Ajax pakt koppositie na 2-5 overwinning bij Emmen

Ajax heeft, in ieder geval voor één dag, de koppositie gepakt in de Eredivisie. Ajax won eenvoudig met FC Emmen (2-5) en legt daardoor de druk bij PSV in de strijd om de titel. De Eindhovenaren hebben echter wel een wedstrijd minder gespeeld en komen donderdagavond in actie. De regerend landskampioen neemt het in eigen huis op tegen PEC Zwolle.

Op bezoek bij Emmen moest Ajax-trainer Erik ten Hag een beetje sleutelen aan zijn opstelling. Noussair Mazraoui was geschorst. Zijn vervanger werd niet Joël velt man maar Rasmus Kristensen. Daarnaast koos Ten Hag voor Klaas-Jan Huntelaar in de punt van de aanval, mede omdat Hakim Ziyech – net hersteld van een kuitblessure – rust kreeg.

De eerste keer dat Ajax gevaarlijk werd was het meteen raak. Na een fraaie combinatie tikten de bezoekers dwars door de defensie van Emmen. Huntelaar zette de aanval op met Donny van de Beek als eindstation. De middenvelder dacht geen seconde na en schoot randje zestien raak. De voorsprong werd vlak voor rust verdubbeld door Daley Blind. Emmen stond niet op te letten bij een vrije trap van Lasse Schöne, die de bal met een boogje achter de verdediging legde. Blind rondde vervolgens fraai af. Zo ging een slordig, maar effectief Ajax, met een comfortabele voorsprong de rust in.

Vlak na rust schoot David Neres de 3-0 binnen. De Braziliaan reageerde alert op een vrije trap van Dusan Tadic, die door Scherpen ongelukkig werd verwerkt. Een aantal minuten later mocht ook Huntelaar meedelen in de feestvreugde. De spits behaalde met zijn goal overigens een bijzondere mijlpaal. De oud-international maakte namelijk zijn 100e treffer in het shirt van Ajax. Neres maakte op het uur zijn tweede van de avond (5-0). Drie minuten later stond Emmen op het scorebord. Nicolas Tagliafico speelde de bal terug op doelman André Onana, die daarvan leek te schrikken, want de bal rolde zo het Ajax-doel in: 1-5. Jafar Arias nam het laatste doelpunt van de avond voor zijn rekening. De aanvaller krulde de bal netjes in de hoek en liet Onana kansloos.

FC Emmen-Ajax 2-5 (0-2)
9.  Van de Beek 0-1
42. Schöne 0-2