There are no ads, please add some


Amsterdamse driehoek geeft fouten politie toe rond Ajax-Juventus

Iedere Ajacied die afgelopen afgelopen woensdag aanwezig was rondom de ArenA vroeg zich al af waar de politie in godsnaam mee bezig was. “Bij het politieoptreden rond de voetbalwedstrijd Ajax-Juventus van woensdag zijn zaken misgegaan, ondanks heldere, vooraf gemaakte afspraken”. Die conclusie trekt de Amsterdamse driehoek vrijdag, bestaande uit burgemeester Femke Halsema, de korpschef van de politie en de hoofdofficier van justitie nu ook al terwijl het onderzoek eigenlijk nog moet volgen!

De Mobiele Eenheid (ME) richtte waterkanonnen op supporters, onder wie kinderen en mensen in rolstoelen. Doel was om een zogenoemde Entrada met fakkels en vuurwerk te voorkomen, vanwege de gevaren voor betrokkenen. De waterkanonnen werden, volgens een slappe smoes van de politie ter plekke, slechts ingezet ‘om het vuurwerk te doven’. Een lulverhaal aangezien op beelden duidelijk te zien is dat ze zich richten op supportersgroepen en onschuldige toeschouwers die stonden te wachten om het stadion in te mogen. Via Twitter probeerde de Amsterdamse politie de actie nog te verdraaien tot een geweldig politie-optreden.

De driehoek geeft aan op korte termijn in gesprek te willen gaan met vertegenwoordigers van de Ajax-aanhang die donderdag al direct afschuw uitsprak over het politie-optreden . “Ook wordt er onderzoek gedaan naar de bruikbaarheid van waterwerpers”, aldus de gemeente in een eerste verklaring.

Het is al uberhaupt de vraag wat de politie eigenlijk kwam doen woensdag aan het begin van de avond want eerdere Entrada’s verliepen op kleine ‘ongelukjes’na veelal vlekkeloos. De driehoek ontkent dat echter. “Gebruik van (zwaar) vuurwerk in een opeengepakte mensenmassa tijdens een Entrada levert een gevaarlijke en onoverzichtelijke situatie op”, aldus de driehoek. Daarbij verwijzen de autoriteiten naar de wedstrijd van Ajax tegen Dinamo Kiev waarbij in augustus drie gewonden vielen, voertuigen beschadigd raakten en grote rookoverlast ontstond tijdens een Entrada.

Demonstratie tegen politie-optreden verplaatst
Een voor zaterdagmiddag geplande demonstratie bij de ambtswoning van burgemeester Halsema wordt op dringend advies van de politie verplaatst naar het plein voor het Amsterdamse stadhuis. Het zou onder meer gaan om een ludieke actie van demonstranten met waterpistolen. Via sociale media wordt opgeroepen om te komen protesteren.

Gerelateerde posts

27 reacties

  1. Prinsengracht

   Misschien als je er bij was. Ik heb me in elk geval enigszins vergist dan wel te sterk uitgelaten. Ik blijf wel van mening dat je vuurwerk en fakkels niet moet meenemen.

   1. Ptr

    Voor de entrade een paar fakkels is toch prima.
    Die dingen kunnen geen kwaad en als je er last van hebt dan loop je toch gewoon verder.

    1. De Ajacied

     Idd dat voor de entrada is dat prima maar vaak worden ze her en der ook mee het stadion in genomen en dat keur ik af
     ❌❌❌

    2. Iamsterdam2015

     Ptr. Ben het voor een heel groot deel met je eens maar mbt de fakkels heb je het mis. Die dingen kunnen ZEKER wel kwaad. Ze worden 950 gr en als zo een ding valt op je klauwen of op je hoofd/ nek gaat een pleister niet helpen. En ja.. dat hangt ook van de persoon met dat ding in zijn hand af en daar ligt vaak het probleem…. vandaar dat ze vaak verboden worden. Maar het blijft een mooi gezicht dat dan weer wel.

     1. AB

      Alcohol en sigaretten kunnen ook dodelijk zijn. Bij de gall en gall zie ik geen ME ???

 1. Indojood

  Halsema zou moeten aftreden. De popo is haar pakkie-an, of ze nou wel of niet in het buitenland zat, en is ze dus verantwoordelijk voor de gevaarlijke situatie en onnodig geweld tegen onschuldige mensen.

  1. HURBIE

   Idd INDO dit figuur Halsema heeft helmaal geen inleving met Ajax als VD LAAN
   HIJ was echt onze burgervader met een Ajax hart
   Go man wat missen we je

   1. Amoebe

    Ik moet zeggen dat ik dit een beetje schijnheilig vindt!

