstrijd ging Ajax wel op zoek naar meer goals om het doelsaldo op te vijzelen, maar deed het dat niet geforceerd in de aanloop naar de kraker in Turijn dinsdag. In de slotminuut moest het zelfs nog de 6-2 (een knappe kopbal van Fortes, die Veltman klopte in de lucht) slikken: 6-2.

Ajax-Excelsior 6-2 (3-1)
10. Klaas-Jan Huntelaar 1-0
37. Dusan Tadic 2-0
40. Klaas-Jan Huntelaar 3-0
42. Mounir El Hamdaoui 3-1
60. Dusan Tadic 4-1 (pen.)
65. Klaas-Jan Huntelaar 5-1
75. Kasper Dolberg 6-1
89. Jeffrey Fortes 6-2

Opstelling Ajax:
Onana; Mazraoui, De Ligt, Blind, Tagliafico; De Jong (28., Ekkelenkamp), Van de Beek, Ziyech; Neres, Huntelaar (73. Dolberg), Tadic (73. Veltman).

Opstelling Excelsior:
Damen; Horemans, Mattheij, Oude Kotte, Matthys; Fortes, Koolwijk, Schouten, Bruins (63. Anderson); Eckert (46. Messaoud), El Hamdaoui (87. Dogucan).

Related posts

22 Comments

 1. Vak 120

  Goed resultaat,mooie aanvallen! Alleen toch jammer dat we +4 maar gehaald hebben! We hadden echt met doelsaldo uitkunnen lopen gisteren! Maar we blijven op de goede weg boys

  1. HURBIE

   Ja die 2 tegen doelpunten hadden niet gemogen
   Zal Haggie ook gevonden hebben
   Maar logisch dat ze niet zo geconcentreerd waren
   Maar mooi resultaat

  2. vak411

   doelsaldo is echt geen item
   .. als wij alles winnen met 1-0 moeten die boeren minimaal met 3-0 winnen
   dat doen ze nooit
   … vooral scherp blijven en gewoon 4 keer winnen. wzawzdb… dubbel dit jaar

 2. Ajax belg

  Mooie wedstrijd, goede instelling, knappe goals, Klaas top, wat een doelpunt van Dolberg ooooo. Toch weer veel slechte ballen van Zyech, dat moet eruit

   1. AB

    Is niet nonchalant. Het is zijn spel. Als het lukt staan de mensen op de banken. Hij ziet een mogelijkheid en probeert die te benutten omdat als het lukt het gelijk rendement heeft. Als het mislukt vindt men hem egoistisch en “nonchalant”. Gisteren ging er ook best aardig wat wel goed. Mede dankzij hem een aantal doelpunten. Oké, het lukt nu minder dan even terug maar dat kan gebeuren.

    1. De Nees

     Dat zijn dus geen maatstaven om een Ajaxspeler te beoordelen. Gewoon benoemen wat je ziet, goed is goed wat slecht is slecht, Ziyech is je zoon niet.

     1. Litmanen

      Je mag van AB niets negatiefs zeggen over Ziyech. Dan ben je een rascist en een Marokkanenhater.
      Hakim is helaas niet in topvorm en dat zorgt er voor dat hij dan steeds meer voor eigen succes gaat.
      Als hij puur in dienst van het elftal zou gaan spelen en iets simpeler, dan is hij zelfs uit vorm belangrijk.
      Maar ja, waarom simpel spelen als het moeilijk kan? En waarom afleggen als je zelf de tweede ring kan halen?

      Je ziet het tegen Excelsior weer. De eerste fatsoenlijke vrije trap kreeg Dolberg. Daarvoor was het verschrikkelijk, inclusief zijn corners. Op zulk momenten vraag je je af waarom bij afwezigheid van Schone niet iemand anders de corners op rechts kan nemen.

     2. AB

      Litmanen, jongen jongen jongen wat ben jij ongelooflijk zielig en triest. Tel nog even de ballen die op doel waren en welke in de 2e ring en tel het aantal assists en pre assist. Voor iemand die niet zijn beste spel laat zien nog ruim voldoende. Daarom is hij, als hij goed en bijna foutloos speelt, geniaal. Maar ja, je moet het wel willen zien en ja jij bent een Marokkanenhater en dat is voor ieder weldenkend mens duidelijk. Jij en vluchtelingenwerk ……….. arme arme vluchtelingen. Dankzij jou willen ze weer snel terug en dat zal de hele opzet zijn van jouw kant.

     3. De Nees

      Ik betwijfel of je benoemt wat je ziet AB, maar je spreekt duidelijk als fan. Ik zie hem ook graag in het elftal maar dat wil niet zeggen dat zijn minder acties genuanceerd moet worden. ?

     4. AB

      Ik ben voor een voetballer a la Ziyech die zijn spel blijftvolhouden ondat het resultaat kan hebben en veslissend kan zijn. Je moet er niet teveel van in je team hebben, dat is logisch. Ik geniet van hem als ik zie wat hij probeert en welk effect dit kan hebben. Ik geniet dus ook van “mislukte” acties. Zo ishet nu eenmaal.

     5. Yindi02

      En ik weet precies wat je bedoeld AB. Hij is onvoorspelbaar, verassend, soms geniaal en belangrijk voor het team.
      En hij is daarbuiten een mens met een goed hart. Een combinatie die zeldzaam is. Koesteren dus.

     6. AB

      Vooral dat mens met een goed hart vergeten velen hier. Hij is alles behalve arrogant.

 3. Zlatan4ever

  Goede overwinning maar toch enige kritiek op het “frivole” voetbal met hakjes en niet uit te voeren steekpassen….
  Met meer concentratie hadden we geen 2 goals tegen gekregen en nog meer gescoord.

 4. Charka53

  Netjes gedaan hoor zo ga je toch lekker naar Italië waar ze niet zeker van hun zaak zijn.

Comments are closed.