Hoe vertrek Frenkie de Jong opvangen? Koopmeiners, Ünüvar, Pröpper of Stengs

Nu Frenkie de Jong in de zomer naar Barcelona verkast is de vraag wie de middenvelder gaat vervangen. Volgens enkele kenners is een opvolger uit het buitenland niet realistisch en bestaat de kans dat Ajax het intern gaat oplossen. “Ik zou niet weten wie internationaal op Frenkie de Jong lijkt? Ik zou Daley Blind naar het middenveld halen. Ik vind hem daar het beste”, aldus NOS-commentator Arno Vermeulen.

Vermeulen weet dat het probleem daarmee alleen maar wordt verplaatst en dat Ajax al niet veel centrale verdedigers heeft. “Maar ik denk dat ze Teun Koopmeiners bij AZ goed in de gaten moeten houden. Hij doet het heel goed daar in de verdediging en past bij Ajax.” Piet de Visser zou ook voor een interne oplossing kiezen, bijvoorbeeld door Donny van de Beek op De Jongs positie te laten spelen. “Donny heeft diepte in zijn spel en inzicht. Een hele goede speler. En haal Dusan Tadic dan een linie naar achteren”, aldus de scout. De Visser zou het zonde zou vinden als ‘een type-Frenkie’ uit het buitenland gehaald wordt en uiteindelijk tegenvalt en zo de ontwikkeling van bijvoorbeeld Gravenberch in de weg staat. “Koop liever een topspits als blijkt dat Kasper Dolberg het nog niet helemaal waarmaakt. En kijk extern naar opvolgers van Matthijs de Ligt, Hakim Ziyech en Nicolás Tagliafico”, aldus De Visser.

Henk Spaan weet dat Ajax in de jeugdopleiding enkele potentiële kandidaten heeft. “Een daarvan is Naci Ünüvar. Maar die moet nog zestien worden”, benadrukt de journalist aan de NOS. “Die is wel heel jong. Technisch is hij misschien nog wel beter dan Frenkie. Maar dat is denk ik te vroeg om De Jong direct te vervangen.” Spaan wijst ook op Ryan Gravenberch. “Dat is een heel groot talent. Die kan best nog wel op de positie van Frenkie spelen. Maar hij is nog te jong, zestien jaar, om een heel seizoen te spelen.”

De Visser is het met Spaan eens. “Misschien zou je hem afwisselend kunnen laten spelen met Carel Eiting.” Ajax heeft hoe dan ook voldoende financiële middelen om een relatief grote naam aan te trekken. “Ik denk dat Davy Pröpper van Brighton & Hove Albion wel interessant zou zijn. Qua niveau komt hij misschien nog wel het dichtst bij De Jong. Hij zou ook zo kunnen inpassen”, denkt Vermeulen, terwijl Spaan voor Calvin Stengs van AZ zou kiezen. “Ik denk ook wel dat hij er meteen kan staan. Zeker als hij nu gewoon alles speelt. Ik zou Stengs wel kopen.”

Related posts

33 Comments

 1. Valentino

  Stengs is eerder een versterking voor de vleugel. Die moet je sowieso halen. Al kan je eigenlijk alle AZ spelers wel van je lijstje schrappen aangezien AZ het standpunt heeft ingenomen om geen spelers meer aan Ajax te verkopen.

  1. De Ajacied

   Als Ajax voldoet aan de vraagprijs moet az Calvin Stengs gewoon laten gaan hoor,
   Ik zou zeggen: Halen dit talent, kunnen we goed gebruiken
   ❌❌❌

   1. Emilio4Ajax

    Beter dat Ajax kwalitatief en potentieel goede spelers, die dungezaaid zijn, uit de ED haalt zoals Stengs en Doan zo dat het geld dat Ajax verdient aan de CL in Nederland blijft….?

    1. FrankiC

     Daarbij: als bijv. MU 10 mio betaalt aan AZ voor Stengs dan heb je zelfs 10 mio extra in Nederland….

 2. Charka53

  Dit kan zeker intern opgelost worden omdat Frenkie bepaalde kwaliteiten heeft die je niet zomaar kan vervangen en als je zo’n speler wilt aantrekken moet er veel voor betaald worden en het salaris plafond moet weer omhoog en dan moet je maar hopen of zo’n speler hier wel wil komen.

 3. Yor2002

  Ze moeten Daley Blind naar het middenveld doorschuiven en een echte centrum verdediger naast De Ligt neerzetten. (Desnoods proberen ze Perr Schuurs is een keer in Ajax 1)

  1. nick-afca95

   Er van uitgaande dat de Ligt ook vertrekt, krijg je dan een volledig nieuw centrum. En met een beetje pech gaat ook Nico weg, dan heb je 3 verdedigers te vervangen.

  2. De Nees

   Ze moeten Daley op de 2e ring zetten da’s beter. Proper zag ik al zitten in zijn vitesse tijd, goeie controlleur die kan Schone’s plek invullen. Een spelbepaler zie ik niet zo direct voorhanden in NL, zou daarvoor wel in BL gaan kijken, hij draagt het spel en dat moet meteen een goeie zijn. Zonder Ziyech loopt dit elftal heel stroef zagen we al, een goeie heb je echt nodig en geen probeersel.

 4. -buitenkantje rechts-

  Voor het gemis van Frenkie hoed je geen aankoop te doen.. Een middenveld van Ziyech..Beek..Blind bv.. Dan hebben we nog Gravenberch.. de Wit.. Schöne..Mazraoui..Eiting..

   1. Prinsengracht

    Dat is dan mooi voor Eiting. Want jij geeft er meestal blijk van dat je er weinig kijk op hebt.

  1. HDfan

   Met Ziyech achter zich gaat Dolberg veel beter tot zijn recht komen, dus 2 vliegen in 1 klap en Blind en vdBeek daarachter zal prima werken

 5. Prinsengracht

  Verder moeten er twee spelers komen die perse willen winnen. Elke wedstrijd weer. Ze moeten net goed genoeg kunnen voetballen om mee te kunnen. Verder moeten ze al onze raspaardjes voortdurend opzwepen, bij de les houden en op hun kloten geven.

  1. De Nees

   Helemaal eens. Je hebt geen 10 maradonna’s nodig, 2-3 klotetrappers moet je altijd hebben maar bij Ajax valt dit kwartje niet snel, daarom worden we onnodig vaak geen kampioen. Moet van keeper tot spits allemaal techneuten zijn, maar mooi voetbal kan je ook spelen met paar klotetrappers erbij. Ze hebben het ook jarenlang geprobeerd met schoolelftallen, gebalanceerde selectie met jeugd en (goeie) ervaring was iets volkomen nieuw voor de technische hart destijds.

Comments are closed.