    Iedereen doet nu of vd Laan geweldig was….en misschien is dit ook zo maar de laatste 2 a 3 jaar begon deze stelling maar daarvoor vond iedereen hem eigenlijk, per definitie, een lul….alleen maar omdat hij burgermeester was. Ook hij heeft toen impopulaire beslissingen genomen, zijn voordeel was denk dat social media toen nog in opkomst was.

    1. Moosie

     Nou ik vond vd Laan altijd al een lul dus niks hypocriet.
     Alle politici tegenwoordig zijn misselijke zakkenvullers en leugenaars dus voor mij maakt een partij ook geen verschil.

  1. Ptr

   Ik heb veel liever dat ze al die kleine kinderen en ouderen hun excuus en een goedmakertje aanbieden voor dat onbesuiste gedrag.
   Best moeilijk te achterhalen wie dat precies zijn maar het zijn toch echte speurneuzen onze agenten. Lukt ze wel!

 2. Zlatan4ever

  Zoals reefs eerder gememoreerd
  Buitensporig politie-optreden.
  Zwaar overbodig !

  Dit was gewoon machtsvertoon
  Misselijk gedrag van de politie

 3. -buitenkantje rechts-

  Ik wil toch wel een aantal kanttekeningen plaatsen die misschien niet goed zullen vallen..
  1. De politie heeft als taak de orde en rust te handhaven voor AL haar burgers. Het lijkt soms of supporters denken dat als ze een wedstrijd bezoeken er opeens compleet andere (geen) regels gelden.
  2. Ajaxsupporters hebben een “reputatie” rond CL wedstrijden. Van de voorwaardelijke straf tegen Benfica tot Juve heeft de UEFA gemeend Ajax(supporters) te moeten aanklagen wegens wangedrag.
  3. Als er wordt afgesproken dat je geen fakkels en vuurwerk mag aansteken en je doet het toch.. dan moet je niet gek opkijken dat de politie ingrijpt.
  4. Er zijn meer dan 100 gewapende supporters opgepakt, waarvan er nu nog 15 vastzitten.. Die kwamen echt niet voor een feestje..
  5. Er zitten nu 5 politieagenten gewond thuis of in het ziekenhuis.. Ook mannen en vrouwen met gezinnen. Gewond doordat ze bekogeld zijn met stenen en andere voorwerpen of omdat ze bekogeld werden door zwaar illegaal vuurwerk.

  Dat er zaken niet goed zijn gegaan is duidelijk en nu ook direct toegegeven.. Maar een beetje zelfreflectie kan ook geen kwaad.

  1. Mr Ajax

   Eens BR verhaal heeft twee kanten, komen idd ook een boel idioten af op de entrada, en die kunnen we missen als kiespijn

  2. Amoebe

   Hear hear…fijn om enige zelfreflectie te horen.

   Om alle fouten nu op een partij te gooien is te makkelijk.

  3. Moosie

   Die gewapende supporters zijn in de stad aangehouden en waren Italianen maar leuk geframed ouwe

  4. AB

   Bij elke competitiewedstrijd, bij elke club, loopt een groep rond die niet terugdeinzen voor een relletje. Vele met wapens in welke vorm dan ook. Dan moet je bij elke wedstrijd ME en waterkanon inzetten als dat het argument is. Zwaar vuurwerk verbieden us logisch maar fakkels vooraf verbieden is flauwekul en werkt ook niet.
   Ik stond op een gegeven moment vooraan bij de ingang op Zuid en zag dat dat geen goede olek was. Ik wilde via de zijkant de rust opzoekn maar werd tegegehouden door een rij zeer onvriendelijke ME ondanks mijn vriendelijke verzoek er langs te mogen. Ik moest terug de drukte in waar de groep werd weggespoten. De bewaak5en in ieder geval niet de rust voor burgers die zich afzijdig wilde houden. De zware knallen heb ik niet gehoord (vanaf ongeveer 19.00 uur).

 4. Frip

  Ik denk gewoon idd machtsvertoon even laten zien wat zij allemaal kunnen maar was totaal niet nodig mooi dat ze nu buigen voor alle kritiek….

 5. Prinsengracht

  Achter iedere club lopen idioten en criminelen aan. Ik vrees nu al voor wat onze idioten in Turijn gaan uitrichten. En voor het gevaar dat onze echte supporters in Turijn te duchten gaan krijgen van de Juventus idioten. Volgens mij had Joep hier gezegd dat hij niet naar Turijn gaat. En dat begrijp ik wel.

 6. Indojood

  Busjes werden de menigte ingereden in toch veel te krappe ruimte vanwege de Febo-verbouwing. Hierna waterkanonnen op wat vuurwerk maar vooral op mensen die in de rij stonden te wachten. Schuin achter Zuid H ingang (tegenover Burger Bitch) stonden die tyfuslijers klaar met hun latten om mensen op te vangen die door het waterkanon die kant werden opgedreven.

Reageren is niet mogelijk.